04 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 19.07.2022 14:51 | Son Güncelleme: 19.07.2022 15:11

İngiltere’de tarihteki en sıcak gün

İngiltere öğleden önce sıcaklık 40.2 derece ile ülke tarihindeki en yüksek seviyeye çıktı. Aşırı sıcaklar nedeniyle ülkede günlük yaşam durma noktasına geldi. Uzmanlar bugün sıcaklığın 43 dereceye kadar çıkacağı konusunda uyardı
İngiltere’de tarihteki en sıcak gün

İngiltere, Avrupa’da olan sıcak hava dalgası nedeniyle şimdiye kadar kaydedilen en yüksek sıcaklığa ulaştı. Bugün London Heathrow'da 40.2 derece sıcaklık kaydedildi. Bir önceki rekor 25 Temmuz 2019'da Cambridge Botanik Bahçesi'nde 38.7 dereceydi. 

Meteoroloji Servisi, aşırı sıcaklar nedeniyle kırmızı uyarı yayınladı. Hükümet ise ilk kez sıcak hava dalgası nedeniyle acil durum ilan etti. Yüksek sıcaklıklar nedeniyle sağlıklı insanların bile ölüm riski altında olduğu açıklandı.  

Uzmanlar, sıcaklıkların 43 dereceye kadar çıkmasının mümkün olduğunu ve İngiltere'deki en yüksek değerlerin bugün Avrupa'nın herhangi bir yerindeki en sıcak noktalara eşit olduğunu söyledi. İngiltere ayrıca bugün Jamaika, Maldivler ve Barbados'tan daha sıcak.  

İngiltere, bazı yerlerde sıcaklıkların 25 derecenin altına düşmemesiyle en sıcak gecesini şimdiden kaydetti. Pazartesi günü ülkede 38 derecelik sıcaklıklarla başa çıkmakta zorlandı, pistler eridiği için bazı uçuşlar kesintiye uğradı ve çocukların yaklaşık üçte biri okullardan uzak kaldı.

Okullar kapandı, hastane randevuları iptal edildi

Daha önce yapılan uyarılara göre ülkede bugün öğleden sonra sıcaklıkların 40 dereceye kadar çıkabileceği belirtilmişti. Bu nedenle bazı bölgelerde çeşitli önlemler alındı; En az 171 okul kapandı, hastane randevuları ve acil olmayan operasyonlar iptal edildi. Uzmanlar aşırı sıcaklar geçene kadar kumsallardan uzak durulması ve egzersiz yapılmamasını önerdi.  Karayolları ve demiryollarındaki yolcu sayısı beşte bire kadar düştü ve bazı hatlardaki raylar sıcaktan büküldü. 

12 kişi hayatını kaybetti

Ülkede sıcak hava dalgası nedeniyle ölenlerin sayısı 12'ye ulaştı. 70 yaşlarında bir adam boğuldu. 16 ve 13 yaşındaki iki çocuk nehirde hayatını kaybederken 14 yaşında bir çocuk da Thames Nehri’nde kayboldu.

(Kaynak: Independent, DailyMail)