04 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 08.09.2022 20:33 | Son Güncelleme: 08.09.2022 22:34

İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth hayatını kaybetti

İngiltere Kraliçesi Elizabeth 70 yıllık bir hükümranlık döneminin sonunda 96 yaşında hayata gözlerini yumdu. Kraliçe’nin 8 Eylül Perşembe günü öğleden sonra yaşamını yitirdiği Kraliyet Ailesi’nin resmi açıklamalarıyla doğrulandı. Büyük Britanya tahtına oğlu Charles oturdu...
Fotoğraf: İngiliz Kraliyet Ailesi
Fotoğraf: İngiliz Kraliyet Ailesi

Buckingham Sarayı'nın bugün tıbbi gözetim altına alındığını duyurduğu İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth hayatını kaybetti. Haberi, Kraliyet Ailesi sosyal medya hesaplarından paylaştı. Açıklamada, "Kraliçe bu öğleden sonra Balmoral'da huzur içinde öldü. Kral ve Kraliçe, bu akşam Balmoral'da kalacak ve yarın Londra'ya dönecek" denildi. Twitter paylaşımı 20 dakika içerisinde 1 milyondan fazla like (beğeni) aldı. 

Tahtın sahibi Charles oldu

Tahtın yeni sahibi, üç yaşından beri varis olan 73 yaşındaki Charles olurken Cornwall Düşesi Camilla da kraliçe unvanını elde etti.

 Milli marş okundu

Geleneksel olarak, yetkililer Kraliçe'nin ölümünü duyuran bir bildiriyi Buckingham Sarayı'nın kapısına getirdiler. Bayrak yarıya indirildikten sonra Saray önünde toplanan İngilizlerin birçoğu ağlayarak milli marşı okudu.

Şubat'ta Covid-19'a yakalanmıştı

İngiltere Kraliçesi'nin, 20 Şubat'ta Covid-19 testi pozitif çıkmış, soğuk algınlığına benzer hafif belirtiler gösterdiği açıklanmıştı. Geçen sonbahardan bu yana hareket sorunları yaşayan Kraliçe Elizabeth, o tarihten bu yana düzenli olarak baston kullanıyordu.

Kraliçe 2. Elizabeth, sağlık problemleri nedeniyle son dönemde parlamentonun açılışı ve tahta çıkışının 70'inci yılı kutlamaları gibi çeşitli etkinliklere katılamamıştı.

Churchill'den Truss'a

Kraliçe’den hükümeti kurma görevi alan ilk başbakanı 1874 doğumlu Churchill iken on beşinci ve son başbakan 1975 doğumlu Liz Truss oldu. Elizabeth, 1952'de babası VI. George'un erken ölümü üzerine tahta geçmişti.

Camilla'nın kraliçe olmasını istediğini açıklamıştı

İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth, tahttaki 70'inci yıl dönümüne ilişkin paylaştığı mesajında, veliaht Prens Charles kral olduğunda, eşi Camilla'nın kraliçe olmasını istediğini belirtmişti.

Prens Charles kral olduğunda, halkın kendisine verdiği desteğin aynısını Charles'a ve eşi Camilla'ya vereceklerini bildiğini dile getiren Kraliçe, tahttaki 70 yılı boyunca kendisine verdiği destek için de halka teşekkür etmişti.

21 Nisan 1926'da Londra'nın Mayfair semtinde Bruton Sokağı'ndaki 17 numaralı dairede dünyaya gelen Elizabeth, 6 Şubat 1952'de babasının ölümü üzerine kraliçe olmuş, 2 Haziran 1953'te resmi törenle taç giymişti.

Kraliçe’den hükümeti kurma görevi alan ilk başbakanı 1874 doğumlu Churchill, son başbakan 1975 doğumlu Liz Trus oldu.