27 Temmuz 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 09.06.2024 22:12 | Son Güncelleme: 10.06.2024 06:16

Fransa Cumhurbaşkanı Macron Meclis'i feshederek erken seçim kararı aldı

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Avrupa Parlamentosu seçimlerinde ülkesinde aşırı sağın açık farkla ilk sırada çıkması üzerine parlamentoyu feshederek erken genel seçim kararı aldı
Fransa Cumhurbaşkanı Macron Meclis'i feshederek erken seçim kararı aldı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Marine Le Pen'in aşırı sağcı partisi tarafından Avrupa seçimlerinde hezimete uğratılmasının ardından Pazar günü sürpriz bir hamleyle parlamentoyu feshedeceğini ve bu ay içinde yeni yasama seçimleri düzenleyeceğini söyledi.

Macron, sonuçların hükümeti için bir felaket olduğunu ve bunu görmezden gelemeyeceğini söyledi. Paris'in Olimpiyatlara ev sahipliği yapmasına iki aydan az bir süre kala Macron, yüksek riskli bir hamle yaparak, alt meclis seçimlerinin 30 Haziran'da yapılacağını ve ikinci tur oylamanın 7 Temmuz'da yapılacağını söyledi.

Macron: Bırakın egemen halk konuşsun

Macron şu sözleri kaydetti:

"Bu ciddi ve ağır bir karar, ancak her şeyden önce bir güven eylemi. Fransız halkının kendileri ve gelecek nesiller için en iyi seçimi yapma tercihine güveniyorum. Bırakın egemen halk konuşsun"

Fransa'nın huzur ve uyum içinde çalışabilmesi için net bir çoğunluğa ihtiyacı olduğunu ve Fransızların mesajını ve endişelerini duyduğunu söyledi ve "Onların bu istediğini cevapsız bırakmayacağım" diye ekledi.

Macron'un bu beklenmedik kararı, Le Pen'in RN partisinin parlamentoda çoğunluğu kazanması halinde kendisini neredeyse güçsüz bir konumda bırakabilir.

İlk sandık çıkış anketlerine göre 28 yaşındaki Jordan Bardella liderliğindeki RN, Pazar günkü oylamada oyların yaklaşık yüzde 32'sini alarak Macron'un yüzde 15'lik oy oranının iki katından fazlasını kazandı. Sosyalistler ise yüzde 14 ile Macron'un kıl payı gerisinde kaldı.

Le Pen: İktidarı devralmaya hazırız

Fransız aşırı sağcı lider Marine Le Pen, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un erken seçim kararı almasını memnuniyetle karşıladı. 

"Fransızlar yaklaşan ulusal seçimlerde bize güvenirlerse iktidarı devralmaya hazırız" diyen Le Pen, şöyle devam etti:

"Güç kullanmaya, kitlesel göçü sona erdirmeye, satın alma gücüne öncelik vermeye, Fransa'yı yeniden yaşatmaya hazırız" dedi.

Büyük sürpriz

BBC editörü Hugh Schofield, Macron'un aldığı sürpriz seçim kararını şöyle değerlendirdi:

"Erken seçim çağrısı yapmak Fransa için büyük bir sürpriz ve Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron için de büyük bir risk. Farklı bir tepki verebilirdi. 

Yaklaşan Avrupa Futbol Şampiyonası'na ve özellikle de Paris Olimpiyatları'na güvenerek insanların aklını birkaç aylığına siyasetten uzak tutabilirdi. Paris'teki yorumcular onun partisinin hezimetini bu şekilde karşılayacağını düşünüyordu. Ancak Macron'un bunun olacağını tahmin ettiğini ve tepkisini önceden planladığını varsayabiliriz. Kuşkusuz, sonuç anketlerin neredeyse birebir aynısıydı, dolayısıyla seçeneklerini değerlendirmek için bolca zamanı olacaktı.

Gerçek şu ki Macron sıkışmış durumda. Ulusal Meclis'te çoğunluğu yok, bu nedenle herhangi bir yasa tasarısını geçirmek zaten bir zorluk. Bu yüzden de Macron "netlikten" yana. Macron'a göre eğer aşırı sağın oyları varsa, o zaman onlara hükümet olma şansı verilmeli.

Belli ki Macron kendi Rönesans partisinin 30 Haziran ve 7 Temmuz'daki seçimlerde mücadele vermesini umacak. Ya da diğer partilerin de daha iyi performans göstermesini. Ancak ihtimallerin Rassemblement National (RN) için bir başka zaferden yana olduğu şimdiden görünüyor.

Bu noktada bir yeni bir Başbakan olabilir Le Pen, ya da Bardella"