07 Temmuz 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 05.07.2024 00:04 | Son Güncelleme: 05.07.2024 16:54

İngiltere'de İşçi Partisi tek başına iktidar: Genel Seçimler de neler yaşandı?

Birleşik Krallık'ta İşçi PartisiAvam Kamarası'na 410 milletvekili sokarak İşçi Partisi büyük bir zafer ilan etti. Parti lideri Keir Starmer, Kral 3. Charles'ten hükümet kurma yetkisini alarak resmen göreve başladı
İngiltere'de İşçi Partisi tek başına iktidar: Genel Seçimler de neler yaşandı?

Birleşik Krallık'ta gerçekleşen genel seçimlerde İşçi Partisi 650 sandalyeli Avam Kamarası'na ilk sonuçlara göre 400'den fazla milletvekili sokarak tek başına iktidar oldu. Ülkenin yeni Başbakanı İşçi Partisi'nin lideri Keir Starmer olacak. 


 

14:59: Keir Starmer 10 numara önünde Başbakan olarak ilk konuşmasını gerçekleştirdi. Starmer, "İşçi Partisi'ne oy verseniz de vermeseniz de, aslında, özellikle de vermediyseniz, size doğrudan söylüyorum. Benim hükümetim size hizmet edecek. Siyaset iyilik için bir güç olabilir. Biz bunu göstereceğiz. İşçi Partisi'ni değiştirdik, hizmete döndürdük ve bu şekilde yöneteceğiz. Önce ülke, sonra parti. Şu andan itibaren doktrinlerin yükünü taşımayan, sadece sizin çıkarlarınıza hizmet etme kararlılığıyla hareket eden bir hükümetiniz var. İşimiz acil ve bugün hemen başlıyoruz" ifadelerini kullandı. 

14:35: İngiltere'de İşçi Partisi'nden yedinci başbakan olan Keir Starmer, önceki dört genel seçimi kaybettikten sonra dünkü seçimleri 412 milletvekili çıkararak kazandı.

14:28: Buckingham Sarayı Keir Starmer'ın başbakan olarak atandığını duyurdu. Saraydan yapılan açıklamada, "Kral bugün saygıdeğer milletvekili Sir Keir Starmer'ı huzuruna kabul etmiş ve kendisinden yeni bir yönetim oluşturmasını talep etmiştir. Sir Keir majestelerinin teklifini kabul etti ve başbakan ve Hazine Birinci Lordu olarak atandı" denildi. 

14:00: Keir Starmer Kral Charles ile görüşmek üzere Buckingham Sarayına geldi. Kral'ın Starmer'ı bir sonraki Birleşik Krallık hükümetini kurması ve başbakan olması için atanması bekleniyor.

13:29:  Buckingham Sarayı Kral Charles'ın Rishi Sunak'ın istifasını kabul ettiğini doğruladı. Saraydan yapılan açıklamada, "Saygıdeğer Milletvekili Rishi Sunak bu sabah Kral'ın huzuruna çıkarak Başbakan ve Hazine Birinci Lordu olarak istifasını sunmuş ve Majesteleri de bunu memnuniyetle kabul etmiştir" ifadeleri yer aldı.

12:45: Rishi Sunak seçim kaybından dolayı halktan özür diledi. Sunak, "Başbakan olarak istifamı sunmak üzere kısa bir süre sonra Majesteleri ile görüşeceğim. Her şeyden önce üzgün olduğumu belirtmek isterim. Bu iş için elimden geleni yaptım ancak Birleşik Krallık hükümetinin değişmesi gerektiğine ve önemli olan tek kararın sizinki olduğuna dair net bir sinyal gönderdiniz. Öfkenizi ve hayal kırıklığınızı duydum. Ve bu kaybın sorumluluğunu üstleniyorum" ifadelerini kullandı. Sunak, Starmer'a Başbakan olarak başarılar dileyerek 'iyi bir kamu adamı' olduğunu söyledi. Sunak ayrıca Muhafazakar Parti liderliğinden istifa edeceğini ancak halefi atanana kadar görevine devam edeceğini açıkladı.

