02 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 15.06.2023 12:36 | Son Güncelleme: 15.06.2023 12:51

İngiltere'de Boris Johnson raporu yayınlandı: Milletvekillerini kasıtlı olarak yanılttı

İngiltere eski Başbakanı Boris Johnson'a dair Avam Kamarası İmtiyaz İnceleme Komitesi tarafından hazırlanan rapor yayınlandı. Johnson kasıtlı olarak parlamentoyu yanlış yönlendirmekle suçlandı. Bu nedenle komite, eski başbakanın parlamentoya girişinin yasaklanmasını talep etti
İngiltere'de Boris Johnson raporu yayınlandı: Milletvekillerini kasıtlı olarak yanılttı

İngiltere'de Avam Kamarası İmtiyaz İnceleme Komitesi eski Başbakan Boris Johnson hakkında hazırlanan raporu yayınladı. Raporda Covid-19 pandemisi döneminde parti vererek kural ihlali yapan Johson'ın milletvekillerini kasıtlı olarak yanılttığı belirtildi. Bu nedenle Johson'ın parlamentoya erişiminin engellenmesi gerektiği aktarıldı. 

Milletvekilleri için ana disiplin organı olan komite, 100 sayfadan fazla bir raporda Johnson'ın sokağa çıkma yasakları sırasında Downing Street toplantıları hakkında kendisine soru sorulduğunda birçok kez parlamentoyu kasıtlı olarak yanlış yönlendirdiğini vurguladı. Komite ayrıca Johnson'ı istismar ve yıldırma girişimi kampanyasının suç ortağı olmakla suçladı.

Johnson: Saçmalık ve yalan

Raporun sonuçları, sadece dört yıl önce iktidardaki Muhafazakarları ezici bir seçim zaferine götüren ancak skandal nedeniyle istifa etmek zorunda kalan Johnson için yeni bir dip noktası oldu. Johnson, masum olduğunu tekrarladı ve raporu saçmalık ve yalan olarak nitelendirdi. Ayrıca eski başbakan komite üyelerini kendisine karşı kan davası gütmekle suçlayarak karşılık verdi.

"Emsali bulunmuyor"

Bu çekişme iktidardaki Muhafazakar Parti içindeki derin bölünmelerin düzeltme sözü veren Başbakan Rishi Sunak üzerindeki baskıyı daha da artıracak.  Downing Street'te düzenlenen altı etkinliğin ayrıntılarının yer aldığı raporda, hem iktidardaki Muhafazakarlardan hem de muhalefetteki İşçi Partisi'nden üyeleri bulunan komite, "Johnson'ın Meclisi kasıtlı olarak yanlış yönlendirerek ciddi bir saygısızlık yaptığı sonucuna vardık. Bu saygısızlık, hükümetin en kıdemli üyesi olan başbakan tarafından işlendiği için daha da ciddiydi. Bir başbakanın parlamentonun alt kanadı olan Avam Kamarasını kasıtlı olarak yanlış yönlendirdiğinin tespit edildiği bir emsal bulunmamaktadır" ifadeleri kullanıldı.

Eski başbakanların parlamentoya girişini sağlayan geçiş kartına atıfta bulunarak, "Kendisine eski üye geçiş kartı verilmemesini tavsiye ediyoruz" diye eklendi. Johnson, geçen hafta Covid salgını sırasında Başbakanlık Konutu’nda verilen partilerle ilgili raporun kendisine iletilmesinin ardından milletvekilliğinden istifa etti. Eski başbakan eğer istifa etmeseydi komite, Johnson'ın milletvekilliğinin 90 gün askıya alınmasını tavsiye edecekti. Komite'nin parlamento yasağı talebi için nihai kararı Avam Kamarası verecek.