04 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 06.07.2022 17:41 | Son Güncelleme: 06.07.2022 17:51

İngiltere’de doktorlar uyardı: Maymun çiçeği semptomları olanlar cinsel ilişkiye girmesin

Birçok ülkede yayılan maymun çiçeği virüsünün Avrupa'da ilk tespit edildiği yer olan İngiltere'de doktorlar, semptomları olan insanları cinsel ilişkiye girmemeleri konusunda uyardı
İngiltere’de doktorlar uyardı: Maymun çiçeği semptomları olanlar cinsel ilişkiye girmesin

Maymun çiçeği virüsü salgını birçok ülkede artmaya devam ediyor. İngiltere’de vakalar bin 351’e yükseldi. Hızla artan vakalara karşı doktorlar semptomları olanları cinsel ilişkiye girmemeleri konusunda uyardı. 

İngiltere’de geçen haftadan bu yana 100'den fazla yeni maymun çiçeği vakası tespit edildi ve bu da Birleşik Krallık Sağlık ve Güvenlik Ajansı'nın (UKHSA) virüsü kontrol etme konusunda yeni bir uyarı yayınlamasına yol açtı. İlk maymun çiçeği vakası Mayıs ayında İngiltere'de tespit edildi ve yeni vakalar, uzmanların enfekte olanların ilk kez evde kalmaları gerektiğini söylediği 26 Haziran’da bildirilen bin 76 vakanın hızla arttığını gösteriyor. 

Vakaların çoğu eşcinsellerde görülüyor

İngiltere’de sağlık yetkilileri, kabarcıklı bir döküntü olarak tanımlanan virüsün yayılmasını önlemeye yardımcı olmak için yeni bir uyarı yayınladı. Herkes maymun çiçeğine yakalanabilse de yayınlanan yeni uyarı özellikle vakaların daha yaygın görüldüğü eşcinsel bireylere odaklanıyor. 

UKHSA Klinik ve Gelişen Enfeksiyonlar Direktörü Doktor Meera Chand, “Birleşik Krallık'taki maymun çiçeği vakalarının çoğunluğu gey, biseksüel ve erkeklerle cinsel ilişkiye giren diğer erkeklerde görülmeye devam ediyor” dedi.

"İlişki öncesi semptomlarınızı kontrol edin"

Sağlık kurumu, virüsün öncelikle birbirine bağlı cinsel ağlardaki insanlar arasındaki yakın temas yoluyla bulaştığı konusunda uyardı. Artan virüs, UKHSA'nın yayılmayı kontrol etmek için bir cinsel ilişki yasağı tavsiye etmesine yol açtı. Doktor Chand, “Bir partiye veya etkinliğe gitmeden önce, döküntüler ve su toplamaları dahil olmak üzere virüs semptomları için kendinizi kontrol edin” diye uyardı.  

Chand, “Maymun çiçeği semptomlarınız varsa, 111'i veya bir cinsel sağlık servisini arayana ve bir klinisyen tarafından incelenene kadar etkinliklere veya sekse ara verin. Virüsü taşıyan biriyle temastan sonra semptomların ortaya çıkması 3 hafta kadar sürebilir, bu nedenle ten tene temastan veya yeni biriyle cinsel temastan sonra semptomlara karşı dikkatli olun” dedi. 

Birleşik Krallık'ta henüz maymun çiçeği kaynaklı ölüm kaydedilmedi ve sağlık kurumu virüsü “yüksek sonuçlu bulaşıcı hastalık” olma kategorisinden çıkardı. 

(Kaynak: The Sun)