25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 26.05.2023 04:38 | Son Güncelleme: 26.05.2023 04:38

Her seçimin sonucunu nasıl tutturuyorlar?

ABD’de merkezi bir oy sayma sistemi yok. Her eyalet kendi seçimini ve sayımını yapıyor. Halk kimin başkan seçildiğini The Associated Press’ten öğreniyor. Hem de 170 yıldır. Peki nasıl bir sistem kullanıyorlar?
Geçen yılki ABD ara seçiminde Detroit’teki bir merkezde görevliler oyları sayıyor.
Geçen yılki ABD ara seçiminde Detroit’teki bir merkezde görevliler oyları sayıyor.

New York merkezli The Associated Press 177 yıllık bir haber ajansı. Neredeyse 170 yıldır da ABD’deki seçim sonuçlarını paylaşıyorlar. Bunu kendi sitelerindeki ifadeyle “hızlı, doğru, korkusuzca ve iltimas geçmeden” yapıyorlar. Gerçekten de seçim sonuçları konusunda ülkenin güvendiği kurum onlar. 2020 ABD seçimlerini toplam oy oranı konusunda yüzde 99, başkan ve senatör ve diğer yerel birimlerin seçimleri konusunda ise yüzde 100 doğrulukla tamamladılar.

Peki bunu nasıl yapıyorlar? Öncelikle kurumun tarafsızlığın teminatı olan yapısına bakmak gerek. AP sıradan bir medya şirketi değil, kar amacı gütmeyen bir kooperatif. Zaten 1846’da, Meksika-Amerika Savaşı’nı ayrı ayrı takip etmenin maliyetine dayanamayan beş New York gazetesi tarafından kuruldu. Daha sonra yapıya bugün yaşamayan New York Tribune ve The New York Times gazeteleri katıldı.