19 Mart 2024, Salı
Haber Giriş: 02.04.2023 12:25 | Son Güncelleme: 02.04.2023 12:53

Epstein davası: Milyarderler Sergey Brin, Thomas Pritzker ve Mortimer Zuckerman mahkemeye çağırıldı

Seks ticareti ve pedofiliden hüküm giyen Jeffrey Epstein ile ilişkileri nedeniyle sorgulanan JPMorgan davası için üç milyarder mahkemeye çağrıldı. Sergey Brin, Thomas Pritzker, Mortimer Zuckerman'in mahkemede ifade vereceği ortaya çıktı
Epstein davası: Milyarderler Sergey Brin, Thomas Pritzker ve Mortimer Zuckerman mahkemeye çağırıldı

Pedofili suçlusu Jeffrey Epstein ile ilişkisi nedeniyle JPMorgan'a karşı açılan dava nedeniyle bu hafta üç milyardere mahkeme celbi gönderildi. Forbes'a konuşan yakın bir kaynağa göre Google'ın kurucu ortağı Sergey Brin, Hyatt Otelleri yönetim kurulu başkanı Thomas Pritzker ve emlak kralı Mortimer Zuckerman'in mahkemede ifade verecek. Ayrıca Disney'in eski başkanı Michael Ovitz'den de bilgi vermesi istendi. 

İş insanlarının mahkemeye çağrılma nedeni tam olarak bilinmiyor ancak Epstein ve banka ile bağlantılı belgeleri sağlamaları istendi.  Mahkeme celpleri, hakkındaki seks ticareti iddialarından haberdar olduktan sonra Epstein ile ilişkisini sürdürdüğünü iddia ettiği bankadan tazminat talep eden ABD Virgin Adaları başsavcısı tarafından çıkarıldı. Epstein, 2019'daki ölümünden önce ABD topraklarında yaklaşık 70 dönümlük özel bir adaya sahipti ve iddialara göre reşit olmayan çok sayıda kızı cinsel istismarda bulunmak üzere buraya getiriyordu.

JPMorgan ve Epstein davası

JPMorgan, bankanın Epstein'ı Florida'da hüküm giymesinden beş yıl sonrasına kadar müşteri olarak tutma kararı nedeniyle Virgin Adaları'nda dava açıldı. Ayrıca bankaya dava açanlar arasında eski bir Epstein kurbanının da olduğu söyleniyor.  Banka, bu ayın başlarında eski yatırım bankacılığı yöneticisi Jes Staley'e karşı, onu Epstein ile olan kişisel bir ilişkisini gizlemekle suçlayarak dava açtı. Staley, 2021'de Epstein ile ilişkisine yönelik bir soruşturmanın ortasında istifa etmeden önce, 2013'te Barclays'in CEO'su olmak için JPMorgan'dan ayrıldı. Staley herhangi bir suçu reddetti. Epstein, seks ticareti davasını beklerken 2019 yılında hapishane hücresinde öldü. 

JPMorgan Chase CEO'su Jamie Dimon, bankanın Epstein hakkındaki iddialardan haberi olmadığını söylemesine rağmen davada ifade vermeyi kabul etti. Virgin Adaları'ndaki davaya göre 2008'de Epstein suçunu itiraf ettiğinde banka onu müşterileri arasından çıkarmaya hazırdı. Ancak şirket içi bir e-postaya göre bu kararı CEO Dimon'un incelemesi bekleniyordu.

Dünyanın en zengin 12. kişisi

Forbes'a göre mahkemeye çağırılan milyarderler içinde en zengini Brin. Google'ın kurucu ortağı 85,6 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zengin 12. kişisi. Pritzker'in servetinin 5,3 milyar dolar, Zuckerman'in ise 2,3 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor. Dimon'ın ise net serveti 1,6 milyar dolar.

Jeffrey Epstein kimdir?

Jeffrey Epstein, 20 Ocak’ta 1953’te New York’ta doğdu. Kariyerine öğretmen olarak başladı, daha sonra çeşitli işlerle bankacılık ve finans sektörüyle ilgilendi. Gelir gider çalışmalarıyla kısa sürede başarı göstererek multimilyoner oldu. Epstein'ın uzun süre iyi bir iş ve dostluk ilişkisi kurduğu kişiler arasında, Donald Trump, Kevin Spacey, Bill Clinton, Alan Dershowitz ve Prens Andrew gibi birçok tanınmış isim vardı. 

2005 yılının Nisan ayında Palm Beach, Florida'daki polisler bir yetişkinin 14 yaşındaki bir kıza liseden arkadaşı olan başka bir kız aracılığı ile ulaşıp, villasında kendisine para karşılığı masaj yapmasını istediği ihbar edilince Epstein'a karşı soruşturma başlattı. Soruşturma sonrası Florida eyalet mahkemesi tarafından Epstein, 30 Haziran 2008'de biri 18 yaşından küçük iki genç kızı fuhuş amaçlı istismardan hüküm giydi. 13 ay boyunca gözetim altında kalan Epstein hakkında inceleme yapan federal yetkililer biri 14 yaşında, reşit olmayan tacize uğramış 36 kız çocuğu daha olduğunu tespit ettiler.

Jeffrey Epstein 6 Temmuz 2019'da Florida ve New York'ta küçük çocukları taciz etmek ve fuhuş nedeniyle hakkındaki suçlamalardan dolayı tekrar tutuklanıp cezaevine gönderildi. 10 Ağustos 2019'da kaldığı tek kişilik hücrede kendisini asarak 66 yaşında yaşamına son verdi. Her ne kadar Epstein'ın avukatları, ölümünün gerçek nedeni hakkında dolaşan kamu şüphesi ile birlikte karara itiraz etmesine rağmen, bir doktor ölümün intihar olduğunu doğruladı. Ölümü cezai suçlamaları ortadan kaldırdığı için hakim 29 Ağustos 2019'da tüm cezai suçlamaları düşürdü.

Epstein, kendisi adına reşit olmayan kızları bulması ve cinsel amaçlı insan ticareti ile ilgili suçlamalarla karşılaşan eski sevgilisi Ghislaine Maxwell ile onlarca yıl süren bir ilişkiye sahipti. Bu iddialar Maxwell'in 2 Temmuz 2020'de FBI tarafından tutuklanmasına neden oldu.