10:47: İşçi Partisi'nin ulusal kampanya şefi Pat McFadden, Keir Starmer'ın bugün sonuna kadar kabinenin tamamını atamasını beklediğini söyledi. McFadden, BBC Radyo 4'ün Today programına verdiği demeçte şunları söyledi:

Keir Starmer kabinesini atayacak ve bu atamanın bugün sonuna kadar yapılmasını bekliyoruz. Kabine yarın toplanacak. Bu sorumlulukları hızlı bir şekilde paylaştırması, yeni kabinesine hareket emirlerini vermesi gerekecek ve ardından büyük uluslararası etkinlikler geliyor. Gelecek hafta NATO zirvesi var. Bu onun uluslararası sahnedeki ilk anı olacak. Bunu yaparken de yeni kabinesinin bir an önce işe koyulmasını isteyecektir.

10:13: Rishi Sunak TSİ 12.30'da açıklama yapacak, Starmer ise saat 14.20 gibi ulusa seslenecek. PA Media'nın haberine göre Sunak daha sonra Buckingham Sarayına giderek Kral ile görüşecek ve burada istifasını resmen sunması bekleniyor. Ardından Keir Starmer Kral ile görüşecek. Ülkenin bir sonraki başbakanı olarak atanacak ve kendisinden bir yönetim oluşturması istenecek.

09:43: BBC'de kendisine Muhafazakarların bu akşamki yenilgisindeki rolünün sorumluluğunu üstlenip üstlenmediği sorulan Liz Truss soruyu geçiştirdi. Bu sabah koltuğunu kaybeden 49 günlük eski başbakan şunları söyledi:

Bence Muhafazakarlar olarak karşı karşıya kaldığımız sorun, insanların önceliklerini yeterince yerine getirmemiş olmamızdır. Bu da vergileri düşük tutmak ve özellikle de göçü azaltmak anlamına geliyor. Bence bu, güneybatı Norfolk'ta çok önemli bir konuydu. İnsanların kapı eşiğinde benimle paylaştığı bir numaralı konu buydu.

09:20: Eski İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn, Islington North milletvekili olarak yeniden seçildi. İşçi Partisi adayı olarak yarışması yasaklandıktan sonra bağımsız olarak yarışan Corbyn, İşçi Partili rakibini kolaylıkla yendi. Corbyn 24 bin 120 oy alırken İşçi Partisi'nden Praful Nargund 16 bin 874 oy aldı.

09:08: Liz Truss, 630 oy farkla kaybederek neredeyse 90 yıldır bir genel seçimde koltuğunu kaybeden ilk eski başbakan oldu.

07:39: BBC, nihai sonuçlara ilişkin bazı revize edilmiş tahmin rakamlarını yayınladı. İşte rakamlar (parantez içinde orijinal sandık çıkış anketi rakamları)

İşçi Partisi: 408 sandalye (410)

Muhafazakârlar: 136 (131)

Lib Demokratlar: 66 (61)

SNP: 8 (10)

Muhafazakârların rakamları şu anda saat 10'daki sandık çıkış anketi rakamlarına çok daha yakın. Bir noktada BBC projeksiyonu 156'ya kadar çıkabileceklerini söylüyordu.

07:35: Muhafazakârlar Galler'de hezimete uğradı. 2019'da 14 sandalye kazanmışlardı. Tony Blair'in iktidara geldiği ve Galler Muhafazakârlarının Westminster'da temsil edilmediği 1997'nin bir yankısı olarak bu kez hiç sandalye kazanamadılar. 

