17 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 09.01.2024 13:18 | Son Güncelleme: 09.01.2024 13:28

Fransa'nın en güçlü başbakan adayı Gabriel Attal

Fransa Başbakanı Elisabeth Borne’nin görevinden istifa etmesinin ardından Cumhurbaşkanı Macron'un yeni bir başbakan ataması bekleniyor. Reuters, Macron’un favori isminin 34 yaşındaki Eğitim Bakanı Gabriel Attal olduğunu yazdı. Attal onaylanırsa ülkenin en genç ve ilk eşcinsel başbakanı olacak
Fransa'nın en güçlü başbakan adayı Gabriel Attal

Fransa Başbakanı Elisabeth Borne’nin istifasının ardından Macron, Avrupa parlamentosu seçimleri öncesindeki ikinci dönemine yeni bir soluk getirmeye çalışıyor. 46 yaşındaki cumhurbaşkanının yeni başbakan olarak atayacağı kişinin 34 yaşındaki Eğitim Bakanı Gabriel Attal olduğu düşünülüyor. Bu hareket büyük bir siyasi değişime yol açmaktan ziyade Macron'un tartışmalı emeklilik ve göçmenlik reformlarının ötesine geçme ve partisinin AB seçimlerindeki şansını artırma arzusunun sinyalini veriyor.

Kamuoyu yoklamaları, Macron'un aşırı sağcı lider Marine Le Pen'in partisinden yaklaşık yüzde 8 ila 10 puan geride olduğunu gösteriyor. Macron'un yakın bir müttefiki olan ve pandemi sırasında hükümet sözcüsü olarak görev yapan Gabriel Attal, Elisabeth Borne'un yerini alacak kişi olarak gösteriliyor. Ülkenin en popüler politikacılarından biri olan Attal, radyo programlarında ve parlamentoda rahat ve kültürlü tavırlarıyla dikkat çekiyordu. Atamasının onaylanması halinde Attal, Fransa’nın en genç ve ilk eşcinsel başbakanı olacak.

"Macron'un oynayabileceği en iyi kart"

Anket firması Ifop’tan Jerome Fourquet “Başbakan olarak sunacağı kişi eğer gerçekten Gabriel Attal ise, Macron’un oynayabileceği en iyi karttı” dedi. Fourquet, Attal'ın eğitim bakanı olarak hızlı harekete geçmesi ve iletişim becerileri sayesinde kazandığı popülerliğe dikkat çekti.

2022'de yeniden seçildikten kısa bir süre sonra mutlak çoğunluğunu kaybeden Macron, parlamentoyla başa çıkmakta zorlanıyordu. Başbakan Borne'un istifa ettiği, Macron tarafından hafta başında duyuruldu. Muhalefet liderleri başbakandaki değişiklikten fazla bir şey beklemediklerini ifade etti. Sosyalist Parti lideri Olivier Faure, France Inter radyosuna verdiği demeçte, "Elisabeth Borne, Gabriel Attal veya başkası, umurumda değil. Politikaları aynı olacak” dedi.