20 Eylül 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 01.08.2024 08:52 | Son Güncelleme: 01.08.2024 09:03

İran: Haniye suikastına uygun gördüğümüz zaman ve şekilde cevap vereceğiz

İran'ın BM Daimi Temsilcisi İravani, Tahran'da Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'ye düzenlenen suikasta, "Uygun gördüğümüz zaman ve şekilde cevap vereceğiz" dedi. İsminin açıklanmasını istemeyen İranlı yetkililer ise dini liderin Haniye'nin İsrail'e direkt saldırı emri verdiğini belirtti
İran: Haniye suikastına uygun gördüğümüz zaman ve şekilde cevap vereceğiz

BM Güvenlik Konseyi (BMGK), İran'ın talebi ve Rusya, Çin ve Cezayir'in desteğiyle acil oturumla toplandı. "Siyonist, işgalci İsrail rejiminin terör faaliyeti sonucu Haniye'nin suikasta uğradığını" aktaran Amir Saeid İravani, saldırının İsrail'in bölgedeki terör ve sabotaj faaliyetlerinin devamı olduğunu dile getirdi. İravani, İsrail'in aynı zamanda siyasi bir gündeminin de olduğunu, bölgede barış ve istikrarı önceliklendiren yeni hükümetin ilk gününe gölge düşürmek istediğini söyledi.

"Meşru müdafaa hakkımızı muhafaza ediyoruz"

İran'ın söz konusu saldırıyı en güçlü şekilde kınadığını dile getiren İravani, "Uluslararası hukuk uyarınca meşru müdafaa hakkımızı muhafaza ediyoruz" açıklamasında bulundu. "Uygun gördüğümüz zaman ve şekilde cevap vereceğiz" diyen İravani, İsrail'in suç ve terör faaliyetine" kararlı şekilde cevap vereceklerini, İran'ın uluslararası hukuk ve BM Şartı ilkelerine bağlılığını teyit etti.

İravani, uluslararası toplum ve BMGK'nin korkunç suçlara karşı sessiz kalmaması gerektiğinin altını çizerek, "BMGK'de 10 aydır, özellikle ABD olmak üzere yaklaşık 10 ülke, İsrail'in Gazze'de katliam ve bölgedeki kötü niyetli faaliyetlerinden sorumlu tutulmasını engelledi" ifadelerini kullandı.

"Hamaney İsrail'e direkt saldırı emri verdi"

New York Times'da Çarşamba günü yayınlanan bir habere göre, İran Dini Lideri Ali Hamaney, Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye'nin Tahran'da suikast ile öldürülmesine karşılık olarak İsrail'e direkt saldırı emri verdi. Gazete, haberin kaynağını isimlerinin yayınlanmaması şartıyla mülakat veren ikisi Devrim Muhafızları Ordusu mensubu üç İranlı yetkiliye dayandırdı.