28 Nisan 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 19.07.2022 10:00 | Son Güncelleme: 19.07.2022 10:10

Avrupa'daki sıcak hava dalgası kuzeye yöneliyor

Avrupa’da etkili olan sıcak hava dalgası binden fazla kişinin ölümüne neden oldu. Birçok ülkede de orman yangınlarıyla mücadele ediliyor. Sıcak hava dalgasının kuzeye doğru ilerlediğini belirten uzmanlar Belçika ve Almanya'nın önümüzdeki günlerde 40 dereceyi göreceğini söyledi
Avrupa'daki sıcak hava dalgası kuzeye yöneliyor

Fransa ve İngiltere'de aşırı sıcaklık uyarıları yapılırken, kuzey İspanya’da pazartesi günü sıcaklıklar 43 dereceye kadar çıktı. Fransa, Portekiz, İspanya ve Yunanistan'daki orman yangınları binlerce insanın evlerinden tahliye edilmesine neden oldu. 

İngiltere'nin şimdiye kadarki en yüksek sıcaklığı görmesi beklenirken Fransa’nın bazı bölgelerinde uzmanlar bir ısı kıyameti ile karşı karşıya olunduğunu söylüyor. Fransa’da son günlerde yaşanan orman yangınları nedeniyle 30 binden fazla insan tahliye edildi.

İngiltere'de rekor sıcaklık uyarısı

Ülkenin Güneybatısında popüler bir turizm bölgesi olan Gironde’de geçen hafta salı günü başlayan yangın 17 bin hektar alanın yok olmasına neden oldu.  Bölgede pazartesi günü 40 derece civarında olan sıcaklıkların bugünden itibaren düşmesi bekleniyor. 

İngiltere bugün en sıcak gününe hazırlanıyor. Yapılan uyarılara göre ülkedeki sıcaklıkların bugün 43 dereceye ulaşması bekleniyor. Pazartesi günü ülkenin doğusundaki Suffolk’ta sıcaklık 38.1 derece olarak kaydedildi. Ülkede tren seferleri iptal edildi. Londra’daki Luton Havalimanı’ndaki uçuşlar ise pistin sıcaktan erimesi nedeniyle kesintiye uğradı. 

Hollanda'da sıcaklık rekoru

Dün Hollanda’da ise sıcaklık rekoru kırıldı. Ülkede şimdiye kadar kaydedilen en yüksek sıcaklık Westdorpe kasabasında 33.6 derece olarak ölçüldü. Salı günü daha sıcak olması bekleniyor ve sıcaklıkların Hollanda'nın güney ve orta bölgelerinde 39 dereceyi geçeceği tahmin ediliyor. 

Uzmanlar,  sıcak hava dalgasının kuzeye doğru ilerlediğini, Belçika ve Almanya'nın önümüzdeki günlerde 40 derece civarında sıcaklık görmelerinin beklendiğini söylüyor.

İspanya ve Portekiz'de ölümler artıyor

İspanya ve Portekiz'de ise aşırı sıcaklar nedeniyle bin 27 kişi hayatını kaybetti. Portekiz'de sıcaklıklar Perşembe günü 47C'ye ulaştı. Ülkenin çoğu, ulusal meteoroloji ofisi IPMA tarafından yüksek yangın tehlikesi altına alındı. Yerel basında çıkan haberlere göre, yangın tehlikesi nedeniyle kuzey Murça belediyesinden 300 kişi tahliye edildi. Yetkililer, orman yangınlarında 66 kişinin öldüğü 2017 yılının tekrarlanmaması konusunda endişeli.

(Kaynak: BBC, DailyMail)