15 Mayıs 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 30.06.2023 16:07 | Son Güncelleme: 30.06.2023 18:23

Fransa Cumhurbaşkanı Macron: Ebeveynler gençleri evde tutmalı

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, polisin bir genci vurmasıyla başlayan ve şiddetlenen sokak olaylarını yatıştırmak için ebeveynlerden gençleri evde tutmalarını istedi. Macron gözlatına alınanların 3'te 1'inin gençlerden oluştuğunu belirtti
Fransa Cumhurbaşkanı Macron: Ebeveynler gençleri evde tutmalı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ülkede sokakların savaş alanına döndüğü olaylarla ilgili sosyal medyanın şiddeti körüklediğini belirterek hassas içeriklerin kaldırılmasını talep etti. Sosyal medya vasıtasıyla şiddetin taklit edildiği değerlendirmesinde bulunan Macron, bunun genç yaştakileri bir nevi gerçek dünyadan kopardığını ifade etti.

Başbakan Elisabeth Borne ve İçişleri Bakanı Gerald Darmanin ile birlikte basın açıklaması yapan Macron, ebeveynlerden gençleri evde tutmalarını istedi. Macron, kriz birimi toplantısında yaptığı açıklamada, "Yaşadığımız son iki gece, kabul edilemez ve savunulamaz bir durumun parçası. Hiçbir şey şiddeti meşrulaştıramaz. Özellikle de bu şiddet kamu binalarına, belediye binalarına, karakollara, okullara saldırmaktan, dükkanları yağmalamaktan geçiyorsa" diye konuştu.

"Meşru bir tarafı yok"

Cumhurbaşkanı Macron, Nael M.'nin ölümünden siyasi çıkarım yapmak isteyenler olduğunu savunarak "Bu durumu ve anı kullanarak kargaşa yaratmaya ve kurumlarımızı saldırmaya çalışanları kınıyorum" ifadesini kullandı. Bu şiddet olaylarının meşru bir tarafı olmadığını ifade eden Macron, İçişleri Bakanı Gerald Darmanin'in sahada ek önlemler alacağını belirtti.

Emmanuel Macron, belediye binalarını ve vatandaşları korumak için özellikle en hassas vilayetlerde birçok şenliği ve gösteriyi iptal etme kararı aldıklarını söyledi. Macron, ülkede çıkan olaylarda gözaltına alınanlar arasında reşit olmayanların da olduğunu belirterek gözaltına alınanların gelecek saatlerde hakim karşısına çıkacağına işaret etti. Gözaltına alınanların 3'te 1'inin gençlerden oluştuğunu kaydeden Macron, tüm ebeveynleri sorumlu olmaya çağırdı.

Ebeveynleri çocuklarını evde tutmaya çağıran Macron, sosyal medya ve platformlarının son günlerdeki olaylarda önemli rol oynadığını söyledi. Macron, "Bazı gençlerin sokakta kendilerini zehirleyen video oyunlarını oynadığı hissine kapılıyoruz" dedi. Fransız Cumhurbaşkanı sosyal medya şirketlerinden, kargaşa çağrısı yapan kullanıcıların kimliklerini açıklamalarını talep edeceklerini belirtti.

Fransa'daki olaylar

Nanterre kentinde Nael M. isimli 17 yaşındaki sürücünün öldürülmesine tepki gösteren gençler, ülke genelinde aralarında karakol ve okulların da bulunduğu yüzlerce kamu binası ve aracı ateşe verdi, olaylarda 800'den fazla kişi de gözaltına alındı. Nael M.'nin vurulduğu anlara ait amatör kamera kayıtlarının sosyal medyaya yayılmasının ve polisin basına verdiği ilk bilgilerle çelişmesinin ardından olay ülke gündemine oturdu. 

Olayın yaşandığı 27 Haziran'ın gecesinde özellikle Nanterre'in de içinde bulunduğu Hauts-de-Seine vilayetinde, eylemciler, araçlar ve çöp bidonlarını ateşe verirken, polise havai fişek fırlattı. İkinci gece olaylar, Paris'in bazı banliyölerine ve ülkenin Lyon, Toulouse, Lille gibi birkaç büyük kentine yayıldı. Dün gece de olayların şiddeti artarken, neredeyse Paris'in tüm banliyöleri ve ülkenin hemen hemen tüm bölgeleri yangın yerine döndü.

Mağazalar yağmalandı

Paris, Marsilya, Reims, Tours gibi çok sayıda kentte mağazalar yağmalandı. Dün, Fransa genelinde 500 kamu binası, 1900 araç ateşe verildi ve kamusal alanda 3 bin 880 noktada kundaklama yapıldı. Ile-de-France bölgesi, zarar gören kamu tesislerinin onarımı için belediyelere yönelik 20 milyon avro yardım paketi açıkladı.

Polis ve jandarma sayısı 40 bine çıkartıldı

İçişleri Bakanlığı, 28 Haziran'da Paris banliyölerinde 2 bin polis ve jandarma görevlendirirken, dün bu sayıyı ülke genelinde 40 bine çıkardı. İlk gece yalnızca 31 kişi gözaltına alınırken, bu sayı ikinci gün 180'in üzerine çıktı. Olayların şiddetinin arttığı dün ise 875 kişi gözaltına alınırken, 249 polis ve jandarma yaralandı. Eylemcilerden kaç kişinin ise yaralandığı henüz bilinmiyor.

Kaynak: AA