09 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 08.10.2023 21:36 | Son Güncelleme: 08.10.2023 22:06

Hamas saldırısının ardından İsrail'de hisseler çöktü, işyerleri kapandı

Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın İsrail'e "Aksa Tufanı" isimli saldırıyı başlatmasıyla İsrail'de hisse senedi ve tahvil fiyatları sert düşüş gösterdi ve birçok işyeri kapandı
Hamas saldırısının ardından İsrail'de hisseler çöktü, işyerleri kapandı

Önemli Tel Aviv hisse endeksleri 2,2 milyar şekel (573 milyon dolar) ciro ile bankacılık hisselerindeki yüzde 9'luk düşüşün öncülüğünde, yaklaşık yüzde 7 düşüşle sona erdi ve devlet tahvili fiyatları ilk tepkisinde yüzde 3 kadar düştü.

Reuters'ın haberine göre Pazar günleri döviz piyasası kapalıyken, hükümetin yargıyı elden geçirmeye yönelik oldukça tartışmalı planı nedeniyle şekel şimdiden yılın en zayıf seviyesinde.

Ekonomiye etkisi olumsuz olacak

Leader Capital Markets baş ekonomisti Jonathan Katz, "Bu şiddet dalgasının öncekilere kıyasla daha uzun süreli ve şiddetli olması bekleniyor, bu da ekonomi ve mali bütçe üzerinde açıkça daha olumsuz bir etki yaratacak" dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şekel büyük olasılıkla keskin bir şekilde zayıflayacak ve İsrail Merkez Bankası'nın bir noktada döviz satma olasılığını yüksek görüyoruz"

Filistinli grup Hamas'a bağlı silahlı kişiler Cumartesi günü İsrail kentlerine saldırarak en az 400 İsrailliyi öldürdükten sonra onlarca rehineyi kaçırarak Gazze'ye döndü.

İsrail de Gazze'deki Hamas hedeflerine hava saldırılarıyla misilleme yaptı. Hamas ayrıca İsrail'e, bazıları Tel Aviv'e kadar ulaşan binlerce roket atarak havayolu şirketlerinin İsrail'e ve İsrail'den uçuşları askıya almasına neden oldu.

Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, bakanlık daire başkanlarına savaşın yönetilmesine yardımcı olmak için gereken bütçeleri hızlı bir şekilde sağlamaları talimatını verdiğini söyledi.

İsrail Merkez Bankası çatışmanın ekonomik zararını değerlendirmek için henüz çok erken olduğunu söyledi ancak 2014 yılında Gazze'de Hamas militanlarıyla yapılan 50 günlük savaşın 3,5 milyar şekel ya da gayrisafi yurtiçi hasılanın yüzde 0,3'ü oranında zarara yol açtığına işaret etti. Merkez Bankası 2023 ve 2024 yıllarında yüzde 3 büyüme öngörüyor.

Uçuşlar askıya alındı

Delta Air Lines İsrail'den New York ve Atlanta'ya yapılacak uçuşların geçici süreyle iptal edildiğini açıklarken, United Airlines "İsrail'e yapılacak uçuşlar uygun ana kadar askıya alınacak" duyurusunu yaptı. Air India, Tel Aviv'e ve Tel Aviv'den uçuşların 14 Ekim'e kadar askıya alınacağını söyledi.

United Airlines'ın küçük rakibi Arkia, tatile çıkan İsraillileri geri getirmek için Atina'dan kurtarma uçuşları düzenlediğini açıkladı. Bir diğer rakibi Israir ise Kıbrıs'ın Larnaka şehrinden kurtarma uçuşları düzenlediğini duyuru ancak kiraladığı bazı uçaklardaki yabancı mürettebatın İsrail'den ayrılmak istemesi nedeniyle önümüzdeki günlerde daha dar kapsamlı bir program uygulayabileceği uyarısında bulundu.

Nvidia yapay zeka zirvesini iptal etti

Hem yapay zeka hem de bilgisayar grafikleri için kullanılan çiplerde dünyanın en büyük üreticisi olan Nvidia, önümüzdeki hafta Tel Aviv'de yapılması planlanan ve CEO Jensen Huang'ın konuşma yapacağı yapay zeka zirvesini iptal ettiğini açıkladı.

Okullar tatil, çalışanlar izinli

Okullar tatil edildi ve birçok şirket çalışanlarına izin verdi; süpermarketler ve eczaneler dışında çoğu mağaza kapalıydı.

İsrail İmalatçılar Birliği, fabrikaların gıda ve diğer temel ürünlerin kıtlığı endişelerini sınırlamak için çalışmaya devam ettiğini söyledi. Dernek Başkanı Ron Tomer, "Tüm şirketler zorlu acil durum koşullarına, roket saldırılarına ve bunun sonucunda ortaya çıkan işçi sıkıntısına rağmen mümkün olduğunca çalışmaya devam edecek" dedi ve ekledi: "İsrail'in üretim bağımsızlığı sayesinde acil durumlarda bile İsrail sakinleri hiçbir şeyden yoksun kalmayacak"

İsrail'in en büyük işvereni ve ihracatçısı olan Intel, çip üretiminin etkilenip etkilenmediğini söylemekten kaçındı. Bir sözcü, "İsrail'deki durumu yakından izliyor ve çalışanlarımızı korumak ve desteklemek için adımlar atıyoruz" dedi.

Tower Semiconductor her zamanki gibi faaliyet gösterdiğini ve yeni bir karar alınmadığını söyledi.