09 Ekim 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 08.05.2022 16:43 | Son Güncelleme: 09.05.2022 01:30

İngiltere'de yapılan bir araştırmada dışkı nakliyle yaşlanma belirtileri tersine çevrildi

Bilim insanları genç farelerden yaşlı farelere yapılan dışkı nakli aracılığıyla yaşlanma belirtilerini tersine çevirmeyi başardı
İngiltere'de yapılan bir araştırmada dışkı nakliyle yaşlanma belirtileri tersine çevrildi

İngiltere’de yapılan yeni bir araştırmada bilim insanları dışkı nakli aracılığıyla yaşlanma belirtilerini tersine çevirdi. Microbiome dergisinde bu hafta yayınlanan çalışmaya göre genç farelerden yaşlı farelere yapılan fekal mikrobiyota nakli (dışkı nakli) sonrasında, yaşlı farelerin bağırsak sağlığında iyileşmelere rastlanıldı. 

Araştırmayla ilgili yapılan basın açıklamasına göre Quadram Enstitüsü araştırmacıları işlem sonrasında yaşlı farelerin gözleri, bağırsakları ve beyin işlevleriyle ilgili daha az sorun yaşadıklarını keşfetti.

Genç farelerde yaşlanma saptandı

Çalışma kapsamında kemirgenler 3 aylık, 18 aylık ve 2 yıl olmak üzere yaşlarına göre gruplara ayrıldı. Dışkı nakli sonrası yaşlı farelerde iyileşmeler gözlenirken, genç farelerin ise gözlerinde yaşlanma belirtileri tespit edildi.  Çalışmanın baş yazarı Dr. Aimee Parker yaptığı açıklamada, "Bulgularımızın, diyetimizde bağırsak bakterilerimizi nasıl manipüle edebileceğimizi anlamaya katkıda bulunacağını umuyoruz” dedi. 

Çalışmanın ortak yazarı Dr. Simon Carding ise “'Bu çığır açan çalışma, bağırsak mikroplarının, yaşlanmaya ve beyin fonksiyonu ile görmedeki işlevsel düşüşü doğrudan etkilediğine dair umut verici kanıtlar sağlıyor” diye konuştu.

(Kaynaklar: New York Post, Futurism)