28 Mart 2024, Perşembe
Haber Giriş: 29.11.2022 17:10 | Son Güncelleme: 29.11.2022 17:38

CNN: Devrim Muhafızları, İranlı futbolcuları ABD maçı öncesi tehdit etti

FIFA Dünya Kupası'nın ikinci gününde Galler ile oynanan maç öncesinde ulusal marşı okumayan İran erkek milli futbol takımı oyuncularının, bugün ABD'yle oynanacak maç sırasında da benzer davranışta bulunmaması için tehdit edildiği öne sürüldü
CNN: Devrim Muhafızları, İranlı futbolcuları ABD maçı öncesi tehdit etti

Katar'da düzenlenen Dünya Kupası'nda İngiltere karşılaşmasında ülkelerindeki protestolara destek vermek için maç seremonisinde sessiz kalan, Galler maçında ise milli marşı tribünlerle birlikte söyleyen İran Milli takımı ile ilgili yeni bir iddia ortaya atıldı. CNN'e adının açıklanmaması şartıyla konuşan bir kaynak, İslam Devrimi Muhafızları Ordusu yetkililerinin futbolcularla toplantı yaparak, benzer bir davranış gerçekleşirse aile üyelerinin "şiddet ve işkenceye" uğrayabileceği tehdidi savurduğunu söyledi.

ABD'li medya kuruluşuna konuşan kaynak, turnuvanın düzenlendiği Katar'da onlarca İranlı yetkilinin, futbolcuların takım dışından kimseyle sosyalleşmemesi ve yabancılarla görüşmemesi için gayret ettiğini belirtti. Hatta Katar'da bilgi toplayan ve oyuncuları gözetleyen çok sayıda İranlı güvenlik görevlisi olduğunu iddia etti.

Aynı kaynak, taraftarların da ülkenin dört yanında devam eden rejim karşıtı gösterilere destek sunması üzerine İranlı yetkililerin Galler maçında tribüne rejim yanlısı kişileri yolladığını ve bu kişilerin sayısının ABD maçında "binlerce" olacağını iddia etti.

İran Teknik Direktörü Carlos Quieroz, ABD maçı önces "Yarın iki takımın da tek hedefi olacak, ikinci tur. Partiye katılın ve eğlenin. Futbolda güzellik kazansın" dedi.

Bu arada, İran'ın resmi medyası, ABD Futbol Federasyonu'nun sosyal medya hesaplarında İran bayrağındaki rejim simgesini kaldırarak sadece yeşil, beyazCH ve kırmızı renklerine yer vermesi nedeniyle turnuvadan men edilmesi gerektiğini öne sürdü.

Sosyal medyada İslam Cumhuriyeti amblemi olmadan İran'ın ulusal bayrağını gösteren bir ABD futbol federasyonu ekran görüntüsü

ABD Futbol Federasyonu, CNN'e yaptığı açıklamada, "İran'da temel insan hakları için mücadele eden kadınlara destek için" yapılan 24 saatlik uygulamanın sona erdiğini belirtti.

İran avantajlı, ABD'nin başka çaresi yok

Al Thumama Stadı'nda oynanacak ve saat 22.00'de başlayacak mücadeleyi İspanyol Antonio Mateu yönetecek. Turnuvaya 6-2'lik İngiltere yenilgisiyle başlayan Carlos Queiroz yönetimindeki İran, ikinci maçında tamamen farklı bir görüntü ortaya koyarak Galler'i 2-0'lık skorla geçti.

İran Milli Takımı'nın maçlarına, futbolcuların ve taraftarların protestolara verdiği destek damga vururken, ABD mücadelesi iki ülke arasındaki gerilim nedeniyle daha dikkat çekici hale geldi.

Gruptaki İngiltere ve Galler maçlarından beraberlikle ayrılan ABD'nin tur için mutlaka galip gelmesi geliyor. ABD karşısında alacağı galibiyet İran'a tarihinde ilk kez son 16 turu kapılarını açacak. Beraberlik halinde ise İngiltere-Galler maçının sonucu önem kazanacak. İran ve Galler'in grupta eksi 2 averajı var. Tur için Galler'in rakibini farklı mağlup etmesi gerekecek.