28 Mart 2024, Perşembe
Haber Giriş: 09.07.2022 15:47 | Son Güncelleme: 09.07.2022 16:12

Rusya’nın yeni McDonald’s’ı ülkeyi karıştırdı (Patates kızartması krizi)

McDonald’s Rusya’dan çekilince yerine açılan Vkusno&tochka (Tasty and that's it /Lezzetli ve nokta) kıtlık nedeniyle patates kızartması servis edemeyeceklerini açıkladı. Rusya Tarım Bakanlığı ise hasat kıtlığı yaşandığına yönelik açıklamayı yalanladı
Rusya’nın yeni McDonald’s’ı ülkeyi karıştırdı (Patates kızartması krizi)

Amerikalı fastfood devi Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna işgalini protesto için ilkbaharda Rusya’dan çekilince, şirketin ülkedeki 840 mağazası Rus işadamı Alexander Govor'un sahibin olduğu Sibiryalı bir petrol devi tarafından satın alındı. McDonald’s şubeleri Tasty and that's it (Vkusno & tochka's) adıyla tekrar açıldı. Savaşın ilk haftalarında hamburgerin karaborsaya düştüğü ülkede, restoran açılır açılmaz yüzlerce insan akın etti.

Genel olarak insanlar Big Mac yerine alternatif olarak hazırlanan Grandee’yi sevdiklerini belirtti. Yeni şirketin kalite müdürü Alexander Merkulov, burger malzemelerinin aynı olduğunu söylese de bir süre sonra restoranlarda küflü hamburger ekmekleri servis edildiğine dair fotoğraflar sosyal medyada yayıldı. Ancak asıl kriz bu hafta patlak verdi.

Menüden çıkarıldı

Daily Mail'in haberine göre Rusya'nın yeni fastfood zinciri, patates hasadının yetersiz olmasını gerekçe göstererek, menüden patates kızartması kaldırdığını açıkladı. Şirket patates servisinin sonbaharda yeniden başlayacağını açıklasa da BBC, orjinalinden daha kalın servis edilen patateslerin tedariğinde planlama hatası yapıldığını yazdı.

Ancak söz konusu tartışmaya ilk itiraz Rusya Tarım Bakanlığı'ndan geldi. Bakanlık sosyal medyadan yaptığı açıklamada ülkede patates kıtlığı yaşanmadığını söyledi. Rusya pazarının işlenmiş ürünler de dahil patates arzıyla dolu olduğu belirtilen açıklamada "Yeni hasattan elde edilen ürünler geliyor, bu da kıtlık olasılığını ortadan kaldırıyor” denildi.

New York Times 1 ay önce yazdı

The New York Times (A. Troianovski-I. Nechepurenko) bir ay önce Putin'in "Kendin yap" modeline tutunduğunu ancak bu çapanın riskli ve batı standartlarının altında kalabileceğini yazmıştı.

Tasty and thats it’in menüsünde neler var?

  • Grandee burger (Quarter Pounder): 165 ruble (2.32 sterlin)
  • Double Grandee (Double Quarter Pounder with Cheese): 239 ruble (3.37 sterlin)
  • Fish burger: 238 ruble (2.38 ruble)
  • Chicken Premier: 149 ruble  (2.10 sterlin)
  • Six Nuggets (McNuggets): 69 ruble (97 peni)
  • Pie (Apple Pie): 59 ruble (83 peni)
  • Ice cream (Sundae): 84 ruble (1.18 sterlin)
  • Cocktail (Strawberry Milkshake): 145 ruble (2.04 sterlin)