25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 16.03.2023 13:13 | Son Güncelleme: 16.03.2023 13:21

Esad, Erdoğan ile görüşme şartını açıkladı: Türkiye askerlerini Suriye'den çekmeli

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmek üzere Moskova'yı ziyaret eden Esad, Rus televizyonu Sputnik'e Türkiye'nin 'işgali' sona ermeden Erdoğan ile görüşmenin bir anlamı olmadığını söyledi
Esad, Erdoğan ile görüşme şartını açıkladı: Türkiye askerlerini Suriye'den çekmeli

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, resmi ziyarette bulunduğu Moskova'da, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya geldi. Şam-Ankara ilişkilerinin de masaya yatırıldığı görüşmenin ardından Rusya basınına açıklamalarda bulunan Esad, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşme olasılığı hakkında konuştu.

"Savaştan önceki duruma dönülmeli"

Esad, Sputnik'e verdiği demeçte, "Bu, Türkiye'nin Suriye topraklarından tamamen çıkmasına, teröre verdiği desteği sona erdirmesine ve Suriye'deki savaşın başlamasından önceki duruma geri getirmeye açıkça ve herhangi bir belirsizlik olmaksızın hazır olacağı bir aşamaya gelmesiyle bağlantılı" ifadelerini kullandı. 

Sonuç vermeyecekse neden toplantı yapalım?

Esad "Erdoğan'la benim aramda bir görüşmenin mümkün olabileceği tek durum bu. Bunun dışında böyle bir görüşmenin ne değeri var ve Suriye'deki savaş için nihai sonuçlara ulaşmayacaksa neden yapalım?" dedi. 

'Suriye'deki Rus varlığı geçici olmamalı'

Ukrayna savaşında Rusya'ya desteğini de yineleyen Esad, "Suriyelilerin çoğunun Rusya'nın Ukrayna operasyonunu desteklediğini dile getirdi. Reuters'ın RIA Novosti'den aktardığına göre, "Suriye'deki Rus varlığını genişletmenin iyi bir şey olduğunu düşünüyoruz" diyen Esad, Rus ordusunun Suriye'deki varlığının 'geçici ya da sadece terörle mücadeleye odaklı olmaması gerektiğini' söyledi.

Suriye Devlet Başkanı, "Terörle mücadele günümüzün meselesi ama geçici bir mesele. Rus ordusunun herhangi bir ülkedeki varlığı geçici olmamalı" dedi.

Kaynaklar: Sputnik, Reuters