07:05: Birleşik Krallık'ta 2024 Genel Seçimleri'ni kazanan İşçi Partisi lideri Keir Starmer The Guardian'ın sonuç takip sistemine göre şu ana kadar çoğunluğu elde ederek 326 sandalye elde etti. Sonuçlara dair ilk açıklamasını yapan Starmer, "Başardık, bunun için kampanya yürüttünüz, bunun için mücadele ettiniz, bunun için oy verdiniz ve şimdi geldi. Değişim şimdi başlıyor. Dürüst olmak gerekirse iyi hissettiriyor. Dört buçuk yıllık çalışma partiyi değiştiriyor. Ülkemize hizmet etmeye hazır, Britanya'yı yeniden emekçilerin hizmetine sunmaya hazır, değişmiş bir İşçi Partisi için!" diye konuştu. 

06:40: Oy sayımları sürerken Rishi Sunak partisi için zor bir gece olduğunu söyledi. Gazetecilere kısa bir açılama yapan Sunak, seçmenlerin destekleri için teşekkür etti ve onlara hizmet etmeye devam etmeyi dört gözle beklediğini söyledi. Sunak ayrıca İşçi Partisi'nin kazandığını ve kendisini tebrik etmek için Keir Starmer'ı aradığını da belirtti.

05:00: Muhafazakârlar şu anda çoğunlukla İşçi Partisi'ne ama aynı zamanda Liberal Demokratlar ve Reform UK Partisi'ne de hızla koltuk kaybediyor. Rishi Sunak'ın bu seçimi, kanunen yapılması gereken en son tarihten neredeyse sekiz ay önce erkene aldığını hatırlamakta fayda var. Hükümetinin üst düzey üyeleri de dâhil olmak üzere pek çok kişi, Sunak'ın seçimler için yılın sonuna kadar bekleyeceğini düşünüyordu ancak bunun yerine partisi kamuoyu yoklamalarında 20 puan gerideyken seçim çağrısı yaparak sürpriz bir adım attı. (Bloomberg)

04:45: İşçi Partisi Kilmarnock & Loudoun'u SNP'den aldı. Bu, bu gece açıklanan ilk İskoç koltuğu. Sandık çıkış anketi SNP'nin 2019'da 48 olan sandalye sayısının 10'a düşeceğini öngörüyor. (BBC)

04:40: Britanya İşçi Partisi lideri George Galloway, Rochdale'i İşçi Partisi'ne kaptırdı. Kesin sonuçların açıklanmasını ve kısa süre içinde bir konuşma yapılmasını bekliyoruz. (Guardian)

04:37: İşçi Partisi'nden Marsha de Cordova %48.81 oy oranıyla Battersea'deki koltuğunu korudu. Muhafazakârlar ikinci, Liberal Demokratlar üçüncü, Yeşiller ise Reform'un önünde dördüncü oldu.

04:31: İşçi Partisi Cannock Chase'i Muhafazakarlardan aldı. BBC'ye göre Muhafazakarların oy oranı yüzde 40 oranında azaldı.

04:27: İşçi Partili Dan Jarvis, Barnsley'de kazandı, bu da sandık çıkış anketinin fazlasıyla yanılabildiği anlamına geliyor. Jarvis yaklaşık 8,000 oyla kazandı. 

04:22: Sayımdaki kaynaklara göre İşçi Partisi'nden George Galloway Rochdale'de kaybetti. Galloway bu yılın başlarında yapılan bir ara seçimde İşçi Partisi'nden bu koltuğu kazanmıştı. (Bloomberg)

04:20: İşçi Partisi İngiltere'nin kuzeyindeki Barnsley North'u da elinde tutuyor ki bu kayda değer bir zafer, zira sandık çıkış anketi Reform'un bu sandalyeyi kazanma ihtimalinin %99 olduğunu gösteriyordu. Bu da sandık çıkış anketinin küçük partilerin sonuçlarını tahmin etmede bazı sapmalara yol açabileceğine dair bir başka kanıt. (Bloomberg)

04:14: 2019 genel seçimlerinde dönemin başbakanı Boris Johnson, kuzey ve orta İngiltere'deki düzinelerce kasabadaki seçmenleri ilk kez bir Muhafazakar adayı seçmeye ikna etti. Kısmen, Johnson'ın "Brexit'i gerçekleştirme" sözü seçmenlerde yankı buldu. Ancak seçmenler aynı zamanda Johnson'ın yoksul bölgeleri yeniden kalkındırmak için vaatlerinden de etkilendiler. Birçoğu şimdi ihanete uğramış hissediyor. Seçimlerden sadece beş yıl sonra İşçi Partisi'nin ezici bir üstünlük sağlamasında bu olanlar kilit bir rol oynuyor.

