27 Temmuz 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 14.10.2023 14:04 | Son Güncelleme: 14.10.2023 18:13

Gazze'de son durum: Hastanelerin morglarında yer kalmadı

İsrail ordusunun abluka altındaki Gazze'ye saldırıları 8. gününde hastanelerin morglarında yer kalmadı, hayatını kaybedenlerin cansız bedenleri dışarıda bekletiliyor. Şifa Hastanesi'ne sığınanlar durumu "Hala hayattayız, ölüm kaçınılmaz" diyerek anlatıyor
Gazze'de son durum: Hastanelerin morglarında yer kalmadı

İsrail, yıllardır abluka altında tuttuğu Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarını 8 gündür sürdürüyor. Gazze Şehri'ndeki Eş-Şifa Hastanesi ve çevresi, devam eden İsrail bombardımanı nedeniyle yerlerinden edilen binlerce Filistinlinin sığınağı haline geldi. Saldırılardan kaçarak hastane çevresinde toplanan binlerce aile, yiyecek, ilaç ve su sıkıntısı çekiyor. Uyuyacak yer bulmaktan zorlanan Filistinliler, buldukları örtüleri ve eşyayı gece yatak olarak kullanıyor.

Gıda, yakıt ve ilaç sıkıntısının yaşandığı Gazze'de binlerce insan, yerinden edilmiş bir şekilde hayatlarını sürdürmeye çalışıyor. İsrail ordusunun saldırısı sonucu, hastanenin acil servisine sık sık yoğun şeklide yaralılar getirilirken diğer yandan ölü sayısının hızla artması nedeniyle hastanelerin morglarında yer kalmadığı belirtiliyor.

"Gökyüzü yanan bloklardan oluşuyor"

Filistinli yazar Ala Atallah, Twitter'dan (X) yaptığı paylaşımda "Gökyüzü sanki cehennemin parçalarıymış gibi yanan bloklardan oluşuyor. Gazze, bu gece ölümle hummalı bir yarış içinde görünüyor" ifadelerini kullandı. 

"Hala hayattayız, ölüm kaçınılmaz"

Şifa Hastanesi'nin yanındaki yol kenarında yerde yatan yaşlı Filistinlilerden Ahmed Ayyad, çektikleri sıkıntılara işaret ederek, "Hala hayattayız, ölüm kaçınılmaz" dedi. Gazze'den ayrılmaya reddeden Ayyad, "1948'de terk edildik, bir daha da ayrılmayacağız. Büyük bir ihtimalle evler bombalanmış, yıkılmış olabilir ancak yeni bir sürgün yaşamayacağız" diye konuştu. Gazze Şeridi’nin en lüks mekanlarından biri kabul edilen Rimal Semti de İsrail saldırıları sonucu, sanki büyük bir deprem geçirmiş gibi "hayalet kente" dönüştü. Rimal Semti'ndeki binaların bir kısmı yerle bir olmuş durumda. Ayakta kalanların içinde ise yaşanması mümkün değil.

Enkaz altında cesetler var

Gazze Sivil Savunma Teşkilatı Sözcüsü Mahmud Basal, İsrail bombardımanın yüzde 90'ının sivillerin yaşadığı mekanları hedef aldığını ifade ederek, yıkılan yerlerin enkazında hala, ölen ve yaralanan çok sayıda kişinin bulunduğunu söyledi. Arama kurtarma ekiplerinin tıbbi ve kurtarma imkanları bakımından oldukça yetersiz şartlarda çalıştığına dikkati çeken Basal, "Gazze’de yakıtın tamamen tükenmesi durumunda hizmetlerimizin son bulma ihtimali var. Bu durumda enkaz altındaki şehitleri ve hayatta kalmayı başarmış olanları çıkarmaya gücümüz kalmayacak" dedi. Filistin İçişleri ve Ulusal Güvenlik Bakanlığı adına konuşan İyad el-Bezm de Gazze’nin tüm bölgelerini istisnasız bombalamayı sürdüren İsrail’in kentte 400 bin Filistinliyi evinden ettiğini kaydetti.

 

Kaynak: AA