16 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 08.10.2023 09:08 | Son Güncelleme: 08.10.2023 22:31

Hamas'ın Aksa Tufanı Operasyonu'nda ikinci gün: ABD'den İsrail'e savaş uçaklarını sevk etme kararı

Hamas'ın havadan ve karadan düzenlediği saldırıların ardından başlayan Filistin-İsrail çatışmalarında ikinci güne girildi. ABD İsrail'e savaş uçağı sevk etme kararı aldı. İşte dakika dakika bölgeden son gelişmeler
Hamas'ın Aksa Tufanı Operasyonu'nda ikinci gün: ABD'den İsrail'e savaş uçaklarını sevk etme kararı

Dün sabah saatlerinde Filistin direniş örgütü Hamas'ın silahlı kanadı Izzeddin Kassam, İsrail'e karşı Aksa Tufanı isimli bir operasyon başlattığını duyurdu. Operasyonun ilk aşamasında Hamas tarafınca 5 bin roket ve havan topu fırlatıldı. Yaşanan saldırılar üzerine İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, savaş ilan edildiğini açıkladı. İsrail tarafı Demir Kılıç adlı karşı bir operasyon ile harekete geçti. Taraflar arasındaki çatışmalar ikinci gününde de sürüyor. İşte dakikalarıyla birlikte olayların ikinci gününde bölgede yaşananlar:

22:14: UEFA, İsrail'deki güvenlik durumu nedeniyle 17 Ekim'e kadar ülkede yapılması planlanan maçları erteledi.

21:55: İsrail, Mısır'daki vatandaşlarından derhal ülkeden ayrılmalarını istedi.

21:46: İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısının 413'e yükseldiği duyuruldu.

21:23: 
ABD İsrail'e savaş uçağı sevk etme kararı aldı. ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin'in, Hamas'ın başlattığı saldırılarda İsrail'e yardıma hazır olması amacıyla uçak gemi filosunu Doğu Akdeniz'e gönderme talimatı verdiği belirtildi.

21:17: Gazze'deki Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada İsrail'in saldırılarında 78'i çocuk 413 kişinin öldüğü, 2 bin 300 kişinin yaralandığı paylaşıldı.

21:11: İsviçre'nin, İsrail ile Filistin arasındaki gerilim nedeniyle İsrail'in Bern Büyükelçiliği ile Cenevre Konsolosluğundaki güvenlik önlemlerini artırdığı açıklandı.

20:55: İsrail ordusu, bugün Gazze Şeridi'nde Hamas'a ait 120 noktaya hava saldırısı düzenlendiğini duyurdu.

20:50: İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, zor günlerin kendilerini beklediğini, "çok kapsamlı ve geniş bir savaşın göz açıp kapayıncaya kadar" bitmeyeceğini söyledi.

20:15: İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile yaptığı telefon görüşmesinde, Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırıları karşısında İngiltere'nin ihtiyaç olan her konuda destek vermeye hazır olduğunu söyledi.

20:05: İsrail'in Gazze'deki Ulusal İslam Bankası'nı vurduğu açıklandı. Bombardımanın ardından bölge ağır yıkıma uğradı.

19:52: İsrail basını, Filistinli unsurların saldırısında ölen İsrailli sayısının 700'e yükseldiğini duyurdu

18:59: İsrail ordusu, Hamas'ın dün başlayan ve bugün de devam eden saldırılarında ölen askerlerinin sayısının 57'ye yükseldiğini duyurdu.

18:55: İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Gazze ve Lübnan sınırına yakın Yahudi yerleşim birimlerinin tahliye edilmesi için hazırlıkların yapılması talimatını verdi.

18:46: Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye, İsrail'in arkasındaki uluslararası desteğin onu daha fazla suç işlemeye teşvik ettiğini söyledi ve ekledi: "Yaşananların tüm sorumluluğu, nefret, şiddet ve kışkırtıcı bir atmosfer oluşturan ve uluslararası hukuku ihlal eden İsrail'e ait"

18:21: Filistin İslami Direniş Hareketi Hamas, İsrail’in güney bölgelerine başlattığı "Aksa Tufanı" adlı saldırıları kapsamında onlarca kamikaze dron ile İsrail hedeflerini vurduğunu açıkladı.

18:16: Mısır’ın İskenderiye kentinde polisin açtığı ateş sonucu İsrailli 2 turist ile bir Mısırlının hayatını kaybettiği olayın ardından ABD, ülkedeki vatandaşlarına "güvenlik önlemlerini artırın" uyarısında bulundu.

17:33: İzzeddin el-Kassam Tugayları, kamikaze dronları ile İsrail hedeflerini vurduğunu duyurdu. Açıklamada İsrail mevzi ve hedeflerine karşı saldırıların ‘Zevari’ tarzı 35 kamikaze dronu ile düzenlendiği belirtildi.

