16 Eylül 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 09.07.2023 12:51 | Son Güncelleme: 09.07.2023 14:47

Forbes yazdı: Silvio Berlusconi'nin beş çocuğu artık milyarder

86 yaşındaki hayatını kaybeden İtalya'nın eski Başbakanı ve medya patronu Silvio Berlusconi'nin vasiyetinin açıklanmasıyla beş çocuğunun 6,8 milyar dolarlık servetinden ne kadar pay alacağı ortaya çıktı. Forbes'un tahminlerine göre her birinin serveti en az 1 milyar doları bulacak
Forbes yazdı: Silvio Berlusconi'nin beş çocuğu artık milyarder

Silvio Berlusconi'nin 12 Haziran'da ölümünden yaklaşık bir ay sonra vasiyeti perşembe günü açıklandı. Öldüğünde 6.8 milyar dolar olduğu tahmin edilen 86 yaşındaki medya patronunun serveti artık iki evliliğinden olan beş çocuğuna miras kalacak.

Vasiyetname, Berlusconi'nin çoğunluğu holdingi Fininvest'te bulunan servetinin büyük bir kısmını, 1965 yılında evlendiği ve 1985 yılında boşandığı Carla Elvira Lucia Dall'Oglio ile evliliğinden olan en büyük çocukları Marina ve Pier Silvio'ya vermeyi planladığını ortaya çıkardı. İki kez boşanan milyarder, öldüğü sırada 33 yaşındaki politikacı ve Berlusconi'nin Forza Italia partisinin İtalyan parlamentosu üyesi Marta Fascina ile birlikteydi ancak evli değillerdi.

En büyük çocuklarına fazlasını bıraktı

Berlusconi'nin servetinin büyük bir kısmı 1978'de kurduğu geniş kapsamlı yatırım şirketi Fininvest'e bağlıydı. Firma, Berlusconi'nin televizyon imparatorluğundan doğan yayıncı MediaForEurope'un yüzde 49'una; yatırım bankası Mediolanum'un yüzde 30'una, yayıncı Mondadori'nin yüzde 53'üne ayrıca birkaç emlak firmasına, Milano'da tarihi bir tiyatroya ve İtalya'nın en üst ligi Serie A'daki futbol takımı A.C. Monza'ya sahip. 

İtalyan yasalarına göre, ölen kişinin birden fazla çocuğu varsa ancak hayatta kalan eşi yoksa, mirasın üçte ikisinin mirasçılar arasında eşit olarak paylaştırılması gerekir ki Berlusconi'nin durumunda bu beş çocuğu anlamına geliyor. Ancak kalan üçte bir serbestçe dağıtılabilir ve Berlusconi kalan kısmı Marina ve Pier Silvio arasında eşit olarak paylaştırmayı seçti. Vasiyetnamenin içeriğine göre, Marina ve Pier Silvio'nun her biri Fininvest'in tahmini yüzde 26.5 hissesini kontrol ederken, Barbara, Eleonora ve Luigi'nin her biri yüzde 15.6 hisseye sahip olacak. Berlusconi'nin Fininvest dışındaki malvarlığını da paylaşacak olan çiftin yatırımları arasında İtalya, Fransa ve Antigua'ya yayılmış çok sayıda villa ve ev de bulunuyor.

Veliaht olarak görülüyor

Forbes, babalarının varlıklarını devraldıktan sonra Marina ve Pier Silvio'nun her birinin 1.9 milyar dolar, Barbara, Eleonora ve Luigi'nin ise yaklaşık 1 milyar dolar servete sahip olacağını tahmin ediyor. 56 yaşındaki Marina uzun süredir Berlusconi'nin veliahtı konumunda. 2005'ten bu yana Fininvest'in yönetim kurulu başkanlığını yürütüyor. Haziran ayında yeniden başkanlığa atanarak koltuğunu sağlamlaştırdı.

Aile şirketine ilk kez 29 yaşında Fininvest'in başkan yardımcısı olarak katılan Marina, halen Mondadori'nin başkanlığını yürütüyor ve MediaForEurope'un yönetim kurulunda görev yapıyor. Forbes tarafından 2010 yılında dünyanın en güçlü kadınlarından biri olarak gösterilen Marina, Milano'daki La Scala opera binasının eski bir dansçısıyla evli. 54 yaşındaki Pier Silvio, babasının medya şirketlerinde yıllarca çalıştıktan sonra 2015 yılında MediaForEurope'un CEO'su oldu. Berlusconi'nin pazarlama ajansı Publitalia'da 1992 yılında 23 yaşındayken işe başlayan Silvio, daha sonra TV ağlarına geçti. Ayrıca Fininvest ve Mondadori yönetim kurullarında da görev yapıyor. 

Berlusconi'nin en küçük üç çocuğu Barbara, Eleonora ve Luigi, Berlusconi'nin 1990 yılında evlenip 2015 yılında boşandığı aktris Veronica Lario ile olan evliliğinden. 38 yaşındaki Barbara, Fininvest'in yönetim kurulunda görev yapıyor ve babası 2017'de 630 milyon dolara Çinli yatırımcılara satmadan önce İtalyan futbol takımı A.C. Milan'da çalışıyordu. 34 yaşındaki Luigi, 2007-2015 yılları arasında Mediolanum'un yönetim kurulu üyesiydi ve aynı zamanda 2012 yılında 24 yaşındayken katıldığı Fininvest'in yönetim kurulunda da görev yapıyor. Babasının şirketlerinin hiçbirinde resmi bir rolü olmadığı görülen 37 yaşındaki Eleonora hakkında ise çok az şey biliniyor.

Ağabeyini ve eski dostunu unutmadı

Çocuklarının yanı sıra Berlusconi, ortağı Fascina'ya 100 milyon euro verdi. Berlusconi, 1990'larda Silvio'dan İtalyan gazetesi Il Giornale'i devralan ve Nisan ayında gazetenin yüzde 70 hissesini 9,5 milyon dolara yayıncı Antonio Angelucci'ye satan ağabeyi Paolo için de eşit bir meblağ ayırdı. Berlusconi ayrıca 1994 yılında Forza Italia'nın kurucularından olan ve 2014 yılında mafya ile işbirliği suçlamasıyla mahkum edilene kadar yaklaşık yirmi yıl parlamentoda görev yapan, uzun süredir dostu ve siyasi müttefiki olan Marcello Dell'Utri'ye de 30 milyon euro verdi. Berlusconi'nin parasının geri kalanı, 1 milyon euro'nun (1,1 milyon dolar) üzerindeki meblağlardan alınan tahmini yüzde 4'lük veraset vergisini ödedikten sonra çocukları arasında paylaştırılacak.