04:02: Normalde sağ eğilimli olan Sun gazetesi genellikle Muhafazakarları destekler, ancak Murdoch'un sahibi olduğu tabloid 1990'larda Tony Blair'in arkasında olduğu gibi bu yıl da Keir Starmer'ın İşçi Partisi'nin arkasında yer aldı. (BBC)

03:54: Sandık çıkış anketleri İşçi Partisi'nin ezici bir zafer kazanacağını öngörüyor ve ilk sonuçlar da yanılmış olmayacaklarını gösteriyor. İşçi Partisi ülkenin kuzey doğusunda erken seçim ilan edilen bölgeleri elinde tutuyor, Reform UK'in birçok seçim bölgesinde ikinci sırada yer alarak güçlü bir performans sergiliyor, Muhafazakârların birçok bölgede üçüncü sıraya itiliyor, Liberal Demokratlar gecenin ilk koltuğunu Muhafazakârların elinden alıyor. (Financial Times)

03:49: İşçi Partisi'nin çoğunluk ile kazanacağını öngören sandık çıkış anketinin üzerinden üç saatten biraz fazla zaman geçti. İlk sonuçlar Muhafazakârlardan bir sandalye kazanan ve diğer beş sandalyeyi rahatça elinde tutan İşçi Partisi'ne büyük bir kayma olduğunu gösteriyor. Önümüzdeki saatlerde İskoçya'dan ilk sonuçları göreceğiz ve SNP'nin İşçi Partisi'ne kaydığını göstermesi bekleniyor. Üst düzey parti kaynakları, İşçi Partisi'nin İngiltere, İskoçya ve Galler'de en büyük parti olmayı beklediğini söylüyor. (Bloomberg)

03:40: İngiltere’de genel seçimlerin önemli sonuçlarından biri göç karşıtı Reform UK partisinin alacağı sandalye sayısı olacak. Partinin lideri Nigel Farage sosyal medyadan yaptığı açıklamada “Kurulu düzene isyan sürüyor” mesajı verdi.

03:33: Sandık çıkış anketleri şimdiden İşçi Partisi'nin ezici bir zafer kazanacağını öngörse de, şu ana kadar sadece birkaçı resmi olarak açıklandı. Ve şimdiden sonuçlarda, İşçi Partisi'nin büyük çoğunluk kazandığı ve Reform UK'in birçok yerde güçlü bir şekilde ikinci sırada yer aldığı görünüyor.

  • Washington ve Gateshead South'da Sharon Hodgson 17.700 oyla yeniden İşçi Partisi milletvekili seçilirken, onu 10.800 oyla Reform UK takip etti. Blyth ve Ashington'da İşçi Partisi'nin görevdeki adayı Ian Lavery 20.000 oy alırken, Reform 10.900 oyla ikinci sırada yer aldı.
  • Houghton ve Sunderland South'da gölge eğitim bakanı Bridget Phillipson 18.900 oyla koltuğunu rahatça korurken Reform 11.700 oyla ikinci sırada yer aldı. 
  • Sunderland Merkez'de İşçi Partisi adayı Lewis Atkinson 16.900 oy alırken, onu 10.800 oyla Reform'dan Chris Eynon takip etti. Cramlington ve Killingworth'da İşçi Partisi milletvekili Emma Foody 22.300 oyla kazanırken, onu 9.500 oyla Reform takip etti.

