20 Eylül 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 07.08.2024 12:02 | Son Güncelleme: 07.08.2024 15:51

İran İsrail'e saldırı hazırlığında: Rusya askeri destek gönderiyor

Hamas lideri Haniye'nin öldürülmesinin ardından İran'ın İsrail'e saldıracağına dair endişeler sürüyor. NYT, Rusya'nın İsrail'e saldırı hazırlığında olan İran'a askeri destek göndermeye başladığını yazarken WSJ İran'ın füze rampalarını harekete geçirdiğini yazdı
İran İsrail'e saldırı hazırlığında: Rusya askeri destek gönderiyor

Rus Güvenlik Konseyi Sekreteri Sergey Şoygu İran'ın yeni cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan ve İsrail'e yönelik askeri saldırı planlamasına liderlik eden İran silahlı kuvvetleri komutanı Tuğgeneral Mohammad Bagheri ile bir araya geldi. Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yakın müttefiki olan eski savunma bakanı Şoygu, İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi sekreteri ile de bir araya geldi. Şoygu ziyareti, İran ve Rusya arasında 2022'de Ukrayna'da başlayan savaştan bu yana güçlenen yakın ittifakın altını çiziyor. İran Rusya'ya askeri insansız hava araçları sağladı ve iki ülke kısa süre önce askeri ve istihbarat işbirliğini genişletmek için bir anlaşma imzaladı.

Gelişmiş hava savunma sistemi talebi

İran medyası İran'ın İsrail'le olası bir savaşa hazırlanırken Rusya'dan gelişmiş hava savunma sistemleri talep ettiğini bildirdi. Biri Devrim Muhafızları Ordusu mensubu olmak üzere savaş planlaması hakkında bilgi sahibi olan iki İranlı yetkili, İran'ın bu talebi yaptığını doğruladı ve Rusya'nın gelişmiş radar ve hava savunma teçhizatı teslim etmeye başladığını söyledi. İran devlet medyasına göre Şoygu "İran'la bölgesel konularda tam işbirliğine hazırız" dedi.

Wall Street Journal ise ABD'li yetkililerin açıklamalarına dayandırdığı haberde İran'ı füze rampalarını harekete geçirdiğini ve askeri tatbikatlar yaptığını öne sürdü. İsrail, İran saldırısına kaşrılık yıllar önce inşa edilen bomba sığınaklarına güveniyor. Bu sığınaklar İsrail'in son savunma hattı olmasının yanı sıra İsraillilerin yaklaşık %65'inin kolayca erişebileceği kapasiteye sahip.