05 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 30.08.2023 16:47 | Son Güncelleme: 30.08.2023 19:55

G20 Zirvesi maymun tehditi ile karşıya: Önlem olarak kartondan gri langurlar kullanılacak

Hindistan'da 9-10 Eylül'de düzenlenecek G20 Liderler Zirvesi öncesi başkent Yeni Delhi'de maymunları ziyaretçilerden ve zirve sırasında kullanılacak mekanlardan uzak tutmak için büyük çaba sarf ediliyor. Yerel yetkililer maymunları bir başka tür olan gri langur maymunu karton maketleri ile önleyecek
Yeni Delhi sokaklarından bir makak maymunu
Yeni Delhi sokaklarından bir makak maymunu

Hindistan, Yeni Delhi'de düzenlenecek olan G20 Liderler Zirvesi maymunların tehdidi altında. Yetkililer, 9-10 Eylül'de düzenlenecek zirvede ziyaretçilerin maymunlar tarafından rahatsız edilememesi için gerekli tüm önlemleri alarak güvenliği artırmaya çalışıyor.

Maymunun hakkından maymun gelir

BBC'nin haberine göre, yerel yetkililer, G20 zirvesi sırasında maymunların ziyaretçilere ve zirvede yararlanılacak mekanlara zarar vermesinin önüne geçmek için planlamalar yaptı. Önlemlerden birinin maymunları korkutmak için gri langur maymunlarının gerçek boyutlardaki karton kesimlerinin hazırlanması olduğunu belirten yetkililer, kartonların zirveye katılacak delegelerin kalacağı otellerin yanı sıra maymunların sık sık görüldüğü yerlere asılacağını ifade etti.

G20 Zirvesi'nde üst düzey ziyaretçileri korumak için kartondan maketleri kullanılacak olan Gri Langur maymunu


Alanında uzman kişiler gri langur sesi çıkartacak

Yetkililer, langurların çıkardığı sesleri taklit edebilen 30 ila 40 eğitimli kişinin de maymunları korkutmak için görevlendirileceğini söylendi.

Hindistan'ın haydut maymunları

Yeni Delhi'de sayıları gittikçe artan maymun çeteleri şehirde kaos yaratıyor. Hırsız maymunları şehrin sokaklarında, kamu binalarında ve hatta başkanlık sarayında bile görmek mümkün. Sayıları 5 bine yakın olduğu tahmin edilen maymun çeteleri şehrin sokaklarında hırsızlık yapıyor, şehrin alt yapısını sağlayan kablolara zarar veriyor, açık pencerelerden evlere ve kamu binalarına giriyorlar. En büyük sorunlardan birisi ise hükümet binalarından çalınan belgeler.

En bilindik suçları kap-kaç

Maymun haydutların en bilindik suçları ise kap-kaç. Yerlilerin alışık olduğu bir durum olduğu için gerekli önemleri almak ve sakınmak konusunda bilgili olsalar da aynısı turistler için değil. Şehirdeki yabancıların korkulu rüyası olan bu maymunlar kol çantası, cep telefonu, cüzdan vb. çeşitli bir çok özel eşyayı kap-kaç yaparak çalıyor.

Kuyumcu soygunu

Delhi'de 2016 yılında, bir maymun kuyumcu dükkanına girerek yazar kasadan yaklaşık 200 dolar çalmıştı. Olayda önce dükkana elindeki meyveyi fırlatan maymun, daha sonrasında dükkan çalışanın meyveyi dışarı atmasına rağmen dükkana girip 20 dakika kadar dolanmış, el çabukluğu ile kasayı açıp parayı alarak olay yerinden kaçmıştı.

Maymun hapishanesi

Maymunlar Hindular tarafından ne kadar saygı gören canlılar olsalar da, Hindistan'daki şehir merkezlerinde sık sık taşkınlık çıkarmakta oldukları için suç işlemeye meyilli primatları kontrol altında tutmak adına ülkede bir maymun hapishanesi dahi kuruldu.