03:27: 1918'den bu yana en düşük genel seçim katılımı %59,4 ile 2001 yılında gerçekleşti. En yüksek katılım ise %83.9 ile 1950 yılında oldu. Savaş sonrası dönemin çoğunda katılım düzenli olarak %70'lerin üzerindeydi ve 1997'de %71.4'tü. Ancak 2001'deki keskin düşüşten bu yana bir daha bu seviyelere geri dönmedi. Son seçimde bu oran %67,3'tü ve 2017'ye (%68,8) kıyasla 1,5 puanlık bir düşüş gösterdi. (Guardian)

03:24: Ashfield'deki Reform UK destekçileri Lee Anderson'ın yeniden seçileceğinden emin olduklarını söylüyor. 2019'da Muhafazakâr olarak seçilen Anderson, Reform UK'ye geçti. (Guardian)

03:22: İşçi Partisi'nin büyük bir zafer kazanacağını öngören sandık çıkış anketinden ilk açıklandığı andan bu yana çok şey değişti. Birçok üst düzey Muhafazakar yenilgiyi kabul etti ve hatta bazıları başbakana sırtını dönmeye başladı. Şu ana kadar sadece altı sonuç aldık ve bunların hepsini İşçi Partisi kazandı. (BBC)

03:16: Reform UK, tamamı Kuzeydoğu İngiltere'de yer alan ilk üç sandalyede İşçi Partisi'nin ardından ikinci sırada yer aldı. Nigel Farage'ın partisi oyların yüzde 26 ila 30'unu kazanırken, Muhafazakar Parti'nin oy oranı yarıdan fazla azaldı.  (Financial Times)

03:02: Liberal Demokratlar bu akşam kazanacaklarından emin oldukları bazı koltukları listeledi. Bunlar: Torbay, North Cornwall, Yeovil, Eastleigh, Wimbledon, Woking; Guildford, South Cambridgeshire, Cheadle, Hazel Grove, Wokingham, Lewes ve Tunbridge Wells. (Guardian)

02:59: Reform UK lideri Nigel Farage, partisinin altı milyondan fazla oy alacağını tahmin ettiği bir video yayınladı. Farage, İngiltere'nin kuzey doğusunda Reform UK'nin, oyların %30'una ulaştığını gösteren iki sonuç olduğunu belirterek "İnanılmaz" dedi ve bunun ülke genelinde pek çok sandalye kazanacakları anlamına geldiğini söyledi. (Guardian)

02:51: Bu seçimde katılımın düşeceğine dair yaygın bir beklenti vardı ve ilk sonuçlar da bununla uyumlu. Bu kapsamda, savaş sonrası seçim tarihindeki en düşük katılımlı genel seçimlerden birine doğru ilerlediğimizi söyleyebiliriz. (BBC)

02:38: 1997'de kurulduğundan bu yana her zaman hükümet partisine oy veren Swindon South, bu kez İşçi Partisi'nin adayı Heidi Alexander'ı seçti. Eski Adalet Bakanı Robert Buckland'ı büyük bir farkla geride bırakan Alexander, Muhafazakârlardan %16 oy aldı. (Bloomberg)

02:34: Eğer sandık çıkış anketi doğruysa Muhafazakar Parti bu akşam sadece 131 sandalye kazanacak. 1900 yılından bu yana partinin sandalye sayısı bakımından en kötü performansı 1906 yılında yaşandı. O dönem Liberaller, hayat pahalılığına odaklanan bir kampanya ile popüler olmayan Muhafazakar Parti'yi yenilgiye uğratmıştı. (BBC)

02:25: Eski Kabine bakanı John Redwood'a göre Muhafazakâr Parti tarihi bir yenilgiyle karşı karşıya çünkü parti insanlara daha düşük vergiler ve iyi bir ekonomi vaat etti ve bunu yerine getirmedi. Redwood, enflasyonun yükselmesine izin vermenin devasa faturalara yol açtığını ve bu faturayı ödemek için vergileri artırmanın Muhafazakâr Parti liderliğindeki hükümetin seçmenleri kendinden uzaklaştırmasına yol açtığını kaydetti. Redwood, yasal göçün azaltılması şöyle dursun, bunun yerine üç katına çıkmasına izin verilmesinin de Muhafazakâr Parti'nin bir başka büyük hatası olduğunu söyledi. (Financial Times)