17:12: İsrail askerlerinin, işgal altındaki Batı Şeria'nın çeşitli noktalarında Gazze saldırılarını protesto eden Filistinlilere müdahale ettiği açıklandı.

16:45: İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne dünden bu yana düzenlediği saldırılarda, 159 konut tamamen yıkıldı, 1210 konut ise kısmen hasar gördü.

16:32: İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda ölenlerin sayısı 370'e yükseldi.

16:13: Lübnan'daki Hizbullah Yürütme Konseyi Başkanı Haşim Safiyuddin, Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırılarında tarafsız olmadıklarını söyledi.

15:43: İsrail Başbakanlık Basın Ofisinden yapılan açıklamaya göre Başbakan Binyamin Netanyahu, Savunma Bakanı Yoav Gallant, Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, diğer istihbarat ve güvenlik üst düzey yetkilileri güvenlik oturumu düzenledi. Oturumun ardından ülkede savaş hali ilan edildiği ve büyük askeri eyleme geçilmesinin onaylandığı kaydedildi.

15:19: İsrail'in Tel Aviv kentindeki Ben Gurion Uluslararası Havalimanı'nda uçuşların iptal edilmesi ve ertelenmesi kaosa neden oldu.

14:40: İsrail basını, Filistinli unsurların saldırısında ölen İsrailli sayısının 600'e yükseldiğini duyurdu.

Arşiv

14:27: Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus, Filistin ile İsrail arasındaki gelişmeleri kaygı ve acıyla takip ettiğini belirterek, saldırıların ve silahların durdurulması çağrısı yaptı.

14:11: İsrail ordusu, Gazze Şeridi yakınında boşaltılan yerleşim birimi sayısının 24'e yükseldiğini duyurdu. Açıklamada sınırdaki Nahal Oz, Nir Am, Mefalsim, Kefar Aza, Gevim, Or Haner, Ivim, Netiv Haasara, Yad Mordeşayi, Karmiya, Zikim, Kerem Şalom, Kisufim, Holit, Sufa, Nirim, Nir Oz, Ayn Haşloşa, Nir Yitzak, Beeri, Magen, Reim, Saad ve Alumim yerleşim yerlerindeki sivillerin tahliye edildiği belirtildi.

14:04: İsrail, dünya çapında görev yapan diplomatlarına güvenlik yetkililerinden özel izin almadıkça evlerinden çıkmama talimatı verdi.

14:01: İsrail ordusu, Hamas'ın dün başlayan ve bugün de devam eden saldırılarında ölen askerlerinin sayısının 44'e yükseldiğini duyurdu.

13:40: İsrail ordusu tarafından çatışmaların yaşandığı ülkenin güneyindeki güvenlik durumu hakkında yapılan açıklamada sınırdaki Urim, Be'eri, Nahal Oz, Netiv, Haasara ve Zikim yerleşim yerlerindeki sivillerin tahliye edildiği aktarıldı.

13:11: Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, İsrail bölgelerine yönelik yeni sızma operasyonları gerçekleştirildiğini ve İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nde sivillere ait evleri hedef almasına yanıt olarak Sderot yerleşim birimine 100 roket atıldığını belirtti.

12:22: Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, İsrail ordusu Batı Şeria'daki kentlerin girişlerine toprak, beton, demir bariyerler kurarak, şehirler arasındaki bağlantıları kesti. İsrail ordusunun çeşitli bölgelerde ek askeri kontrol noktaları oluşturduğu, bu noktalara yaklaşmaya çalışan araçlara ateş açtığı aktarıldı.

12:12: İsrail hükümetinin, Gazze'den yapılan saldırıları görüştüğü oturumda tartışma çıktı. Bilim ve Teknoloji Bakanı Ofir Akunis, saldırıların önceden bilinememesine tepki göstererek "Bugün her vatandaş İsrail istihbaratına ne olduğunu soruyor" dedi. İsrail Diaspora Bakanı Amichai Chikli'nin de buna yanıt olarak "Sessiz olun" çağrısı yaptığı, başka bir bakanın da "Bize sessiz olmamızı söylemeyin!" şeklinde karşılık verdiği kaydedildi.

12:10: İsrail, işgal altındaki Batı Şeria'nın güneyindeki El Halil kentinde bulunan İbrahim Camisi'ni bir sonraki duyuruya kadar kapattı.

12:05: Yunanistan'da yaşayan 5 bin İsrailli yedek askerin ülkelerine dönecekleri açıklandı. Yunan basınındaki haberlerde, yedek askerleri taşımak üzere Atina'dan Tel Aviv'e 20 uçuş planlandığı belirtildi.

11:34: Lübnan resmi ajansı NNA'da yer alan habere göre, Lübnan'ın güneyindeki Kefr Şuba Tepeleri ve Sedane bölgesinde yeniden gerginlik başladı. Kefr Şuba bölgesinden İsrail'e 2 roket fırlatılmasının ardından İsrail'in de Kefr Şuba Tepeleri ve Sedane bölgelerini topçu atışlarıyla vurduğu ifade edildi.

