06 Ekim 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 08.07.2024 03:15 | Son Güncelleme: 08.07.2024 03:20

Fransa'da sol ittifakın lideri olan Jean-Luc Mélenchon kimdir?

Pazar günü ikinci turu gerçekleştirilen Fransa seçimlerinde sol ittifak Yeni Halk Cephesi'nin ("Nouveau Front Populaire" - NFP) galip geldi. Peki Yeni Halk Cephesi'nin başındaki isim olan Jean-Luc Mélenchon kimdir?
Fransa'da sol ittifakın lideri olan Jean-Luc Mélenchon kimdir?

Mélenchon, önce Sosyalist Parti'de ve senatör olarak uzun süredir solda yer alan bir politikacı. 2016'da sert sol France Unbowed (Boyun Eğmeyen Fransa) partisini kurdu ancak 2017 ve 2022'de cumhurbaşkanlığı seçimlerine katılamadı.

Daha sonra partisini Sosyalistler, Komünistler ve Yeşiller ile birleştirerek Yeni Ekolojik ve Sosyal Halk Birliği'ni (NUPES) kurdu. Mélenchon pek çok ılımlıyı kızdıran bölücü bir figür. İttifak, Hamas-İsrail savaşı konusundaki bölünmeler nedeniyle dağıldı.

Boyun Eğmeyen Fransa partisi İsrail'in Hamas'a karşı yürüttüğü savaşı kınadı ve İsrail'i Filistinlilere karşı soykırım uygulamakla suçladı. Geçen ay ise Mélenchon'un partisi, aşırı sağın iktidara gelme ihtimaline karşı erken seçimler için hızla bir araya gelen benzer bir ittifaka katıldı. İttifak bu kez daha şanslıydı ve en fazla sayıda sandalyeyi kazandı.

Mélenchon ayrıca Filistin'i devlet olarak tanıyacaklarını da seçim öncesinde söylemişti.