23 Nisan 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 18.07.2022 15:39 | Son Güncelleme: 18.07.2022 15:49

H&M Rusya’dan tamamen çekiliyor

Hazır giyim sektörünün devlerinden İsveç kökenli uluslararası perakende giyim firması H&M, Nike ve McDonald's’ın izinden giderek Rusya faaliyetine son veriyor
H&M Rusya’dan tamamen çekiliyor

Moda perakendesi dünyasında önemli bir isim olan H&M, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından ülkeden ayrılan Nike ve McDonald’s gibi büyük küresel markalara katıldı. H&M ülkedeki perakende faaliyetlerini dört buçuk ay önce askıya almıştı. Marka pazartesi günü yaptığı açıklamada, Rusya'daki ticari faaliyetlerini tamamen durdurmak için adım attığını duyurdu. 

Mağazalarını geçici olarak açacak

Perakende grubunun CEO'su Helena Helmersson basın açıklamasında, güncel durum nedeniyle şirketin Rusya'da faaliyetlerine devam etmesinin "imkansız" olduğunu söyledi. H&M, ülke pazarından çıkış planının bir parçası olarak, kalan tüm envanteri satmak için Rusya'daki mağazalarını geçici olarak yeniden açacak. 

Rusya'daki operasyonları sonlandırmak, şirkete 2 milyar İsveç kronuna (191 milyon dolar) ve şirketin para akışı üzerinde 1 milyar İsveç kronuna (96 milyon dolar) mal olacak.

Böylece H&M, Ukrayna'yı işgalinden bu yana Batı'dan çok sayıda ekonomik yaptırımların süregeldiği Rusya'da faaliyetlerini durduran veya sonlandıran büyük küresel markaların uzayan listesine katılıyor. Geçen ay Nike, perakende operasyonlarını askıya aldıktan üç ay sonra Rusya pazarından çıktığını duyurmuştu. 

Diğer moda ve giyim markalarının arasından H&M’in rakibi, Zara’nın sahibi olan İspanyol Inditex Grubu, geçen hafta hissedarlarına mağazalarının “geçici olarak kapalı” kaldığı Rusya’daki durumu gözlemlediğini söyledi. Mart ayında, Uniqlo’nun ana şirketi olan Fast Retailing de “bir takım zorluklar” nedeniyle ülkedeki satışlarını durdurmuştu. McDonald’s, Coca-Cola ve Starbucks gibi dünyaca ünlü markalar da ülkeden çekildi.

(Kaynak: Forbes)