11:34: Lübnan devlet televizyonu Tele Liban, X sosyal medya platformundan yaptığı açıklamada, İsrail'in daha önce insansız hava araçlarıyla vurduğu sınırdaki çadırların Hizbullah tarafından yeniden kurulduğunu söyledi.

İsrail sınırında yer alan Sderot kenti çatışmaların ardından görüntülendi

10:57: İsrail, abluka altındaki Gazze Şeridi'nin sınırındaki yasa dışı Yahudi yerleşim birimlerinde yaşayan İsraillileri tahliye etmeye başladı.

10:50: İsrail merkezli Kanal 12 televizyonunun haberine göre, Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugaylarının abluka altındaki Gazze Şeridi'nden İsrail'e başlattığı Aksa Tufanı saldırısında hayatını kaybeden İsraillilerin sayısı 350'ye çıktı.

10:48: İsrail polis sözcülüğünden yapılan açıklamaya göre, Hamas'ın başlattığı Aksa Tufanı isimli saldırının ilk gününde aralarında yüksek rütbeli isimlerin de yer aldığı 30 polis personeli öldü.

10:48: Filistinli Hamas hareketi, abluka altındaki Gazze Şeridi çevresindeki 7 ayrı İsrail noktasında silahlı unsurlarına savaşçı ve mühimmat takviyesi yaptığını duyurdu.

10:44: İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarda şu ana kadar 400 Hamas mensubunun öldürüldüğünü söyledi

10:44: Gazze'deki Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında 313 kişinin yaşamını yitirdiği, 1990 kişinin yaralandığı belirtildi

10:26: Batı Şeria ile Doğu Kudüs'teki Filistinliler, İsrail'in Gazze Şeridi'ne saldırılarına tepki için kepenk indirdi.

10:22: İsrail basınında, abluka altındaki Gazze Şeridi'nden saldırıların başlamasından bu yana yaklaşık 750 İsraillinin kayıp olduğu belirtildi.

09:55: İsrail ordusu, dün sabahtan bu yana Gazze Şeridi'nden düzenlenen saldırılarda ölen 26 askerin ismini paylaştı. Ordudan yapılan yazılı açıklamada, hayatını kaybeden 26 askerin isimlerinin yayınlanmasına izin verildiği, ölenlerin ailelerine de bilgi verildiği belirtildi.

09:41: Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Barış Gücü (UNIFIL), Lübnan ile İsrail sınırında yaşanan gerginliğin daha da artmaması için taraflara itidal çağrısı yaptı.

09:36: İsrail savaş uçakları, Gazze’deki hükümete bağlı Çalışma Başkanlığı binasını bombaladı.

08:53: İsrail ordusu, Hizbullah'ın İsrail'e yönelik saldırıyı üstlenmesinden hemen sonra yazılı açıklama yaptı. Ordudan bir kaynağa dayandırılan açıklamada, Kefr Şuba'da yer alan Hizbullah'a ait çadırların vurulduğu ifade edildi.

08:40: Lübnan'daki Hizbullah Hareketi, İsrail sınırındaki askeri noktalara yapılan saldırıyı üstlendiklerini duyurdu.

08:37: Gazze Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada 20'si çocuk 256 kişinin yaşamını yitirdiği, 121'i çocuk 1788 kişinin yaralandığı belirtildi. İsrail Sağlık Bakanlığı ise 345'i ağır toplamda 1864 kişinin yaralı olduğunu söyledi.

07:32: İsrail, Hamas'ın dün başlattığı "Aksa Tufanı" isimli saldırının ardından, Gazze'ye akaryakıt ve mal girişini durdurma kararı aldı.

05:59: Gazze'den, İsrail'in güneyindeki Askalan kentine atılan roketler sebebiyle 1'i ağır 6 İsraillinin yaralandığı açıklandı.

04:55: İsrail savaş uçaklarının, abluka altındaki Gazze Şeridi'nin farklı bölgelerini bombaladığı belirtildi. Hedef alınan noktalar arasında Hamas'ın Gazze'deki yetkilisi Yahya es-Sinvar'ın En-Nasr semtindeki ofisi, Filistin Stadyumu, Gazze'deki "İslam Milli Bankası" ve "Üretim Bankası" binaları yer aldı.

03:57: İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nin bazı bölgelerindeki Filistinlileri can güvenlikleri için evlerini terk etmeye çağırıp sığınaklara gitmelerini istedi.

03:28: İsrail'in, Siderot kentindeki bir polis karakolunda saklanan silahlı bir Filistinliyi yakalamak için karakolun duvarını yıktığı ancak Filistinlinin kaçmayı başardığı belirtildi.

02:05: Hamas, esir alınan İsraillilerin sayısının, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun düşündüğünden "kat kat daha fazla" olduğunu ve Gazze Şeridi'nin her yerinde bulunduklarını iddia etti.

Kaynak: AA