27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 14.03.2023 12:59 | Son Güncelleme: 14.03.2023 17:47

Fransız Ulaştırma Bakanı Beaune: Çöpten tepeciklerin sorumlusu Paris Belediye Başkanı

Fransa'da Ulaştırmadan Sorumlu Bakan Clement Beaune, temizlik işçilerinin hükümetin emeklilik reformunu protesto için gittiği grev nedeniyle başkent Paris'te oluşan çöpten tepeciklerden Belediye Başkanı Anne Hidalgo'nun sorumlu olduğunu söyledi
Fransız Ulaştırma Bakanı Beaune: Çöpten tepeciklerin sorumlusu Paris Belediye Başkanı

Fransa'da Ulaştırmadan Sorumlu Bakan Clement Beaune, France 2 televizyonuna yaptığı açıklamada, Paris'in dev bir açık hava çöplüğüne dönüştüğünü ifade ederek bu durumdan, Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo'yu sorumlu tuttu. Beanue, Belediye Başkanı hakkında "Grevde olan Anne Hidolgo'dur. Hiçbir şey yapmıyor" dedi.

Clement Beaune, temizlik çalışanlarının grevine saygı duyduğunu belirterek, Paris gibi bir kentin Belediye Başkanı'nın çöp yığınlarını görmezden gelemeyeceğini dile getirdi. Oluşan çöp yığınları nedeniyle yayılan koku ve artan farelerin, kamu sağlığını tehdit ettiğine dikkati çeken Beaune, çağrılara rağmen Belediye Başkanı Hidalgo'nun tepki vermemesinden yakındı.

Paris'in çöp tepecikleri

Bakan Beaune, çalışanları grevde olmayan belediyelerin, Paris Belediyesi ile yasal çerçevede anlaşarak, işe el atmaları ve Başkan Hidalgo'nun buna ön ayak olması çağrısında bulundu. Basında yer alan görüntülerde, Paris'in birçok yerinde çöplerden oluşan tepecikler dikkati çekti. Fransız basını, Paris'te 5 bin tondan fazla çöpün yığıldığını aktardı. 

Hidalgo'dan çöplere rağmen destek kararı

Fransa'da Paris Belediyesi, temizlik işçilerinin hükümetin emeklilik reformunu protesto etmek için başlattığı iş bırakma eylemlerini, oluşan çöp yığınlarına rağmen desteklediğini açıkladı. Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo, yaptığı açıklamada, belediye çalışanlarının yarınki grev ve gösterilere katılımını engellememek adına konsey toplantılarının ertelendiğini duyurdu.

"Bu hareketi tam ve eksiksiz destekliyorum"

Hidalgo, temizlik işçilerinin iş bırakma eylemlerine destek kararı aldıklarını belirterek, "Bu toplumsal harekete tam ve eksiksiz desteğimi açıklıyorum. Hükümete de kamu ve özel sektör çalışanlarının çoğunluğu söz konusu olduğunda onları anlamaya çalışmasını tavsiye ediyorum" ifadesini kullandı. Hükümet üyeleri ise kentin çöplere teslim olduğuna dikkati çekerek, Başkan Hidalgo'nun kararına tepki gösterdi.

Çöpler pazartesiye kadar toplanmayacak

Yarın Fransa'da tartışmalı emeklilik reformuna karşı kitlesel gösterilerin 8'incisi düzenlenecek. Başkent Paris'te yarım milyondan fazla kişinin protesto için sokaklara çıkması bekleniyor. Öte yandan temizlik çalışanları, başkentte oluşan çöp tepeciklerine rağmen grevlerini 20 Mart Pazartesi'ye kadar sürdürme kararı aldı.

Olayın geçmişi

Fransa Başbakanı Elisabeth Borne, 10 Ocak'ta, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un seçim vaatleri arasında yer alan emeklilik reformunun hayata geçirileceğini açıklamıştı. Emeklilik yaşının 62 olduğu ülkede, 1 Eylül'den itibaren yasal emeklilik yaşının kademeli olarak her yıl 3 ay yükseltilerek 2030'da 64'e çıkarılacağını ifade eden Borne, 2027'de emeklilik maaşının tamamını alabilmek için 43 yıl prim ödeme şartı getirileceğini söylemişti.

Tartışmalı reforma karşı ülke çapında 19 Ocak'tan bu yana birçok kez grev ve protestolar düzenlendi. Reformun, emeklilik yaşını kademeli olarak 62'den 64'e çıkarmayı öngören en tartışmalı maddesini 9 Mart'ta onaylayan Senato, 12 Mart'ta reformun diğer maddelerini kabul etmişti. 15 Mart'ta Karma Komisyon'a gidecek reforma ilişkin tasarı, bir daha Senatoda oylamaya sunulacak, ardından nihai oylama için Ulusal Meclise gönderilecek.

Kaynak: AA