02:21: Sandık çıkış anketleri SNP'nin son on yılın en kötü seçim sonucuna doğru ilerlediğini ve yeni bir bağımsızlık referandumu için verdiği mücadeleyi daha da zayıflattığını gösteriyor. (Bloomberg)

02:10: Kuzey doğudaki iki seçim bölgesi Perşembe günü gece yarısından önce sonuçları ilan ederken, Birleşik Krallık genelindeki diğer pek çok seçim bölgesinin sayımlarını bu sabah en az saat 6'ya kadar tamamlaması beklenmiyor. En hızlı sonuçlar genellikle yoğun nüfuslu seçim bölgelerinde alınıyor. Tüm mühürlü sandıklar yerel oy verme merkezlerinden seçim bölgesi sayım merkezlerine nakledilene kadar sayım tamamlanamayacağından daha büyük kırsal seçim bölgelerinin açıklanması genellikle daha yavaş gerçekleşiyor. (Financial Times)

01:56: Perşembe günkü sandık çıkış anketine katılan akademisyen Rob Ford, Reform UK'nin sağ oyları böldüğünü ve Muhafazakar Parti'ye koltuk kaybettirdiğini söyledi. Sağ partinin bir düzine koltuk kazanarak ve İngiltere'nin kuzeyindeki geniş bir alanda ikinci gelerek gece boyunca önemli bir ilerleme kaydetmesi bekleniyor. Ford, "Beklenenden daha fazla koltuk kazanacak kadar iyi iş çıkarmış olmaları da mümkün" diye ekledi. (Financial Times)

01:54: Bazı anketler, sağcı Reform UK partisinin lideri Nigel Farage'ın Clacton'ı alacağını öngörüyor. 2019'da Muhafazakârların 24.700'den fazla bir çoğunlukla kazandığı koltuk, 2015'te Farage'ın önceki partisi Brexit yanlısı UKIP'e oy vermişti.

01:42: İşçi Partisi Blyth ve Ashington'da ikinci koltuğunu kazandı. Muhafazakârlar kuzey seçim bölgesinde yine üçüncü sıraya geriledi.

İşçi Partisi: 20.030
Reform UK: 10,857
Muhafazakarlar 6,121

01:17: İngiltere'nin kuzey doğusundaki Houghton ve Sunderland South'da ilk sonuçlar açıklandı. Parlamentonun ilk üyesi İşçi Partisi'nden Bridget Phillipson oldu. Reform UK, Muhafazakar Parti'yi geçerek ikinci sıraya yerleşti.

01:13: Sandık çıkış anketleri Muhafazakar Parti için tarihi yenilgi gösteriyor. İngiltere'de sandık çıkış anketlerine göre ilk sonuçlar şöyle:

  • İşçi Partisi 650 sandalyeli Avam Kamarası'nda 410 sandalye kazanıyor. Parti lideri Keir Starmer'ın yeni başbakan olması bekleniyor.
  • 14 yıldır iktidarda olan Muhafazakar Parti 131 milletvekili ile tarihinin en düşük milletvekili sayısına sahip olacak.
  • Liberal Demokrat Parti 61 milletvekili ile üçüncü parti
  • "Net Sıfır Göç" vaat eden Reform UK partisi '13 sandalye elde edebilir'
  • Son beş seçimde sandık çıkış anketleri 1,5 ila 7,5 sandalye hata payıyla doğruydu

01:05: İngiltere'de 4 Temmuz seçimlerinde göç karşıtı Nigel Farage'ın partisi Reform UK'in alacağı sandalye sayısı da yakından izleniyor. Sandık çıkış anketlerine göre parti 13 sandalye elde edebilir. Farage'ın partisi Reform UK'in seçim vaatleri şöyle:

