28 Nisan 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 02.01.2024 21:33 | Son Güncelleme: 03.01.2024 00:20

Harvard Rektörü Claudine Gay baskıya dayanamadı istifa etti

ABD'de, antisemitik faaliyetlere izin verdiği iddiasıyla eleştirilen eğitim kurumları arasındaki Harvard Üniversitesi'nin rektörü Claudine Gay baskılara dayanamayarak görevden ayrılmak zorunda kaldı. Gay, Harvard tarihinin en kısa süreli görevde kalan rektörü oldu
Harvard Rektörü Claudine Gay baskıya dayanamadı istifa etti

Harvard Üniversitesi Rektörü Claudine Gay, antisemitizm konusunda senatoda verdiği ifadenin ardından haftalar süren baskılara dayanamadı ve Upenn Rektörü Liz Magill gibi istifa etmek zorunda kaldı. Harvard’ın ilk göçmen asıllı kadın ve siyahi rektörü olan Gay, sadece birkaç ay önce göreve başlamıştı. Böylece Harvard tarihinin en kısa süreli görevde kalan ismi oldu.

Gay, Magill ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü Rektörü Sally Kornbluth, 5 Aralık'ta ABD Temsilciler Meclisi komitesi önünde, Ekim ayında İsrail-Hamas savaşının patlak vermesinin ardından üniversite kampüslerinde antisemitizmin arttığına dair ifade vermişti. Üçlü, Cumhuriyetçi Temsilci Elise Stefanik'in Yahudilere soykırım çağrısında bulunmanın okullarının zorbalık ve tacizle ilgili davranış kurallarını ihlal edip etmeyeceği yönündeki sorusuna kesin bir "evet" veya "hayır" yanıtı vermeyi reddedince hedef haline gelmişti. 70'ten fazla ABD'li milletvekili, üç üniversitere rektörlerin görevden alınması çağrısı yapmıştı.
Magill’in istifasına rağmen Gay, Harvard yönetim kurulundan destek almayı başarmıştı. Buna rağmen New York Times’ın başını çektiği bazı ABD yayın organları Harvard rektörünün 1997’deki tezinin 3 farklı intihal suçu içerdiği iddiasıyla Gay üzerindeki baskıyı sürdürüyordu.

Cumhuriyetçi Kongre üyesinden 'zafer' paylaşımı

Öte yandan Kongredeki oturumda eski Harvard Rektörünü sert sözlerle eleştiren ve kampüste "antisemitik eylemlere izin verdiği" iddiasıyla Gay'i suçlayan Cumhuriyetçi Kongre Üyesi Elise Stefanik, konuyla ilgili X hesabından paylaşımda bulundu.

Stefanik, Pensilvanya Üniversitesi Rektörü Elizabeth Magill'in ardından Harvard Rektörünün de istifasına atfen, "Şimdi iki etti. Antisemitik ve intihalci rektörün bu geç kalmış mecburi istifasının, herhangi bir üniversite tarihindeki en büyük skandalın sadece başlangıcı olduğunu Harvard da biliyor" yorumunu yaptı.


Daha önce de Gay'i istifaya çağıran Cumhuriyetçilerin önemli isimlerinden Stefanik'in bu paylaşımı, eski rektör üzerinde kurulan baskının Kongredeki en belirgin örneklerinden biri olarak kayıtlara geçti.