26 Nisan 2025, Cumartesi Gazete Oksijen
Abone Ol Giriş yap
Haber Giriş: 14.04.2025 18:54 | Son Güncelleme: 14.04.2025 18:57

İngiliz milletvekilinin Hong Kong'a girişi reddedildi, İngiltere durumu 'endişe verici' buldu

İngiltere, oğlu ve torununu ziyaret için eşiyle Hong Kong'a giden İngiliz milletvekili Wera Hobhouse'un ülkeye girişinin engellenmesinin "endişe verici" olduğunu belirterek açıklama talep etti
İngiliz milletvekilinin Hong Kong'a girişi reddedildi, İngiltere durumu 'endişe verici' buldu
A+ Yazı Boyutunu Büyüt A- Yazı Boyutunu Küçült

İngiltere Dışişleri Bakanlığından bir Sözcü, Liberal Demokratlar partisi milletvekili Hobhouse'un 10 Nisan'da Hong Kong'a girişinin reddedilmesine ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Sözcü, Ticaret Politikası ve Ekonomik Güvenlikten Sorumlu Devlet Bakanı Douglas Alexander'ın, Çin ve Hong Kong'a yaptığı ziyarette, İngiliz vekilin Hong Kong'a girişinin reddedilmesiyle ilgili derin endişeyi ilettiğini aktardı.

Bakan Alexander'ın, üst düzey Çinli ve Hong Konglu yetkililerinden konuya ilişkin açıklama talep ettiğini belirten Sözcü, şu ifadeleri kullandı:

"Geçtiğimiz hafta bir İngiliz milletvekilinin Hong Kong'a girişinin reddedilmesi son derece endişe verici. İngiliz vatandaşlarının Hong Kong'a seyahat özgürlüğüne getirilen haksız kısıtlamalar yalnızca Hong Kong'un uluslararası itibarını daha da zedeliyor ve İngiltere ile Hong Kong arasında önemli halklar arası bağlantıları zayıflatıyor. İngiltere Dışişleri Bakanı'nın (David Lammy) açıkça belirttiği ve Bakan Alexander'ın bizzat ilettiği gibi herhangi bir milletvekilinin yalnızca görüşlerini ifade ettiği için girişinin reddedilmesi kabul edilemez"

"Yetkililer hiçbir gerekçe göstermedi"

Hobhouse da konuya ilişkin X'ten yaptığı paylaşımda, Hong Kong'a girişinin reddedilmesine ilişkin yetkililerin kendisine hiçbir açıklama yapmadığını belirterek, "Umarım Dışişleri Bakanı (Lammy) bunun tüm parlamenterlere yönelik hakaret olduğunu kabul eder ve Çin büyükelçisinden yanıt ister." ifadelerini kullandı.

İngiltere Parlamentosu'ndaki 3. büyük grup olan Liberal Demokratların lideri Ed Davey de Bakan Lammy'ye mektup yazarak, Çin'in Londra Büyükelçisi Cıng Zıguang'ı bakanlığa çağırmasını talep etti.

Milletvekili Hobhouse, 10 Nisan Perşembe günü kocasıyla birlikte oğlu ve yeni doğan torununu ziyaret etmek üzere Hong Kong'a gittiğini, ancak havaalanında gözaltına alınıp sorgulandıktan sonra sınır dışı edildiğini belirtmişti.

Hobhouse'un, Pekin'in insan hakları konusundaki tutumunu eleştiren Çin Parlamentolar Arası İttifak'ta (IPAC) yer alan 40'tan fazla parlamenter arasında olduğu biliniyor.

Hong Kong'un statüsü

Hong Kong, 1898'de imzalanan "kira sözleşmesi" ile uzun yıllar İngiltere hakimiyetinde kaldıktan sonra 1997'de Çin'e devredilmişti.

İmzalanan ortak deklarasyon çerçevesinde Hong Kong'a 2047'ye kadar, 50 yıl boyunca basın, ifade, toplanma, inanç ve serbest akademik çalışma gibi özgürlükleri ile bağımsız idari ve hukuki yapısını koruma hakkı tanınmıştı.

Hong Kong, Çin'e bağlı olmasına karşın kendisine ait para birimi, dil, hukuk sistemi ve kimlik kullanıyor. Özerk yapılı bölgenin sadece savunma ve dış politika gibi konularda Pekin'e bağlı olduğu bu yönetim modeli, "tek ülke, iki sistem" olarak adlandırılıyor.

Pekin yönetimi, son yıllarda Ulusal Güvenlik Yasası gibi yasal değişikliklerle bölgenin özerk yönetim yapısını aşındırdığına dair eleştirilerin hedefi oluyor.