27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 04.02.2023 11:27 | Son Güncelleme: 04.02.2023 12:37

İngiltere'deki kelebek türleri yok olmanın eşiğinde

İngiltere merkezli çevreci sivil toplum kuruluşu Butterfly Conservation’ın yeni yayınlanan 2022 kelebek raporuna göre ülkedeki kelebek türlerinin yüzde 80’i tükeniyor. Ani düşüş, Birleşik Krallık'ta iklim krizi alarmına sebep oldu
İngiltere'deki kelebek türleri yok olmanın eşiğinde

İklim krizinin hızına bir kanıt daha geldi; İngiltere merkezli Butterfly Conservation (Kelebek Koruma) kuruluşunun çıkardığı rapora göre ülkedeki kelebek türlerinin yüzde 80'i yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Kuruluşun raporu 1970’lerden bu yana kelebeklerin popülasyonunda yüzde 17'lik, dağılımında ise yüzde 10’luk bir azalma tespit etti. Ortamdaki değişimlere hızlı tepki verdikleri için iklim değişikliği ve yaşam alanı kaybı için bir gösterge olarak kabul edilen kelebeklerin azalması, İngiltere'de iklim krizi çanlarını çaldırdı.

Rapor; Butterfly Conservation, Birleşik Krallık Ekoloji ve Hidroloji Merkezi ve Birleşik Krallık Kuşbilimi organizasyonu tarafından derlendi. Rapor için yaklaşık 23 milyon kelebek kaydı toplandı.

7 yıldan sonra ilk defa hazırlanan rapor, 50 yılda türlerin yüzde 80'inin popülasyon, dağılım ya da her ikisinde de azaldığını gösterdi. Bilim insanları, Birleşik Krallık genelinde kelebeklerin azalmasını durdurmak için zamanın daraldığı uyarısında bulundu.

Ekolojik kriz uyarısı

Butterfly Conservation, kelebeklerin korunmasına yönelik eylem ve daha fazla kaynak çağrısında bulundu. Ekosistemlerin en kritik parçalarından biri olan kelebeklerin ani yok oluşu, bilim insanlarına göre açık bir ekolojik kriz uyarısı.

‘Yok oluşa seyirci kalamayız’

Kuruluşun CEO'su Julie Williams, raporun Birleşik Krallık'ta doğanın tahribatına dair ikna edici kanıtlar sunduğunu söyledi. Çevreci kuruluşun CEO'su "Bir ömürde izlediğimiz kelebeklerdeki bu azalma şok edici ve artık İngiltere'nin biyoçeşitliliğinin yok olmasına seyirci kalamayız" dedi, ülkeye hızlı ve etkili hareket etmeye çağırdı.