Göç: Gereksiz göçü dondurmak; "Net Sıfır Göç" hedefine ulaşmak; yabancı suçluların derhal sınır dışı edilmesini sağlamak; küçük göçmen teknelerinin geçişlerini durdurmak
Dış İlişkiler: İngiltere ile AB arasında Kuzey İrlanda konusunda imzalanan, ticaretin kolaylaştırılması için malların hareketini düzenleyen Windsor Çerçevesi'ni iptal etmek; Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nden ayrılmak; dış yardımı %50 azaltmak
Vergi ve ekonomi: İşletme vergisi için alt sınırı 100 bin sterline yükseltmek; gelir vergisi eşiğini 20 bin sterline çıkarmak; değeri 2 milyon sterlinin altında olan mülkler için miras vergisini kaldırmak; “gereksiz düzenlemeleri” kaldırmak ve vergi sistemini daha basit hale getirmek
Suç ve adalet: Polis sayısını artırmak; 10 bin yeni hapishane inşa etmek

Ancak bu vaatler değişebilir.

00:59: Şu anda Asya'da döviz ticareti devam ediyor. Sterlinde henüz büyük bir hareket yok. 

00:51: Sandık çıkış anketine göre Muhafazakarların oy oranı ve sandalye sayısı, parti tarihinin en düşük seviyesi olabilir. Sandalye sayısı, partinin oylarının daha önce en güçlü olduğu yerlerde daha fazla düşmesinden etkilenebilir. Bu durum büyük ölçüde Reform UK'ye olan desteğin en çok bu bölgelerde artmasından kaynaklanıyor. (BBC)

00:48: Financial Times, Muhafazakar Parti'nin önceki seçimlerde çıkardığı sandalye sayılarını paylaştı.

00:45: Sandık çıkış anketleri Nigel Farage'ın Reform UK'nin beklentileri aşarak 13 sandalye kazanacağını gösteriyor. Bu, ünlü Brexitçi'nin kampanyanın haftalar öncesinde partinin başına geçmesinden bu yana kamuoyu yoklamalarında yükselen yeni bir siyasi parti için dikkate değer bir tahmin. Reform UK, şu anda SNP'den daha büyük, parlamentodaki dördüncü büyük parti olma yolunda ilerliyor. Bu aynı zamanda İngiliz siyasetinde uzun süredir güçlü bir siyasi güç olan Farage'ın ilk kez milletvekili olarak parlamentoya gireceği anlamına geliyor. (Bloomberg)

00:44: Sandık çıkış anketi doğru çıkarsa Keir Starmer yarın başbakan olacak ve Rachel Reeves de neredeyse kesin olarak Birleşik Krallık'ın ilk kadın şansölyesi olacak.

12 Aralık 2019'da yapılan seçimde Boris Johnson liderliğindeki Muhafazakar Parti'nin 368 sandalye kazanacağı öngörülmüştü. Seçim sonuçları resmileştiğinde Johnson yönetimindeki parti, öngörüldüğünden bir sandalye fazla alarak 365 sandalye elde etti. 2024 seçimlerinde ise İşçi Partisi'nin 401 sandalye alacağı öngörülüyor.

00:38: İşçi Partisi, Tony Blair'in 1997 genel seçimlerinde kazandığı çoğunluğun gerisinde kalmış olsa da, beklenen ezici zaferini büyük olasılıkla elde etti. Ancak parti bunu, eski lider Jeremy Corbyn'in 2017'de elde ettiğinden daha düşük bir oy oranıyla da başarabilir. (BBC)

00:36: On yılı aşkın bir süredir İskoç siyasetini domine eden İskoç Ulusal Partisi SNP'nin sandık çıkış anketlerinde sadece 10 sandalye kazanacağı tahmin ediliyor ve şu tabloda önemli bir darbe almış gibi görünüyor. 

