18 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 04.03.2024 10:24 | Son Güncelleme: 04.03.2024 11:08

Forbes yazdı: Putin'i eleştirenlerin gizemli ölümleri

Rus muhalif Aleksey Navalni'nin ölmesine dair artan tepkiler, Ukrayna Savaşı'nın başlamasının ardından şüpheli şekilde hayatını kaybedenleri yeniden hatırlattı. Forbes, savaşı kamuoyu önünde eleştirdikten sonra yaşamını yitiren Rusları yazdı
Forbes yazdı: Putin'i eleştirenlerin gizemli ölümleri

Geçen yıl Ukrayna'daki savaşa karşı çıkarak iltica eden eski bir Rus helikopter pilotunun 13 Şubat'ta İspanya'da bir köyde vurularak öldürülmüş halde bulunması, 2022'de savaşın patlak vermesinden bu yana Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i eleştiren ya da ona düşman olan ve şüpheli koşullarda ölen son kişi oldu. Bu olayın üzerine 16 Şubat'ta Rus muhalif Aleksey Navalni'nin hapishanede hayatını kaybetmesi ise tepkilere yol açtı.

16 Şubat 2024 Aleksey Navalni: Uzun süredir Putin'i eleştiren ve 19 yıllık hapis cezası alan Rus muhalefet lideri, aniden Rusya'nın Kuzey Kutbu'ndaki uzak bir tesise nakledilmesinden haftalar sonra, 47 yaşında bir hapishane bahçesinde yığılıp kaldıktan sonra ölü bulundu.

13 Şubat 2024 Maxim Kuzmenov: Rusya'nın Ukrayna'daki savaşına muhalefet etmek için iltica eden 28 yaşındaki helikopter pilotu, İspanya'nın Villajoyosa köyünde çok sayıda kurşun yarasından ölü bulundu, ancak sahte bir isimle yaşadığı için günler sonrasına kadar kimliği tespit edilemedi.

2 Kasım 2023 Korgeneral Vladimir Sviridov:  Free Europe Radyosu'nun haberine göre daha önce Putin'i eleştiren 68 yaşındaki Rus hava kuvvetleri komutanı evinde eşiyle birlikte ölü bulundu.

1 Ekim 2023 Vladimir Nekrasov: Eski başkan Ravil Maganov'un gizemli ölümünün ardından görevi devralan Lukoil'in 66 yaşındaki başkanı kalp yetmezliğinden öldü. Nekrasov, savaş konusunda kamuoyunda ender görülen bir duruş sergileyerek savaşın bir an önce sına erdirilmesi çağrısında bulunmuştu.

23 Ağustos 2023 Yevgeni Prigojin: Kötü şöhretli paralı asker şirketi Wagner Group'un birçok yöneticisini taşıyan bir uçak düştü ve 2023'ün başlarında bir darbe girişimine liderlik eden 62 yaşındaki CEO ve Putin'in eski sırdaşı Prigojin öldü.

16 Ağustos 2023 Gennadey Lopyrev: Free Europe Radyosu'nun Rus cezaevi servisine dayandırdığı haberine göre, bir zamanlar Putin'in Soçi'deki yerleşkesini denetleyen 69 yaşındaki eski Rusya Federal Muhafız Servisi Korgenerali, rüşvet suçundan 10 yıl hapis cezasını çektiği bir ceza kolonisinde belirtilmeyen bir hastalıktan ölü bulundu.

24 Aralık 2022 Pavel Antov: Bölgesel bir yasa koyucu, eski et paketleme CEO'su ve Putin'in Ukrayna'daki savaşını eleştiren 65 yaşındaki Antov, iş ortağı 61 yaşındaki Vladimir Bidenov'un aynı otelde kalp yetmezliğinden ölmesinden sadece iki gün sonra Hindistan'daki Hotel Sai International'ın penceresinden düşerek öldü.

1 Eylül 2022 Ravil Maganov: Rus petrol devi Lukoil'in 67 yaşındaki başkanı, şirketinin Ukrayna'daki savaşı eleştiren birkaç Rus şirketinden biri olmasından aylar sonra Moskova'da bir hastanenin penceresinden düşerek öldü.

14 Ağustos 2022 Dan Rapoport: Açık sözlü bir Putin eleştirmeni ve Navalni destekçisi olan Letonyalı-Amerikalı yatırımcı ve gece kulübü sahibi 52 yaşındaki Rapoport, Washington D.C.'deki lüks apartmanından düştükten sonra ölü bulundu ve polis cinayetle ilgili ilk kanıtları bulamazken, Rapoport'un arkadaşları ve meslektaşları Politico'ya ani ölümünün son derece şüpheli olduğunu söyledi.

Seçilmesinden bu yana gizemli ölümler yaşanıyor

Vladimir Putin'in 2000 yılında Rusya Devlet Başkanı seçilmesinden bu yana, kendisini eleştiren ve siyasi rakiplerinden birçoğu hem yurtiçinde hem de yurtdışında şiddetli ölümlerle karşılaştı. Liberal Parti'nin eski lideri ve Putin'in en eski siyasi rakiplerinden biri olan Sergei Yushenkov, 2003 yılında Moskova'daki evinin önünde vurularak öldürüldü. Katili hiçbir zaman yakalanamadı.

Benzer bir kader 2015 yılında Kremlin yakınlarında sırtından vurulan eski Başbakan Yardımcısı Boris Nemtsov'un da başına geldi. Eski muhalif liderin öldürülmesiyle ilgili olarak beş kişi tutuklanıp mahkum edilmiş olsa da, aile üyeleri mahkumiyet kararlarını reddetti ve The Guardian'a bu kişilerin Putin'in bir diğer yakın müttefiki olan Çeçen lider Ramzan Kadirov'la doğrudan bağlantılı olduklarını söyledi.

Putin'i eleştiren ve muhalif olan çok sayıda kişi de yurtdışında zehirlendi. Eski Federal Güvenlik Servisi ajanı Aleksandr Litvinenko 2006 yılında Londra'da polonyum katılmış çay içtikten sonra öldürülmüştü. Litvinenko 2000 yılında İngiltere'ye iltica etmiş ve Rusya Devlet Başkanı'nın önemli bir eleştirmeni haline gelmişti. O zamandan bu yana, aralarında 2018 yılında iltica eden Sergei Skripal ve eşi Yulia'nın da bulunduğu çok sayıda eleştirmen Sovyetler Birliği tarafından geliştirilen kimyasal bir silah olan Novichok ile zehirlendi. Navalni de 2020 yılında sinir gazı ile zehirlenmiş ancak suikast girişiminden sağ kurtulmuştu.

Politikacıları ve iş dünyası liderlerini hedef almanın yanı sıra Rusya, Ukrayna'daki çatışmalarla ilgili haber yapan gazetecileri de ciddi şekilde baskı altına aldı. Gazetecileri Koruma Komitesi'ne göre, Ukrayna'daki savaşı takip eden toplam 37 muhabir öldürüldü ve çoğunun ölüm nedeni olarak çapraz ateş ya da cinayet gösterildi. Aralarında Ukrayna'daki savaşı takip ettikleri için hapse atılan iki Amerikalı gazetecinin de (Wall Street Journal muhabiri Evan Gershkovich ve Free Europe Radyosu editörü Alsu Kurmasheva) bulunduğu en az 12 gazeteci daha ülkede gözaltına alındı.