17 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 13.08.2023 20:07 | Son Güncelleme: 13.08.2023 20:27

Küle dönen Hawaii ile ilgili ünlü oyuncudan sert tepki: Birilerinin hala sahilde yüzdüğünü görmek dehşet verici

Dünyaca ünlü oyuncu Jason Momoa, Hawaii'deki afetin etkilerini yakından takip ediyor. Hawaii doğumlu olan Momoa, bölgenin şu an bir turiste ihtiyacı olmadığını söylerken sahillerde yüzenleri görmesinin kendisini dehşete düşürdüğünü kaydetti
Küle dönen Hawaii ile ilgili ünlü oyuncudan sert tepki: Birilerinin hala sahilde yüzdüğünü görmek dehşet verici

Jason Momoa, ada halkı yıkıcı orman yangınlarının yaralarını sarmaya çalışırken turistleri Maui'ye seyahat etmemeleri konusunda uyardı. Hawaii doğumlu olan Aquaman'ın başrol oyuncusu Instagram'da şunları yazdı:

"Maui şu anda tatil yapmak için uygun bir yer değil. Seyahat etmeyin. Bu kadar derin acılar çeken bir adada varlığınıza ihtiyaç duyulduğuna kendinizi inandırmayın"

Aralarında tarihi Lahaina'nın da bulunduğu kasabaları tahrip eden yangınlarda 90'dan fazla kişinin öldüğü teyit edildi.

İyileşmek için zamana ihtiyaç var

Momoa ayrıca bir video paylaşarak Hawaii toplumunun "iyileşmek, yas tutmak ve yenilenmek için zamana ihtiyacı olduğunu" söyledi. Momoa "Bu da adada ne kadar az ziyaretçi olursa, son derece sınırlı hale gelen kritik kaynakların o kadar iyi kullanılacağı anlamına geliyor" sözleriyle de dikkat çekti.

Turistleri yüzerken görmek dehşet verici

44 yaşındaki oyuncu, afet sonrası hayatını kaybedenlerle ilgili çalışmalar sürerken turistlerin sahilde yüzdüğünü görmenin kendisini dehşete düşürdüğünü söyledi.

BBC'ye konuşan bir bölge sakini ise "Üç gün önce insanlarımızın öldüğü sular, hemen ertesi gün bu ziyaretçilerin turistlerin yüzdüğü sularla aynı" sözlerini kaydetti ve şöyle devam etti: "Tüm bunlar onların kalbinin ve aklının nerede olduğu ve bizim kalbimizin ve aklımızın şu anda nerede olduğu hakkında çok şey söylüyor"

Artık iki farklı Hawaii var

Bölge sakini, hiçbir Hawaiilinin böyle trajik koşullarda yüzmeyeceğini, şnorkelle dalmayacağını, sörf yapmayacağını söyledi ve ekledi: "Kimse trajedi içinde eğlenmiyor ve hiçbir şey olmamış gibi hayatına devam etmiyor. Artık iki Hawaii var. Bizim yaşadığımız Hawaii ve onların yaşadığı Hawaii"

Yerel yetkililer, zorunlu olmayan seyahatlerde bulunan kişilerden adadan ayrılmalarını ve diğerlerinden Maui'ye seyahat planlarını iptal etmelerini istedi.

Afetin Hawaii ekonomisine maliyeti

Bununla birlikte, turizmin kaybı Hawaii ekonomisinde önemli bir şoka neden olabilir. Hawaii Turizm Otoritesi'ne göre, 10,4 milyon ziyaretçinin toplam 18 milyar dolar (14 milyar sterlin) harcamasıyla 2019'da özel sermayenin en büyük tek kaynağı turizm oldu. En büyük ada olan Maui'nin bu paranın üçte birini aldığı belirtildi.

Maui Ekonomik Kalkınma Kurulu ise turizmin öneminin daha da büyük olduğunu, doğrudan veya dolaylı olarak adada elde edilen tüm gelirin yaklaşık yüzde 80'ini oluşturduğunu tahmin ediyor.

Yangın büyük ölçüde kontrol altında

Salı günü başlayan yangınlar, kurak bir yaz mevsimi ve geçen bir kasırganın yol açtığı şiddetli rüzgarlar nedeniyle körüklendi. Yangınlar şu anda büyük ölçüde kontrol altında, ancak adanın bazı bölgelerinde tamamen söndürme çalışmaları devam ediyor.

Bu yangınlar, en az 85 kişinin ölümüne neden olan 2018'deki Kaliforniya'daki yangın felaketinden bu yana ABD'nin gördüğü en ölümcül orman yangınlarından biri oldu.