02 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 27.01.2024 21:02 | Son Güncelleme: 27.01.2024 21:08

İran'da 9 Pakistanlı öldürüldü: İslamabad 'derhal soruşturma' istedi

İran'ın güneydoğusundaki Sistan-Beluçistan eyaletinde 9 Pakistan vatandaşı öldürüldü. Pakistan, 9 vatandaşının öldürülmesini 'terör olayı' olarak nitelendirerek Tahran yönetiminden hadisenin derhal soruşturulmasını ve sorumluların yakalanmasını istedi
İran'da 9 Pakistanlı öldürüldü: İslamabad 'derhal soruşturma' istedi

İran'ın güneydoğusunda Pakistan sınırındaki Sistan-Beluçistan eyaletinde bir evde 9 Pakistan vatandaşının kişinin kimliği henüz belirlenemeyen kişilerce silahlı saldırıda öldürüldüğü bildirildi. Konuya ilişkin haber, İran'ın yarı resmi Mehr Haber Ajansında yayımlandı. Habere göre, kimliği belirsiz silahlı kişiler İran'ın güneydoğusunda Pakistan sınırında Sistan-Beluçistan eyaletine bağlı Seravan ilçesinde bir evde 9 Pakistanlıyı öldürdü. Saldırının sorumluluğunu şu ana kadar üstlenen olmadığı aktarılırken, olayla ilgili başka bilgi verilmedi.

 

Pakistan Dışişleri'nden açıklama

Pakistan Dışişleri Bakanlığı, İran'ın güneydoğusunda Sistan-Beluçistan eyaletinde bir evde 9 Pakistan vatandaşının öldürülmesini 'terör olayı' olarak nitelendirerek Tahran yönetiminden hadisenin derhal soruşturulmasını ve sorumluların yakalanmasını istedi. Pakistan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, İran'ın güneydoğusunda Sistan-Beluçistan eyaletinde bir evde 9 Pakistan vatandaşının öldürülmesi terör olayı olarak nitelendirilerek "Bu, korkunç ve alçakça bir eylem ve kesin bir dille kınıyoruz. İranlı makamlarla temas halindeyiz" ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, Tahran yönetiminden hadisenin derhal soruşturulması ve sorumluların yakalanması istenerek bu tür korkakça saldırıların Pakistan'ın terörle mücadelesini durduramayacağı kaydedildi. Söz konusu gelişmenin, İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan'ın 29 Ocak'ta Pakistan'a yapacağı ziyaretin öncesinde gerçekleşmesi dikkati çekti.

Sistan-Beluçistan eyaletinde saldırılar

İran'ın güneydoğusunda Pakistan sınırındaki Sistan-Beluçistan eyaleti, son günlerde Sünni Beluç halkının haklarını savunduğunu öne sürerek zaman zaman silahlı eylemler düzenleyen Ceyşu'l Adl adlı örgütün saldırılarına sahne olmuştu. Örgüt, 15 Aralık'ta Sistan-Beluçistan eyaletinde bir polis merkezine düzenlenen ve 12 güvenlik görevlisinin öldürüldüğü saldırıyı üstlenmişti. Aynı bölgede 10 Ocak'ta bir karakola düzenlenen ve 1 polisin hayatını kaybettiği saldırıyı da Ceyşu'l Adl örgütü üstlenmişti. Ceyşu'l Adl, 17 Ocak'ta İran Devrim Muhafızları Ordusu mensubu bir albayın öldürüldüğü saldırıyı da sosyal medyadaki hesaplarından paylaştığı açıklamayla üstlendiğini bildirmişti. Saldırıların ardından İran, örgütün Pakistan topraklarında yer aldığı iddia edilen kamplarını vurmuştu. Pakistan da buna karşılık Beluç örgütün İran topraklarında yer aldığını öne sürdüğü mevzilerini bombalamıştı.

 

Kaynak: AA