26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 20.03.2023 22:41 | Son Güncelleme: 20.03.2023 23:13

Fransa'da reform karşıtlarının çabası yetmedi

Meydanlara inen Fransızlar kapatılan yollara yapılan gösterilere rağmen Başbakanı Elisabeth Borne hükümetinin emeklilik yaşını 62'den 64 çıkartan reformunu engelleyemedi
Fransa'da reform karşıtlarının çabası yetmedi

Fransa genelinde ilk günden bu yana büyük tepki toplayan emeklilik reformu halkı sokaklara dökerken reform karşıtları yolları kapatarak ve pek çok protestoya katılarak reformun yasalaşmasının önüne geçmeye çalıştı. Ancak çıkan karar beklentiler doğrultusunda olmadı.

Fransa'da Ulusal Meclis Genel Kurulu'nda aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) partisinin emeklilik reformuna ilişkin hükümete karşı sunduğu gensoru önergesi oylamaya sunuldu. Kabulü için salt çoğunluk (287 oy) gereken önergenin reddedilmesiyle hükümetin emeklilik reformuna ilişkin tasarı, Ulusal Mecliste oylanmadan geçmiş oldu. Reformun yürürlüğe girmesi için Resmi Gazete'de yayımlanması gerekiyor.

Fransa Başbakanı Elisabeth Borne, 10 Ocak'ta Macron'un seçim vaatleri arasında yer alan emeklilik reformunun hayata geçirileceğini açıklamıştı.

Yollar kapatıldı ulaşım durdu

Emeklilik reformunun yasalaşması sonrası Fransa'da sokaklarda tansiyon yeniden yükseldi. Halk, otobanlarda ulaşımı durdururken pek çok yol da kapatıldı.

Kararın öncesinde de reform karşıtları sokaktaydı. Fransız basınında yer alan haberlere göre, Genel İş Sendikası (CGT) flamaları taşıyan reform karşıtları, Versay İstasyonu civarında raylara çıkarak tren seferlerini engelledi. Rennes kentinde de göstericiler, bir yolu ve kente giriş çıkışların gerçekleştirildiği kavşağı trafiğe kapattı.

Fransız Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (DGAC), 21-22 Mart'ta hava trafik kontrolörlerinin grevi nedeniyle hava yolları şirketlerinden bu tarihlerde Marsilya ve Paris'teki Orly havalimanlarında uçuşlarının yüzde 20'sini iptal etmelerini istedi.

Fransa'da emeklilik reformuna tepki olarak temizlik işçilerinin greve gitmesiyle Paris sokaklarında binlerce ton çöp birikti, kaldırımlar yürünemez hale geldi


43 yıl prim ödenmiş olması gerekecek

Emeklilik yaşını kademeli olarak 64'e çıkaracak reformla bir kişinin 2027'de emeklilik maaşının tamamını alabilmesi için 43 yıl boyunca prim ödemiş olması gerekecek. Reforma karşı çıkanlar, emeklilik yaşının 2 yıl daha uzatılmasını eleştirirken, özellikle kadınlar için olumsuz etkileri olacağını savunuyor.