20 Nisan 2024, Cumartesi
Haber Giriş: 05.11.2022 14:43 | Son Güncelleme: 05.11.2022 15:05

Gençlere vaat ettiğimiz Avrupa bu mu?

Fransız siyasetçi Segolene Royal, Portekiz'deki marketlerde 1,79 euro'luk ton balığı konservelerinin hırsızlığa karşı güvenlik kelepçesi (alarm) ile satılmasına "Gençlere vaat ettiğimiz Avrupa bu mu" diyerek tepki gösterdi ve Rusya-Ukrayna savaşının bitirilmesi çağrısında bulundu
Gençlere vaat ettiğimiz Avrupa bu mu?

Portekiz'de yaşanan ekonomik kriz market raflarına yansıdı. Ancak bu sefer konu fiyat ya da ürün yokluğu değil. Öyle ki süpermarketlerde 1,79 euro'ya satılan ton balığı konserveleri hırsızlığa karşı güvenlik kelepçeleriyle (alarm) donatıldı.

"En çok ton balığı, ekmek ve pirinç çalınıyor"

Portekiz Dağıtım Derneği (APED) Başkanı Gonçalo Lobo Xavier, Espresso gazetesine yaptığı açıklamada; bu durumu "Eylül ayından bu yana özellikle şehirlerdeki süpermarketlerde hırsızlık olayları tavan yaptı. En çok çalınanlar ton balığının yanı sıra ekmek, kahve ve pirinç gibi temel gıda maddeleri. Olayları polise bildirmemeyi tercih ediyoruz" diyerek özetledi.

"Çaresizlik davranışı"

Avrupa Yoksullukla Mücadele Ağı (EAPN) ise artan hırsızlık olaylarını "Emekliler, öğrenciler ya da iki maaşla bile çocuklarını doğru dürüst besleyemeyen ebeveynler, artan fiyatlar karşısında bu duruma düşüyor. İnsanlar çaresiz kaldıklarında umutsuz davranışlarda bulunuyorlar" diyerek açıklandı.

Tartışmanın fitilini ateşledi

Fransa eski Cumhurbaşkanı François Hollande'ın, eski hayat arkadaşı Segolene Royal ise güvenlik kelepçeleriyle korunan ton balıklarının fotoğraflarını paylaşarak tartışmanın fitili tekrar ateşledi. Ekoloji eski bakanı Fransız siyasetçi Twitter hesabından "Korkunç. Portekiz'de yiyecek hırsızlığına karşı güvenlik kelepçeleriyle korunan 1,79 euro'luk ton balığı konserveleri. Gençlere vaat ettiğimiz Avrupa bu mu?" dedi.

Royal "Ukrayna'daki bu savaş sona ermeli ve bunun gerçekleşmesi için herkes müdahil olmalı" çağrısında bulundu.

Avrupa'da benzer önlemler artıyor

Portekiz gibi alım gücünün düşmesi ve halkın fakirleşmesi sonrası Avrupa'nın birçok ülkesinde de benzer önlemler artırıldı. Türkiye'de de daha önce alkollü içkilerde kullanılan alarmlar artık; kahvede, tıraş bıçağında, bebek mamasında, bulaşık deterjanında hatta ayçiçek ve zeytinyağında kullanılıyor.