08 Mayıs 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 01.03.2023 13:34 | Son Güncelleme: 01.03.2023 15:14

Food Foundation: İngiltere'de gıda güvensizliği yaşayan çocuk sayısı ikiye katlandı

İngiltere merkezli düşünce ve araştırma kuruluşu Food Foundation, son bir yılda İngiltere'de gıda güvensizliği yaşayan çocukların sayısının iki katına çıkarak 3,7 milyona yükseldiğini açıkladı
Food Foundation: İngiltere'de gıda güvensizliği yaşayan çocuk sayısı ikiye katlandı

İngiltere’de hayat pahalılığının etkileri nedeniyle gıda güvensizliği yaşayan çocukların sayısı son bir yılda iki katına çıkarak 3,7 milyona ulaştı. İngiltere merkezli düşünce ve araştırma kuruluşu Food Foundation'ın Gıda Güvensizliği Takipçisi raporuna göre, Ocak 2023'te çocuklu hanelerin yüzde 21,6'sı çocuklarının bir önceki ay doğrudan gıda güvensizliği yaşadığını duyurdu. Bu rakam Ocak 2022'de yüzde 11,6 seviyesindeydi.

Çocukların yeterli gıdaya erişememesinin nedeni ise hayat pahalılığı ve bu durum özellikle düşük gelirli ailelerde daha fazla hissediliyor. Food Foundation'a göre, gıda eksikliği çocukların eğitiminden arkadaşlık ilişkilerine ve sosyal gelişimlerine kadar hayatlarında birçok negatif etkiye yol açabilir.

Çocukların yeterli gıda alabilmesini sağlamak için Ücretsiz Okul Yemeği uygulamasının kapsamının genişletilmesi talep edilen rapora göre, ülkede şu anda 800 bin yoksul çocuk bu uygulamadan faydalanamıyor.

Gıda güvencesi ve gıda güvencesizliği nedir?

Gıda güvencesi, gıdanın bulunabilmesinin ve bireylerin buna erişebilme yeteneğinin bir ölçüsüdür. Uygun fiyat sadece bir faktördür. Gıda güvencesizliğinin binlerce yıl öncesinde bile bir endişe kaynağı olduğuna dair kanıtlar vardır. Gıda güvencesi olan bireyler açlık içinde veya açlık korkusuyla yaşamazlar. Öte yandan, gıda güvencesizliği, ABD Tarım Bakanlığı (USDA) tarafından, "beslenme açısından yeterli ve güvenli gıdaların sınırlı veya belirsiz mevcudiyeti veya sosyal olarak kabul edilebilir şekillerde kabul edilebilir yiyecekler elde etme konusunda sınırlı veya belirsiz bir kabiliyet durumu" olarak tanımlanmaktadır