24 Nisan 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 17.07.2022 11:58 | Son Güncelleme: 17.07.2022 13:00

Avrupa'da etkisini sürdüren sıcak hava dalgası Türkiye'ye gelecek mi?

Avrupa'da rekor sıcaklıklar kaydediliyor, sıcak hava dalgası orman yangınlarına yol açıyor. Fransa, Portekiz, Yunanistan, İngiltere, Almanya gibi pek çok ülkede alarm verildi. Peki Türkiye'de durum ne? Sıcak hava dalgası gelecek mi? Profesör Mikdat Kadıoğlu Oksijen için yanıtladı
Avrupa'da etkisini sürdüren sıcak hava dalgası Türkiye'ye gelecek mi?

Avrupa'nın batısında etkisini gösteren sıcak hava dalgası orman yangınlarına yol açarken binlerce kişi evlerinden tahliye edildi. Portekiz’de hava sıcaklığı 40 santigrat dereceyi aşarken kuzeydeki Pinhao kasabasında dün 47 derece sıcaklık ölçüldü. İspanya’da hava sıcaklıkları 46 dereceye ulaşırken Almanya'da da hafta içinde sıcaklıkların 41 dereceyi bulabileceği belirtildi. 

 Sıcaklıklar Türkiye'yi etkileyecek mi? 

Oksijen'e konuşan Meteoroloji ve Afet Yönetimi Profesörü Mikdat Kadıoğlu, önümüzdeki bir hafta için Türkiye'nin böyle bir sıcak hava dalgasına girmeyeceğini söyledi. 

Avrupa'nın OMEGA blokajında olduğunu söyleyen Kadıoğlu, Türkiye'nin blokajın doğusunda yer aldığını ve sıcak hava dalgasından etkilenmeyeceğini belirtti. 

Ancak bu Türkiye'nin yaz boyunca OMEGA blokajından etkilenmeyeceği anlamına gelmiyor. Bunu da önümüzdeki günlerdeki hava durumu tahminleri söyleyecek. 

OMEGA blokajı Kuzey Yarım Küre'de kış sonu ve bahar başlarında görülen, jet rüzgarlarının kutba bakan taraflarındaki yüksek sıcaklıklara deniyor

Ege ve Akdeniz hariç hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin altında seyrettiğini söyleyen Mikdat Kadıoğlu bir haftalık tahminlere göre Ege ve Akdeniz'de hava sıcaklıklarının 1-2 derece artacağını belirtti. 

Türkiye'de 1 haftalık hava durumu tahmini

Türkiye'de Muğla, Çeşme gibi bazı bölgelerde orman yangınları yaşanıyor. Muğla Valiliği'nden yapılan açıklamada, son meteorolojik değerlendirmelere göre, üç gün boyunca hava sıcaklığının artması, nem oranının düşmesi ve ani şiddetli rüzgar beklendiği ifade edildi. Ayrıca yasaklanan ormanlık alanlara girilmemesi, yol kenarlarına yangına neden olabilecek cam ve pet şişe, sigara izmariti gibi çöplerin bırakılmaması uyarılarında bulundu.

Türkiye'de hava durumu 

Meteoroloji Genel Müdürlüğünden alınan tahminlere göre, hava sıcaklıklarında önemli bir değişiklik olmayacak. Rüzgar, genellikle kuzey, doğu kesimlerde güney yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette, Marmara’nın güneybatısı, Ege kıyıları, Akdeniz’in iç kesimleri ile İç Anadolu’nun güney kesimlerinde kuzeyli yönlerden yer yer kuvvetli (40-70 km/sa) olarak esecek.

Ankara: Az bulutlu ve açık 31
İstanbul: Az bulutlu ve açık 32
İzmir: Az bulutlu ve açık 37
Adana: Az bulutlu ve açık 35
Antalya: Az bulutlu ve açık 39
Samsun: Parçalı bulutlu, aralıklı sağanak ve yer yer gök gürültülü sağanak yağışlı (Yağışların doğu kesimlerinde yerel olarak kuvvetli olması bekleniyor) 29
Trabzon: Parçalı bulutlu, aralıklı sağanak ve yer yer gök gürültülü sağanak yağışlı (Yağışların gece saatlerinde yerel olarak kuvvetli olması bekleniyor) 26
Erzurum: Az bulutlu ve açık, zamanla yer yer parçalı bulutlu 32
Diyarbakır: Az bulutlu ve açık 41

2021 Türkiye'de yangınların yılı 

28 Temmuz 2021'de Antalya'nın Manavgat ilçesinde başlayan ve Türkiye'nin birçok şehrine yayılan orman yangınları 12 Ağustos 2021 itibarıyla çoğunluğu Akdeniz, Ege, Marmara, Batı Karadeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri'ndeki 53 ile yayılmıştı. 

Çıkan 299 orman yangınında 8 kişi hayatını kaybederken, önceki yıllara göre büyük artışla yüzbinlerce hektar orman ve yerleşim yeri küle döndü ve binlerce hayvan can verdi.