20 Nisan 2024, Cumartesi
Haber Giriş: 14.12.2022 08:38 | Son Güncelleme: 14.12.2022 09:11

İranlı futbolcu idam cezasına çarptırıldı

İranlı futbolcu Amir Reza Nasr Azadani, ülkede son üç ay içinde patlak veren yaygın protestolarda üç güvenlik görevlisinin ölümüne karıştığı gerekçesiyle idam cezasına çarptırıldı. Dünya Profesyonel Futbolcular Birliği Twitter'dan yaptığı açıklamada alınan kararın tiksindirici olduğunu söyledi
Fotoğraf: Getty Images
Fotoğraf: Getty Images

İran 2. ligindeki İranjavan takımında forma giyen 26 yaşındaki savunma oyuncusu Amir Reza Nasr Azadani, ülkedeki protestolara katılarak destek verdiği gerekçesiyle idam cezasına çarptırıldı. Devlet haber ajansı IRNA'ya göre, Isfahan başyargıcı Asadullah Caferi, 18 Kasım'dan bu yana gözaltında tutulan Amir Reza Nasr Azadani'yi protestolar sırasında üç güvenlik görevlisinin ölümüne karıştığı ve İran İslam Cumhuriyeti'nin temellerine saldırmak isteyen silahlı bir grubun üyesi olduğu gerekçesiyle idam cezasına çarptırdı.

Küresel futbolcular sendikası FIFPRO konuyla ilgili olarak, İranlı futbolcu Amir Nasr-Azadani'nin ülkesinde kadın hakları ve temel özgürlükler için kampanya yürütmesinin ardından idam edilme olasılığıyla karşı karşıya olduğu yönündeki haberlerden şoke olduğunu ve rahatsız olduğunu söyledi.

FIFPRO pazartesi günü Twitter üzerinden yaptığı açıklamada "Amir ile dayanışma içindeyiz ve cezasının derhal kaldırılması çağrısında bulunuyoruz" ifadelerini kullandı.


Protestoların güçlü bir destekçisi olan İranlı eski uluslararası futbol yıldız Ali Karimi de attığı bir tweet'te futbolcuya destek vererek "Amir'i idam etmeyin" çağrısında bulundu.

Kimdir?

İsfahan doğumlu Nasr-Azadani son olarak Basra Körfezi Pro Ligi takımlarından Tractor'da oynadı ancak Kasım 2017'den bu yana profesyonel olarak bir maçta forma giymedi. Profesyonel kariyerine İran'ın 16 yaş altı milli takımının bir üyesi olduktan sonra Tahran merkezli kulüp Rah-Ahan'da başladı.

Protestodaki ölümler

Sivil toplum kuruluşu İran İnsan Hakları Örgütü (IHR), protestolar sırasında en az 458 kişinin öldürüldüğünü rapor ederken Birleşmiş Milletler'e göre en az 14 bin kişi tutuklandı.

Protestolarda İran futbol takımının yeri

İran erkek milli takımı, geçen ayın sonlarında oyuncuların İran'da protesto gösterileri düzenleyenlerle dayanışma amacıyla İngiltere'ye karşı oynayacakları açılış grubu maçı öncesinde ülkenin milli marşına eşlik etmediklerinde tartışma konusu haline geldiler. CNN'den Sam Kiley, İran'ın Dünya Kupası takımındaki oyuncuların ailelerini, takımın ABD ile oynayacağı son grup maçında uslu durmamaları halinde şiddet ve işkence ile tehdit ettiğini bildirdi.