26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 08.12.2022 20:39 | Son Güncelleme: 08.12.2022 20:46

Güney Kore’de neredeyse herkes bir yıl gençleşecek

Güney Kore'de bugün onaylanan yasayla ülkeye özel kullanılan yaş sistemi sona erecek. Haziran ayında kullanıma girecek olan yasayla ülkedeki birçok vatandaş bir ya da 2 yaş gençleşecek
Güney Kore’de neredeyse herkes bir yıl gençleşecek

Güney Koreli milletvekilleri, ülkenin yaş hesaplama şeklini revize edecek, yeni doğanları bir yaşında olarak sayan geleneksel sistemi sona erdiren kanunu onayladı. 

Kore yaş standardı

Ulusal Meclis tarafından bugün kabul edilen yasa tasarısı, ülkede kullanılan Kore yaşı standardını ortadan kaldırıyor. Geleneksel olan Kore yaşı sisteminde insanlar doğdukları an bir yaşında kabul ediliyor ve bir gün önce doğmuş olsalar bile her 1 Ocak’ta yaşlarına bir yıl ekliyor.

Başkan Yoon Suk Yeol bu yıl göreve geldiğinde değişik yapmak istediğini ve Kore yaş sisteminin kaldırılmasını idari ve tıbbi hizmetlerin işlenmesindeki karışıklığı önleneceğini söyledi. Tasarının kabul edilmesinden sonra Yoon'un ofisi, "Bugün değişikliğin kabul edilmesiyle, ülkemizin tüm vatandaşları önümüzdeki Haziran ayından itibaren bir veya iki yıl daha gençleşecek" dedi.

Kanun aynı zamanda, imzalanan sözleşmelerdeki yaş sistemiyle ilgili yasal anlaşmazlıkları da önleyecek ve küresel standartlar tarafından yaş sisteminin uygulanması vatandaşların işlerini kolaylaştıracak. 

Tarihçiler Kore, Çin ve Japonya'nın eski kültürünün bir kalıntısı olarak görülen mevcut sistem için bir yöntem belirlemekte zorlanıyorlar. Bu sistem, tüm bebekleri doğdukları yıla göre gruplandırdı ve ardından takvim tıklandığında hepsi bir yaş daha yaşlandı. Bu, 31 Aralık'ta doğan bir çocuğun bir yaşında olduğu anlamına geliyordu ve ertesi gün yeni yıl başladığında iki yaşına basıyordu.

Kuzey Kore, 1980'lerde sistemden kurtuldu ve küresel standardı kullandı. Yaş sistemi, Güney Kore yasal meselelerinde gerginliğe neden oldu. Eylül ayında devlete bağlı bir ankete katılanların yaklaşık yüzde 80'i Koreli yaş sayımının sona erdirilmesini istedi.