12 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 12.08.2022 13:52 | Son Güncelleme: 12.08.2022 16:26

Fazla acı bal yiyip fenalaşan ayı dünya basınının gündeminde

Düzce'de deli bal adlı halüsinojenik balı yiyen ayının sersemlemiş görüntüleri yayıldı. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Balkız adı koyulan bu boz ayının ilginç hikayesi dünya çapında çeşitli gözde haber platformlarında paylaşıldı
Fazla acı bal yiyip fenalaşan ayı dünya basınının gündeminde

Düzce’nin Yığılca ilçesinde bir bozayı fazla acı bal yedikten sonra bal tutulmasına maruz kalarak komaya girdi. Halk arasında ‘deli bal’ olarak bilinen orman gülü adlı bir bal türünü fazla kaçırınca ayı fenalaştı ve kovanın yanına bayıldı. Orman gülü balının içerisinde Grayanotoksin denilen bir kimyasal var ve fazla tüketildiğinde tansiyon düşürücü etki yaratabiliyor hatta halüsinasyon görmeye bile yol açabiliyor. İşte talihsiz ayımızın da başına gelen bu. 

Son günlerde arı kovanlarının ayılar tarafından tahrip edildiğini gözlemleyen çiftçiler bölgede nöbet tutmaya başladı. Mesai saatinde ise bir çiftçi boz ayıyı kovanın yanında baygın halde buldu. Bir an önce kamyonetin kasasına yüklenip şehir merkezinde bir veterinere götürülen ayının durumu şu an iyi ve Doğa Koruma ve Milli Parklar ekiplerinin ifadesine göre birkaç gün içerisinde tekrar doğal alanına bırakılacak. 

Balkız dünya basınında ünlendi

Bugün Tarım ve ve Orman Bakanlığı ayının isminin Balkız olduğunu açıkladı. Balkızın sersemlemiş halinin gülümseten videosu ise sosyal medyada gündem olmakla beraber Balkız dünya basınında da ünlendi. 

The Guardian paylaştı 

The Guardian, "Deli bal ile kafası güzel oldu: Türkiye'de sarhoş boz ayı kurtarıldı" başlığıyla Balkız'ı haber yaptı. Gazete, haberinde halüsinojenik özellikleri olan orman gülünü fazla tükettikten sonra fenalaşan ayıdan bahsetti ve "Görüntüler, belirgin bir şekilde halsizleşmiş kız ayının bir sarhoş bir şekilde kamyonetin arkasında otururken mızmızlanmasını ve sallanmasını gösteriyor" ifadelerini kullandı. 

The Guardian

 

Daily Mail: Tıka basa yemenin acısını çekti

Ünlü gazete Daily Mail ise Balkızı, "Bozayının içki sersemliği: Türkiye'de sarhoş ayı halüsinojenik deli bal ile kendni doyurduktan sonra ormanda düşmüş şekilde bulundu ve veterinere götürüldü" başlığı ile paylaştı. Balkız'ın ormandaki ve kamyonetteki görüntülerini paylaşan Daily Mail durumu "Düzce ilinde çekilen görüntüler kafası güzel ayıyı kamyonetin arkasında gösteriyor. Bozayı tıka basa yemenin acısını çekti. Ancak veterinere götürüldü ve şuan iyi durumda" diyerek açıkladı. 

Daily Mail 

 

Irish Mirror da Balkızı yazdı

Irish Mirror Balkız'ı konu alan haberini "Türkiye'de halüsinojenik deli bal ile kafası iyi olan ayı kurtarıldı" başlığı ile yayınladı. Haberin içerisinde Türkiye'nin kuzeybatısından kurtarılmış bozayının, deli baldan çok fazla tükettikten sonra kafası karışık bir ifadeyle kamyonetin arkasında durduğu söyleniyor. 

Irish Mirror

 

Insider: İstediğinden fazlasını buldu

Insider da, "Türkiye'de halüsinojenik deli baldan sarhoş olan ayı kurtarıldı. Şimdi ülke yavruya ad koymak için halktan yardım istiyor" başlığıyla ayıyı gündeme getirdi. Yaptığı haberde "Yavru bozayı, doğal halüsinojenik balı yemeye daldığında istediğinden biraz daha fazlasını buldu" ifadesini kullandı. 

Insider

 

Metro: Uzun düşüncelere daldı

Metro, Balkız'dan "Ayı yavrusunun uyuşturucu etkisi yaratan bal ile kafası iyi oldu ve uzun ve derin düşüncelere daldı" ifadesiyle bahsetti. Haber platformu "Bu genç ayı ruhsal aydınlanmaya giden yolun uyuşturucu maddelerde yatmadığını zor yoldan öğrendi" yazdı. 

Metro