06 Mayıs 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 31.07.2023 15:26 | Son Güncelleme: 31.07.2023 16:25

İklim değişikliğinin soğuk yüzü: Rusya’da olumsuz hava koşulları 11 can aldı

Meksika ve Güney Kore gibi birçok ülkeden artan sıcaklıklar yüzünden ölüm haberleri gelirken, Rusya'da iklim değişikliğinin soğuk yüzü etki gösteriyor. Ülkenin 17 bölgesinde hafta sonu etkili olan olumsuz hava koşulları nedeniyle 11 kişi yaşamını yitirdi
İklim değişikliğinin soğuk yüzü: Rusya’da olumsuz hava koşulları 11 can aldı

Küresel ısınma ve iklim krizi, sıcaklık artışıyla can aldığı kadar, beklenmedik derecede şiddetli hava olaylarıyla da can almaya başladı. Rusya Acil Durumlar Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre son birkaç gündür Rusya’nın 17 bölgesinde şiddetli yağış ve rüzgarın etkili oluyor. Olumsuz hava koşullarından 82 kişinin zarar gördüğü aktarılan açıklamada, "Bunlardan 11 kişi hayatını kaybetti, 35’i de hastanede tedavi altına alındı" ifadesi kullanıldı.

Çin'de benzer bir kader paylaşıyor

İklim krizinin soğuk tarafıyla mücadele eden tek ülke Rusya'da değil. Çin Halk Cumhuriyeti'nde de durum geçtiğimiz birkaç aydır aynı. Yüzölçümü büyük olan ve dolayısıyla ülke içinde çok fazla farklı iklim kuşağı bulanan Çin'de güneybatı sellerle boğuşurken, kuzeyde ise kuraklık yaşanıyor.

Geçtiğimiz günlerde Çin'in güneyinde son 50 yılın en büyük sel felaketi olarak nitelendirilen afet nedeniyle 10 bin kişi yerinden olmuş. Sel felaketinde yaklaşık 70 ev yıkılmış ve en az 79 milyon dolarlık hasar oluşmuştu.

Soğuk yüz Güney Kore'de de can alıyor

Bu ayın ortalarında Güney Kore'de meydana gelen şiddetli yağışlar yüzünden 35 kişi yaşamını yitirmişti. Ülkedeki Kuzey Chungcheong bölgesindeki Osong şehrinde, nehrin yağışlar sonrası taşmasıyla 685 metre uzunluktaki bir tünel su altında dahi kalmıştı. Aynı zamanda yağışlar nedeniyle ülke genelinde tren seferleri iptal edilmiş, 216 kara yolunda ulaşım durmuştu.

Kaynak: AA