15 Mayıs 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 16.08.2023 10:50 | Son Güncelleme: 16.08.2023 17:17

Hawaii'de kaos: Sadece 5 kişinin kimliği belirlenebildi

'100 yılın en ölümcül orman yangını'nın yaşandığı Hawaii'de bin 300 kişi ve 3 bin hayvan hala kayıp, ölü sayısı 106 çıktı. Tüm çalışmalara rağmen sadece 5 kişinin kimliği tespit edilebildi. Dahası küle dönen arazileri ucuza almak isteyen felaket fırsatçıları ortaya çıktı
Fotoğraf: Go Nakamura/The New York Times
Fotoğraf: Go Nakamura/The New York Times

Küle dönen Hawaii'de seferberlik ilan edilse de şuana kadar yangınlardan etkilenen alanın sadece yüzde 32'sinde arama çalışmaları tamamlandı. Yangınlar nedeniyle yeri tespit edilemeyen bin 300 kişiyi arama çalışmaları devam ederken resmi ölü sayısı 106'ya ulaştı. Yetkililer kimlik tespit çalışmalarına başladığı duyurdu ancak şuana kadar sadece 5 cesedin kime ait olduğu belirlenebildi.

ABD Sağlık Bakanlığın'dan Jonathan Greene adli tabip, patolog ve teknisyenlerden oluşan bir ekibin yanı sıra muayene masaları, röntgen üniteleri ve diğer ekipmanların, yangında yaşamını yitirenlerin kimliklerinin belirlenmesi için bölgeye gönderildiğini belirtti.

"Çok zor bir görev olacak"

Greene, çok sayıda kişinin hayatını kaybetmesi nedeniyle kimlik tespitinin uzun süreceğini ve bu konuda sabırlı olunması gerektiğini vurgulayarak "Bu çok, çok zor bir görev olacak" ifadesini kullandı.

Hawaii Valisi Josh Green'in günde 10 ila 20'ye yakın ceset bulmayı beklediklerini, toplam ölü sayısının belirlenmesinin 10 günü bulabileceğini açıklaması felaketin boyutunu bir kez daha gözler önüne serdi.

Sadece insanlar değil hayvanlar da kayıp

Yangın tüm bölgeyi olumsuz etkilerken Maui Humane Society, evcil hayvanlara da dikkat çekti. Pu’unene merkezli hayvan yardım kuruluşu 3 binden fazla hayvanın kayıp olduğunu duyurdu. Humane Society, ölü hayvanlarla karşılaşan gönüllülerin veya sakinlerin onları hareket ettirmemelerini veya yok etmemelerini istedi. CEO Dr. Lisa M. Labrecque “Hayvanları belirleyebilmemiz için taşınmamalarını veya yok edilmemelerini saygıyla rica ediyoruz” dedi.

Felaket fırsatçıları ortaya çıktı

Tüm bu acı ve yıkıma rağmen felaketten kar elde etmeye çalışanlar ortaya çıktı. Bazı yatırımcıların; evleri küle dönen ailelere, arazilerini satın almak için teklif götürdüğü öne sürülüyor. İddiaya göre; bu yatırımcılar, evlerini yeniden inşa edemeyecek durumda olanların son derece değerli arsalarını ucuza satın almak istiyor.