00:31: Sandıkların kapanmasının ardından İşçi Partisi Ulusal Kampanya Koordinatörü Pat McFadden şunları söyledi: "Keir Starmer'ın İşçi Partisi'nde gerçekleştirdiği dönüşüm olağanüstüdür. Ülkeyi partinin önüne koydu ve İşçi Partisi'ni kendine odaklanmış bir partiden İngiliz halkının hizmetine geri dönen bir partiye dönüştürdü. Britanya'yı değiştirmeye hazır, değişmiş bir İşçi Partisi olarak kampanya yürüttük. Uzun bir gece olacak ve sonuçların tam resmini öğrenene kadar birkaç saat geçecek" (Reuters)

00:23: Şu ana kadar açıklanan tüm bu veriler bir sandık çıkış anketine dayanıyor ve henüz kesin sonuçlar elimize ulaşmış değil. Ancak anketin doğru çıkması halinde Liberal Demokratlar'ın 61 sandalye ile İskoç Ulusal Partisi'ni geçerek Birleşik Krallık'ın üçüncü büyük siyasi partisi olacağı tahmin ediliyor. Bu sayı son seçimlerde 11 sandalyeden ibaretti. (Bloomberg)

00:22: BBC'ye göre sandık çıkış anketi İşçi Partisi'nin Muhafazakarların elinde bulunan 110 sandalyeyi kazanma şansını %100 olarak gösteriyor. BBC'nin tahminlerine göre koltuklarını koruma şansı %50'den az olan üst düzey kabine bakanları arasında Jeremy Hunt ve Avam Kamarası Lideri Penny Mordaunt bulunuyor. (Bloomberg)

00:20: Bir sandık çıkış anketinin Keir Starmer'in İşçi Partisi'nin genel seçimlerde büyük bir çoğunluk kazanma yolunda olduğunu göstermesinin ardından sterlin sabit kaldı. Sterlin, sandık çıkış anketlerinden önce görülen seviyelerde çok az değişiklik göstererek gün içinde yüzde 0,1 artışla 1,276 dolar civarında işlem gördü. (Reuters)

00:11: Sandık çıkış anketine göre İşçi Partisi İngiltere'deki seçimlerde ezici bir zafer kazandı. (The Economist)

00:10: Araştırma şirketi Ipsos UK'in sandıkların kapanmasının ardından açıkladığı çıkış anketine göre, İşçi Partisi 650 sandalyeli Avam Kamarası'na 410 milletvekili sokarak iktidar oldu. Bir önceki seçimde 365 milletvekili çıkaran iktidardaki Muhafazakar Parti'nin sandalye sayısı 131'e düştü. Aşırı sağcı Reform UK Partisi 13, Liberal Demokrat Parti 61, İskoçya Ulusal Partisi 10, Yeşiller Partisi 2 sandalye kazandı.

00:07: Sandık çıkış anketlerine göre İşçi Partisi İngiltere'deki seçimleri ezici bir çoğunlukla kazanarak 14 yıllık Muhafazakar Parti iktidarına son verecek.

Yaklaşık 50 milyon seçmenin bulunduğu ülkede vatandaşlar, dün, Avam Kamarası'nın yeni milletvekillerini belirlemek için düzenlenen genel seçimde sandığa gitmişti.

Oy kullanma işlemi akşam yerel saatle 22.00'da (TSİ 24.00) sona ermişti. Seçim sonuçlarına ilişkin tablo ise sabah saatlerinde belirgin hale gelmeye başlayacak.

İngiltere genel seçimleri nasıl yapılıyor?

Avam Kamarası'nda her biri yerel seçim bölgesini temsil eden toplam 650 sandalye bulunuyor. Seçmenler kendi seçim bölgelerini Avam Kamarası'nda kimin temsil etmesini istiyorlarsa ona oy veriyorlar. Seçim sistemi, dar bölge ve çoğunluk esasına dayanıyor. Bu, partilerin oyların büyük bir yüzdesini toplayabileceği ancak yine de hiçbir bölgede birinci olamadıkları takdirde herhangi bir sandalye elde edemeyecekleri anlamına geliyor.

Parlamentoda en az 326 sandalyeyle çoğunluğa sahip olan parti genellikle yeni hükümeti kurmakla görevlendiriliyor. Eğer hiçbir parti çoğunluğu elde edemezse, en çok oy alan parti koalisyon hükümeti veya azınlık hükümeti kurabiliyor.