18 Nisan 2024, Perşembe
Haber Giriş: 02.05.2022 09:00 | Son Güncelleme: 02.05.2022 11:26

Aralıklı açlık (Aralıklı oruç) ile geleneksel diyet arasında fark olmadığı kanıtlandı

The New England Journal of Medicine'da yayınlanan yeni bir araştırma, aralıklı orucun geleneksel diyetten daha avantajlı olmadığını ortaya koydu.
Aralıklı açlık (Aralıklı oruç) ile geleneksel diyet arasında fark olmadığı kanıtlandı

Son yıllarda popüler hale gelen aralıklı açlık diyetinin geleneksel diyete göre kilo verme açısından bir avantajının olmadığı bir yıl süren ve sonuçları The New England Journal of Medicine'de yayımlanan araştırmayla gösterildi.

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Bülent Yıldız, obezitesi olan kişilerin bir yıl takip edildiği araştırmayla, aralıklı açlık diyetinin geleneksel diyete göre daha avantajlı olmadığının saptandığını bildirdi.

 

Tıp dilinde intermittent fasting, aralıklı açlık veya aralıklı oruç gibi isimlerle anılan, genelde 16 saat hiçbir gıdanın tüketilmediği, yemek yeme süresinin ise 8 saatle sınırlandırıldığı diyet, özellikle son yıllarda popüler hale geldi.

Çin'de yürütülen ve sonuçları kısa süre önce dünyanın önde gelen tıp dergilerinden The New England Journal of Medicine'de yayımlanan araştırma, geleneksel diyetlere göre daha etkili olduğu düşüncesiyle tercih edilen aralıklı açlık diyetinin sanıldığı gibi olmadığını ortaya çıkardı.

139 kişi izlendi

Prof. Dr. Okan Bülent Yıldız, söz konusu araştırmanın sonuçlarına ilişkin yaptığı değerlendirmede, "Aralıklı oruç konusundaki araştırmada obezitesi olan 139 kişi, bir yıl süreyle iki gruba ayrılarak izlendi. Birinci grup sadece sabah 08.00-16.00 saatleri arasında beslenirken, ikinci grup kalori kısıtlamasıyla günün her saatinde yemek yiyebildi ve bu iki grup karşılaştırıldı" bilgisini paylaştı.

İki grubun da ihtiyaçları olandan yüzde 25 daha az kalori ile beslendiğini vurgulayan Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çalışmayla, 'Düşük kalorili gıdalar günün kısıtlı bir zamanında alınırsa daha avantajlı olur mu?' sorusuna yanıt verilmeye çalışıldı. Bir yıl sonunda her iki grupta da kilo kaybının olduğu, kilo kayıplarının yüzde 80'inin vücut yağından gittiği, kişilerin bel çevrelerinin 7-8 santimetre azaldığı, obeziteyle ilişkili şeker, kolesterol, tansiyon değerlerinin de birbirine benzer şekilde düştüğü saptandı.

Bu çalışma bize ilk kez, bir yıl gibi uzun bir sürede almanız gerekenden daha az kalori almaya devam ettiğinizde beslenmeyi günün belli bir saatine kısıtlamanın avantajı olmadığını gösterdi. Dolayısıyla 'aralıklı oruç' yapalım ya da yapmayalım ihtiyacımız olandan daha düşük kalori almak obezite durumunda kilo kaybını sağlıyor."

"Aralıklı orucu sürekli uygulamak doğru değil"

Prof. Dr. Yıldız, "aralıklı oruç" diyetini yaşam tarzı haline getirip, sürekli yapmanın zararsız olduğuna yönelik bir veri bulunmadığına dikkati çekerek, "Aralıklı oruç uyguladığınızda vücudun bioritmini değiştirmiş oluyorsunuz. Karaciğerin şeker depolamasından tutun herhangi bir hareket yapmazken kalori yakmasına kadar birtakım ayarları değişiyor." dedi.

ABD'de yapılan bir çalışmaya göre, aralıklı oruç diyetini yapıp bırakan insanlarda yeme davranış bozuklukları riskinin arttığını belirten Yıldız, "Dolayısıyla yemek yemeyi kısıtlı bir zaman içinde zorlayarak yapmak sonrasında vücutta kalıcı hasarlara da neden olabilir. Bugünkü veriler ışığında bunu sürekli uygulamanın doğru bir yaklaşım olmadığını söyleyebiliriz" diye konuştu.

Aralıklı oruç nedir?

Intermittent Fasting olarak bilinen aralıklı oruç bir diyet programından ziyade öğünlerin belirli bir düzende tüketilmesidir. Aralıklı oruç gün içerisinde belirlenmiş zaman dilimlerinde hiçbir besinin alınmadığı ya da haftanın belirlenmiş günlerinde enerji alımında farklı kısıtlamalar yapılan bir beslenme programı olarak tanımlanabilir. Birkaç farklı çeşidi olan aralıklı orucun en popüler olanı 16 saat aç kalıp 8 saat yemek yemekten oluşan 16:8 yöntemidir.

 

 

 

Kaynak: AA