25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 05.09.2022 14:38 | Son Güncelleme: 05.09.2022 15:15

İngiltere'nin yeni başbakanı Liz Truss oldu

İngiltere'de Muhafazakar Parti liderliği yarışını Liz Truss kazandı. İngiltere'nin 3. kadın başbakanı seçilen Truss'ın yarın Kraliçe'den yeni hükümeti kurma görevini aldıktan sonra kabineyi açıklaması bekleniyor
İngiltere'nin yeni başbakanı Liz Truss oldu

Partideki liderlik seçimi ve liderin görevden alınması süreçlerini yürüten organı 1922 Komitesi Başkanı Milletvekili Sir Graham Brady, başkent Londra'daki Kraliçe 2. Elizabeth Konferans Merkezi'nde parti üyelerinin yaptığı oylamanın sonuçlarını açıkladı. Buna göre, oylamada, Liz Truss 81 bin 326 oy alırken, rakibi Rishi Sunak 60 bin 399 oyda kaldı.

İngiltere'nin 3. kadın başbakanı

Böylelikle, iktidardaki Muhafazakar Parti'nin liderlik yarışını kazanan Truss, aynı zamanda ülkenin yeni başbakanı olmaya hak kazandı. Evli ve 2 çocuk annesi Truss, Margaret Thatcher ve Theresa May'den sonra İngiltere'nin 3. kadın başbakanı oldu. Muhafazakar Parti liderliğine seçilen Truss yaptığı teşekkür konuşmasında 2024'ü hedef gösterdi.

Truss'ın konuşmasından satır başları: 

"Dostlarım ve meslektaşlarım bana inandığınız için büyük Muhafazakar Parti'nin, dünyanın en büyük partisinin başına geçmem konusunda bana güvendiğiniz için teşekkür ederim. Verdiğimiz sözleri tutacağımızı göstermemiz gerekiyor. Vergileri düşürmek ve ekonomiyi büyütmek için cesur bir plan ortaya koyacağım. Enerji arzı ve krizi konusunda uzun vadeli çözümler getireceğim. Ulusal sağlık sistemi konusunda da başarıya ulaşacağız. Çok büyük bir zafere 2024'te de imza atacağımıza eminim"

Şimdi ne olacak?

Muhafazakar Parti'nin Avam Kamarası’nda çoğunluğu bulunması nedeniyle partinin lideri yani
Liz Truss otomatik olarak başbakan olacak.

Johnson istifasını sunacak

Seçim sonucunun açıklanmasıyla Boris Johnson yarın başbakanlık görevinden istifasını Kraliçe 2. Elizabeth’e takdim edecek. Buckingham Sarayı, Kraliçe'nin 6 Eylül'de İskoçya'daki Balmoral Malikanesi'nde Başbakan Boris Johnson'ın istifasını kabul edeceğini ve ardından yeni başbakanla görüşeceğini açıkladı.

Yarın kabineyi açıklaması bekleniyor

Truss, Kraliçe'den yeni hükümeti kurma görevini aldıktan sonra başkent Londra'ya dönecek ve Downing Street’teki Başbakanlık Ofisi 10 Numara'da göreve başlayacak. Liz Truss'ın yarın yeni kabineyi açıklaması öngörülüyor.

Liz Truss kimdir?

Savunduğu politikalarla Demir Leydi lakaplı eski Başbakan Margaret Thatcher'a benzetilen Dışişleri Bakanı Liz Truss (Mary Elizabeth Truss) 1975'te Oxford'da dünyaya geldi. Oxford Üniversitesi'nde, felsefe, politika ve ekonomi bölümünden mezun olan Truss, uluslararası bir petrol şirketinde yönetim muhasebecisi olarak çalıştı.

2010'da milletvekili seçildi

İngiltere eski Başbakanı David Cameron'un Muhafazakar Partinin A listesine almasının ardından Truss, 2010'da South West Norfolk'tan milletvekili seçildi. Truss, 2012'de Eğitim Bakanı olarak Cameron hükümetinde kabineye girdi.

Sonraki yıllarda kurulan hükümetlerde çeşitli görevlere getirilen Truss, Eylül 2021'den bu yana İngiltere Dışişleri Bakanlığı görevini yürütüyor. Truss, Dışişleri Bakanlığı öncesi Uluslararası Ticaret Bakanı olarak imzaladığı anlaşmalarla adını duyurmayı başardı.

Instagram Bakanlığı eleştirileri

Uluslararası Ticaret Bakanlığı'nı "Instagram Bakanlığına" çevirmekle suçlanan Truss, bu eleştirilere kulak asmayan bir görünüm sergiledi. Truss, Instagram hesabından, bazen çiftliklerde kuzu veya buzağı severken bazen kendisini uçak gemisinde ve tank üstünde gösteren bazen de dünya başkentlerine ziyaretler yapan güçlü kadın imajı veren fotoğraflar paylaştı.

Stili ile konuşuluyor

Parlak kırmızı, elektrik mavisi veya hardal sarısı giyen ve fotoğraflarında İngiliz bayrağının görülmesine özellikle dikkat eden Truss'ın Demir Leydi'ye öykündüğü öne sürülüyor.

İngiltere'de Dışişleri Bakanlığı koltuğuna oturan ikinci kadın olan Truss, uzun süredir İran'da tutuklu bulunan iki İngiltere vatandaşının serbest bırakılmasını sağladı.

Rusya-Ukrayna Savaşı'nda Kiev yönetimine verdiği destek ve Moskova'ya yönelik yaptırımlarda oynadığı rol de dikkati çekti.

Vergilerin düşürülmesini savunuyor

Truss, vergilerin düşürülmesi ve savunma harcamalarının artırılmasına yönelik görüşleriyle Muhafazakar Partideki popülaritesini artırdı.

Yeterli ağılığı yok eleştirileri

Her ne kadar parti üyeleri arasında popülaritesi fazla olsa da eleştirmenler, Truss'ın dünyada devam eden enflasyon sorunu ve Ukrayna'daki savaş sürecinde İngiltere'yi yönetecek ağırlıktan yoksun olduğunu savunuyor.

Liz Truss'ın seçimler sırasında Başbakan olursa Ruanda gibi Türkiye'ye de göçmen göndermek istediğini söylemesi çok konuşulmuştu. Truss, milletvekillerine eğer Başbakan olursa iki ülke arasında müzakerelere başlayacağını söylemişti.