01 Mayıs 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 06.01.2024 13:30 | Son Güncelleme: 06.01.2024 15:02

Güney Kore istihbaratı: Kim Ju-ae Kuzey Kore’nin gelecekteki lideri olabilir

Kuzey Kore'nin Güney Kore adaları yakınlarına top atışları yapmasının arından, Kim Jong-un’un 10 yaşındaki kızı Kim Ju-ae'nin gelecekteki rolüne ilişkin yoğun spekülasyonlar ortaya çıktı. Güney Kore istihbaratı, küçük kızın gelecekteki Kuzey Kore lideri olduğunu söylüyor
Güney Kore istihbaratı: Kim Ju-ae Kuzey Kore’nin gelecekteki lideri olabilir

Güney Kore casus teşkilatına göre hanedanlığını başka aileye bırakmak istemeyen Kim Jong-un, kızı Kim Ju-ae'yi varisi olarak yetiştiriyor. Yaklaşık 10 yaşında olduğu bildirilen Kim Ju-ae hakkındaki iddialar ilk kez Kasım 2022'de babasıyla birlikte füze fırlatma denemelerine katılması sonrasında ortaya çıktı. Kim Ju-ae, o zamandan beri halka açık etkinliklerde babasına eşlik ediyor. Kuzey Kore liderinin en sevilen veya saygı duyulan çocuğu olarak niteledi. Medya ayrıca küçük kızın artan siyasi duruşunu ve babasıyla yakınlığını kanıtlayan görüntüler ve fotoğraflar yayınladı.

Güney Kore casus teşkilatı, kamu faaliyetlerine ve devlet protokollerine ilişkin kapsamlı bir analize dayanarak Kim Ju-ae’nin gelecekteki rolüne ilişkin değerlendirmesini yaptı. Eylül ayında kıdemli bir general Kim Ju-ae’nin önünde eğildi. Kasım ayında hava kuvvetleri karargahına yaptığı ziyaret sırasında bir noktada babasının önünde durdu. 

 

Casus teşkilatın halkla ilişkiler ofisi, 40 yaşına girecek olan Kim Jong-un'un hâlâ dinç olması, bilinen önemli bir sağlık sorunu olmaması ve en az bir çocuğu daha olması nedeniyle Kuzey Kore'nin iktidar devri süreciyle ilgili tüm olasılıkları değerlendirdiğini söyledi. Kuzey Kore devlet medyası henüz veraset veya Kim Ju-ae'nin kardeşi olup olmadığı konusunda doğrudan bir yorumda bulunmadı.

“Siyasi başarıya sahip değil”

Seul'deki Asya Politika Çalışmaları Enstitüsü'nden analist Du Hyeogn Cha, Kuzey Kore lideri olarak atanması için Kim Ju-ae'nin siyasi bir başarısının bulunmadığını söyledi. Kuzey Kore, 1948 yılında kurulduğundan bu yana Kim ailesinin erkekleri tarafından yönetiliyor. Kim Jong-un, babası Kim Jong-il'in 2011 sonlarında ölmesinin ardından iktidarı devraldı. Kim Jong-il, babası ve Kuzey Kore'nin kurucusu Kim Il-sung'un 1994'te ölmesinin ardından lider olmuştu.