Ülkemizde ve tüm dünyada kışın denize girmek yaygınlaşırken, soğuk suyun faydalarını milyarlarca insana ulaştırmayı hedefleyen Hollanda asıllı Wim Hof ve kendi adını vererek geliştirdiği nefes metodunun popülaritesi artıyor. Wof insanın bağışıklık sistemini güçlendirebileceğini ve zihninde hakimiyet kurarak mutlu, güçlü ve sağlıklı olabileceğini savunuyor. Wim Hof’un metodu ise bedeni soğuğa maruz bırakmak ve düzenli nefes egzersizleri yapmak üzerine kurulu. 1Soğukta gerçekleştirdiği deneyler ve kırdığı 21 Guinness rekoru sebebiyle ona layık görülen lakabıyla The Iceman (Buz Adam), yıllar içinde geliştirdiği metodu ve hikayesini Oksijen’e anlattı.
“Metodumuzun üzerine kurulduğu 3 nokta var: Soğuk terapisi, nefes ve bağlılık. Soğuk su terapisi bağışıklık sistemini güçlendiriyor, vücuttaki enflamasyonu azaltıyor, modunuzu yükseltiyor. Nefes egzersizleri bedeni temizliyor, stresi azaltıyor ve sinir sisteminizi düzenliyor. Bağlılıktan kastım ise devamlılığın önemi.” Nefes egzersizlerinin, biyokimyamızı etkilediğini söyleyen Hof, hayat enerjimizin damarlarımızdan geçtiğini söylüyor: “Soğuk duşlar, kan dolaşımımızın sporudur. Soğuk suda kalp atışlarınız yavaşlıyor, stres seviyeniz düşüyor. Kan akışınız optimize oluyor, oksijen ve vitaminler hücrelere çok daha iyi ulaşıyor, daha enerjik hissediyorsunuz.” Hof’un, “Bunu her gün mü yapmalıyız?” sorusuna yanıtı net; “Her gün strese maruz kaldığımıza göre, her gün temizlenmeliyiz. Yoksa bu, akşam bulaşıkların yıkanmadığı bir eve benzer.”
Psikiyatrlarla çalışıyor
Soğuk suya ilk kez 17 yaşında giren Hof, aradığını bulduğunu o dakika anlamış. Ardından tekniğini geliştirip, suda geçirdiği süreyi uzatmaya başlamış. 36 yaşında eşini kaybedince, çalışmalarını yoğunlaştırmış. Tekniğini geliştirmek için psikiyatrlarla çalışıyor, sürekli araştırma yapıyor. Hakkında söylenenleri doğruluyor, hiç hastalanmadığını ya da alerjiyle karşılaşmadığını anlatıyor. “Ben her gün kendimi aşılıyorum. Bedenimi en işlevsel haline getiriyorum. Bunu daha önce kanıma bakteri enjekte ettikleri bir deneye kobaylık ederek kanıtladım. Ben ve eğittiğim grup bakteriye direnebilirken, diğer gruptakiler kısa sürede enfeksiyon belirtisi gösterdiler. Bu güçlü bağışıklık sistemi nefes egzersizleriyle elde ediliyor, onları da soğuk suda geliştiriyorsunuz. Evet, soğuk suya girmek stres yaratıyor ama eğer derin nefes alma tekniğini uygularsanız, hormonal ve bağışıklık sisteminizi optimize ediyorsunuz, bedeniniz güçleniyor, vücut ısınızı dengelemeyi başarıyorsunuz. Buz dolu bir suda iç ısınızı kontrol altına alabilmek, işte bu gerçek güç.” Buz Adam’ın özel bir beslenme programı var. Et tüketmiyor, ufak porsiyonlarla karnını doyuruyor. Acıkmadan yemek yemiyor. Açken sinir sistemimimizin daha net, algılarımızın daha açık olduğunu savunuyor. Soğuk su kadar sıcak suyun da tutkunu: “Her gün bir kere ölüyorum, soğuğa giriyorum, egom, olduğumu zannettiğim kişi gidiyor ve tamamen o an yaşadığım hisler oluyorum. Sonra eve geri geliyorum, sıcak duşun altına giriyorum ve dünyanın en iyi ikisine sahip oluyorum.”
Vücut ısısını 2 saate yakın koruyabiliyor
61 yaşındaki Wim Hof eski bir atlet. 36 yaşındayken 4 çocuğunun annesi depresyon sonucu yaşamına son verince, acısıyla başa çıkmak için kendini soğuğa ve geliştirdiği tekniğe adamış. Hof, vücut ısısında herhangi bir değişiklik olmaksızın 1 saat 52 dakika buz dolu bir konteynerin içinde kalabiliyor.