27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 16.05.2022 16:08 | Son Güncelleme: 16.05.2022 16:54

Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliği hakkında Rusya'dan üst üste açıklamalar

Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliği sürecinin hızlanması üzerine Rusya'dan üst üste açıklamalar geldi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov net mesajlar verdi
Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliği hakkında Rusya'dan üst üste açıklamalar

Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö’yle görüşmesinde Finlandiya'nın NATO üyeliğinin hata olacağını belirten Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bugün bir açıklama daha yaptı. Putin "NATO’nun İsveç ve Finlandiya'ya genişlemesinde Rusya’ya doğrudan tehdit yok ancak askeri altyapının bu bölgeye genişletilmesi tepkimizi tetikleyecek. Oluşturulacak tehditlere bakacağız. Buna göre tepki vereceğiz" dedi.

Bu genişleme politikasına ek olarak, Kuzey Atlantik İttifakının aynı zamanda coğrafi hedefinin ötesine geçtiğini dile getiren Putin, birliğin uluslararası meselelere giderek daha aktif bir şekilde dahil olmaya ve uluslararası durumu kontrol etmeye çalıştığını belirtti. Putin, bütün bunların kendileri açısından ek dikkat gerektirdiğini vurguladı.

"Sağduyunun feda edilmesi üzücü"

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov ise gazetecilere yaptığı açıklamada, Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya üyelik kararı ile ilgili "Mevcut durumda ne yapılması gerektiğine dair bazı hayali fikirler için sağduyunun feda edilmesi üzücü" ifadesini kullandı.

"Güvenliklerini güçlendirmeyecek"

Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılma kararının ardından dünyadaki durumun kökten değişeceğini savunan Ryabkov, "Bizim için, bu karar sonucunda Finlandiya ve İsveç'in güvenliğini güçlendirmeyeceği tamamen açıktır" diye konuştu.

NATO'nun genel konfigürasyonundaki değişiklikten sonra Rusya'nın güvenliğini tam olarak nasıl sağlayacağının ayrı bir konu olduğunu ifade eden Ryabkov, "Rusya'nın kararı, iki ülkenin Kuzey Atlantik İttifakı'na katılımının ne gibi somut sonuçlara yol açacağına bağlı olacak" dedi.

Sonuçlarını yakından izleyeceğiz

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov da Rusya'nın Finlandiya ve İsveç'le herhangi bir sınır anlaşmazlığının bulunmadığına dikkati çekti. Peskov, "Öte yandan, Ukrayna NATO'ya katılsaydı Rusya NATO üyesi bir devletle sınır anlaşmazlığı yaşayacaktı ve bu da tüm bölgede ciddi güvenlik tehlikeleri yaratırdı" diye konuştu.

İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılmasının olası sonuçlarının derinlemesine incelenmesi gerektiğini anlatan Peskov, "Finlandiya ve İsveç'n NATO'ya katılımının kıtamızdaki (Avrupa) güvenlik mimarisini güçlendireceğine veya iyileştireceğine ikna olmadık" dedi.

"Çok yakından izleyeceğiz"

Peskov, söz konusu süreç nedeniyle endişe duyduklarını vurgulayarak, "Bu bizi endişelendiren bir konu. Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılmasının, mutlak suretle sağlanması gereken güvenliğimiz açısından ne tür sonuçları olacağını çok yakından izleyeceğiz" ifadelerini kullandı.