27 Temmuz 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 14.04.2024 19:52 | Son Güncelleme: 14.04.2024 20:11

FT'nin eski Genel Yayın Yönetmeni Barber: İran'ın İsrail'e saldırısı 'ayarlanmıştı'

İran'ın İsrail'e gerçekleştirdiği saldırı sonrası 24 saat dolmadan tansiyon düşerken, saldırıya ilişkin pek çok analiz yapıldı. Bu isimlerden biri FT'nin eski Genel Yayın Yönetmeni Lionel Barber oldu. Barber, İran'ın İsrail'e olan saldırısının önceden 'ayarlandığını' yazdı
FT'nin eski Genel Yayın Yönetmeni Barber: İran'ın İsrail'e saldırısı 'ayarlanmıştı'

İran'ın beklendiği gibi İsrail'e gerçekleştirdiği saldırının yankıları sürüyor. Saldırının yapıldığı ilk andan bu yana pek çok analiz yapılırken, Financial Times'ın eski Genel Yayın Yönetmeni Lionel Barber dikkat çekici bir yorumda bulundu. X hesabından yaptığı paylaşımda İran'ın komşu ülkeleri 72 saat önce 'telgrafla' saldırı konusunda bilgilendirdiğini yazdı.

Barber, paylaşımında şu satırlara yer verdi:

"İranlılar komşularını İHA saldırılarından 72 saat önce telgrafla bilgi verdi ve Kudüs Gücü komutanlarının kaybından sonra bir güç gösterisi yapmak zorunda kaldılar. Hiçbir şey yapmamak rejimin kırılganlığını ortaya çıkarabilirdi. Sonuç: İsrail'e yönelik saldırı riskliydi ama gerçekten de 'ayarlanmıştı'"

Lionel Barber kimdir?

2005-2020 arasında Financial Times'ın Genel Yayın Yönetmenliği'ni yaptı. Barber, FT'ye iz bırakan isimlerden biri oldu ve gazetenin yakın tarihteki en başarılı yöneticisi olarak gösteriliyor. Barber aynı zamanda Financial Times'ı küresel çapta bir gazete haline getiren ve dijital gazeteciliğe geçişini sağlayan yönetici olarak da hafızalara kazındı. Çok sayıda gazetecilik ödülünün yanında, gazeteciliğe yaptığı katkılarından ötürü Fransa devleti tarafından Legion d'Honneur'e (Şeref Nişanı) layık görüldü.

Ne olmuştu?

İsrail, İran'ın Şam'daki konsolosluk binasına 1 Nisan'da hava saldırısı düzenlemişti. Saldırıda, İran Devrim Muhafızları Ordusundan 2'si general rütbesinde toplam 7 kişi ölmüştü. İran, İsrail'in konsolosluk saldırısının ülkesinin topraklarına saldırı anlamına geldiğini ve misillemede bulunacaklarını duyurmuştu.

İsrail de İran'ın saldırılarına karşılık vereceğini bildirmişti. İran dün İsrail'e yüzlerce kamikaze insansız hava aracı, balistik ve seyir füzesiyle saldırı başlatmış, bazı askeri hedeflerin vurulduğunu açıklamıştı.

İsrail ise saldırıların çoğunun hava savunma sistemlerince önlendiğini ancak güneydeki bir askeri üsse füze isabet ettiğini belirtmişti.