16 Eylül 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 12.06.2024 11:27 | Son Güncelleme: 12.06.2024 12:15

Hunter Biden'ın suçlu bulunması ABD seçimlerini nasıl etkileyecek?

ABD Başkanı Joe Biden'ın oğlu Hunter Biden, hakkında yasa dışı silah edinmeyle ilgili açılan federal davada üç suçlamanın hepsinden suçlu bulundu. The Times, mahkeme kararının Biden'ın seçim sandığındaki şansına zarar vermeyeceğini yazdı
Hunter Biden ve eşi Melissa Cohen Biden mahkeme salonuna el ele geldi. 5 Haziran 2024
Hunter Biden ve eşi Melissa Cohen Biden mahkeme salonuna el ele geldi. 5 Haziran 2024

Tartışmalı yaşam tarzının ayrıntıları mahkeme salonunda irdelenirken sandalyesinde kıvranan Hunter Biden'ın yasa dışı silah edinmeyle ilgili açılan federal davada üç suçlamanın hepsinden suçlu bulunması, ABD'de yankı uyandırdı. Özellikle de bu mahkumiyetin Biden'ın seçim kampanyasına etki edip etmeyeceği merak konusu.

ABD'deki seçimler büyük ölçüde enflasyonun etkisi, göç ve kürtaj haklarının kaybıyla ilgili endişelerin yanı sıra Donald Trump gibi bir başka hüküm giymiş suçlunun karakteri ve Başkan Biden'ın dayanıklılığı ile ilgili olacak. Hunter Biden'ın ise seçmenler üzerinde etki yaratması pek mümkün değil. Karar, oğlunun başkanlık yetkileri kapsamında affedilmesini reddeden ve Hunter'ın avukatına katılarak yargılamaları siyasi amaçlı olarak kınamayı reddeden Başkan'ın duruşuna yardımcı olabilir.

Hunter Biden'ın davası, sus payı davasında suçlu bulunan Trump'ın adalet sistemine yönelik asılsız iddialarıyla tezat oluşturuyor. Hunter'ın mahkumiyeti, mahkemenin tarafsızlığını tutumunu gösteriyor. Hunter Biden suçlu bulunması konusunda Cumhuriyetçi tarafın nispeten sessiz kalması, silah satın almak isteyenleri cezalandırmak yerine silah sahipliğine daha fazla erişim sağlamak için aktif bir kampanya yürüttüğünü de yansıtıyor.

Anketler etkinin çok az olduğunu gösteriyor

Kamuoyu yoklamaları seçim sandığı üzerindeki potansiyel etkinin çok az olduğunu gösteriyor. Emerson tarafından yapılan bir ankete göre seçmenlerin yüzde 64'ü davanın kararları üzerinde bir etkisi olmayacağını söylerken, yüzde 24'ü Joe Biden'ı destekleme ihtimallerinin azaldığını, yüzde 12'si ise arttığını belirtti. Ancak, Biden'a oy verme ihtimallerinin azalacağını söyleyenlerin sadece yüzde 11'i Demokrattı. Monmouth Üniversitesi'nin geçtiğimiz eylül ayında yaptığı bir ankete göre Biden destekçilerinin sadece yüzde 2'si davanın kendilerine oy vermekten caydırabileceğini söyledi.

Vergi kaçakçılığı suçlaması

Biden'ın yeniden seçilmesine yönelik en büyük risk, oğlunun eylül ayında California'da vergi kaçakçılığı suçlamasıyla ikinci kez yargılanacak olmasından kaynaklanıyor. Oy verme günü olan 5 Kasım'dan sadece iki ay önce başlayacak olan bu dava, seçmenlere Hunter'ın bir Ukrayna gaz şirketinin yönetim kurulundaki oldukça kazançlı rolünü hatırlatacak. Cumhuriyetçiler, “Biden suç ailesine” karşı yürüttükleri kampanyanın bir parçası olarak Hunter'ın “savurgan yaşam tarzına” dair kanıtları kamuoyuna açıklayacaklar. Hunter, dört yıl boyunca 1,4 milyon dolarlık borcunu ödemedi.

Joe Biden'ın yolsuzluk yaptığını kanıtlayan hiçbir delil ortaya konmadı, ancak seçim kampanyasında bunun bir önemi olmayacak. Hunter'ın uyuşturucu kullanımı ve silah mahkumiyeti kendi karakterini yansıtırken, uyuşturucu alemlerini besleyen astronomik kazançlar, babasının siyasi rolünün bağımlı oğlunun milyonlar kazanmasına yardımcı olduğu yönündeki iddiaların hatırlatıcısı olacak.