24 Nisan 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 11.08.2022 11:42 | Son Güncelleme: 11.08.2022 12:04

Fransa'da dakikada 10 futbol sahasından büyük alan kül oluyor

Avrupa'nın güneyi yanıyor. Portekiz, İspanya ve Yunanistan alevlerle mücadele ediyor. En kötüsünü ise Fransa yaşıyor. Gironde yangınında dakikada 10 futbol sahasından büyük alan yanıyor, hava koşulları söndürme çalışmalarını engelliyor
Fransa'da dakikada 10 futbol sahasından büyük alan kül oluyor

Fransa'da temmuz ayında ülke tarihinin en büyük yangınlarından birinin yaşandığı Gironde bölgesindeki Landiras'ta, önceki gün öğleden sonra başlayan yangın söndürülemiyor. Le Figaro; alevlerin Landiras'ta 12 Temmuz'da başlayan ve 14 bin hektar alanı kül ettikten sonra tam olarak söndürülemeyen yangından kaynaklanmış olabileceğini yazdı. TF1 İnfo ise şu ana kadar 6 bin hektardan fazla alanı kül olduğunu duyurdu.

6 bin kişi tahliye edildi

Hostens kasabası civarındaki çam ormanında çıkan yangın nedeniyle en az 6 bin kişi tahliye edilirken, yangın söndürme uçaklarının yanı sıra 500 kadar itfaiyeci alevlerle mücadele ediyor.

Dördüncü sıcak hava dalgasının yaşandığı ülkenin güney ve batısında 16 bölgede turuncu alarm durumuna geçildi

Sivil güvenlik sözcüsü Alexandre Jouassard, alevlerin hızla ilerlediğini, her geçen dakika 10 futbol sahasından büyük alanın (400 bin m²) alevlere teslim olduğunu, yangın söndürme ekiplerinin karadan ve havadan alevlere müdahale ettiğini ifade etti. Gironde Valiliği, bölgede hava koşullarının elverişsiz olmasının yangınla mücadeleyi zorlaştırdığını açıkladı.

Futbol sahasının ölçülerini standart olarak 105 x 68 metre olarak vermiştir. Bu değerlerden ortaya çıkan alan 7140 m²'dir.

Manşetler: Sonu gelmeyen kabus

Fransa'da gazeteler ülkeyi günlerdir saran, bazılarının tekrar büyüyerek hızla ormanlara sıçradığı yangınları, manşetlerine Kabus ifadesiyle taşıdı. Ülkenin önde gelen gazeteleri ilk sayfalarını, önceki gün Gironde bölgesinde başlayan ve 6 bin hektardan fazla ormanlık alanı saatler içinde kül eden yangınlara ayırdı.

Le Parisien gazetesi, yangını "Gironde'da yangın, bitmeyen kabus" başlığıyla görürken haberin spotunda "Temmuz ayının canavarı yangın, Landiras'ı (Gironde) için için yine yakıyor. Daha şiddetli ilerliyor. Bazıları ikinci kez, 10 bin kişi tahliye edildi" ifadelerine yer verdi.

"İklim değişikliği etkisi"

Le Figaro gazetesi, "Kuraklık, yangınlar, buzulların erimesi" ifadesini kullandığı haberine, "Fransa, iklim değişikliğinin pençesinde" manşetini attı.

Liberation'un "Alevlerin geri dönüşü" olarak gördüğü yangın için La Depeche, "Kabus yeniden başladı", Sud Ouest ise "Kabus", "Sonu gelmeyen kabus" manşetlerini kullandı.

"Gironde ve Lande'da cehennem ateşi geri döndü" başlığını kullanan La Republique gazetesini, Ouest France, "Batı bölgesinde çok sayıda yangın çıktı", L'Est gazetesi, "Yangın Lorraines ormanlarını vurdu" başlıklarıyla takip etti.La Voix Du Nord, ilk sayfasında "Gironde yeniden tutuştu" ifadesini kullandı. Le Courrier de yangınla mücadeleyi "İtfaiyecilerin savaşı sürüyor" şeklinde değerlendirdi. Ülkedeki televizyonlar ve basın organlarının sosyal medya hesaplarında da yangın, günün öne çıkan konusu oldu.

Borne bölgeye gidiyor

Başbakan Elisabeth Borne 6 bin 800 hektar ormanlık alanı yok eden yangın nedeniyle bölgeye gideceğini açıkladı. Ayrıca ülkedeki süpermarket zinciri Carrefour'un sahibi Alexandre Bompard, mağaza ve depo yöneticilerine, yangınla mücadeleye destek olmak isteyen; bünyelerindeki "gönüllü itfaiyecilere" izin verilmesi çağrısı yaptı.

Gironde'de temmuz ayında Teste-de-Buch bölgesinde büyük bir yangın çıkmış, iki yangında toplam 20 bin 800 hektar ormanlık alan yanmış, 36 bin kişi tahliye edilmişti.

İçişleri Bakanı Gerald Darmanin dün yaptığı açıklamada, Fransa'daki 10 yangından 9'unun kundaklama yoluyla çıktığını, ülkede günde 200 kadar yangının baş gösterdiğini, bunların büyük bölümünün hızla söndürüldüğünü belirtmişti. Darmanin, gönüllü itfaiyecilere sahip kuruluşlardan destek istemişti.