19 Nisan 2024, Cuma
Haber Giriş: 14.12.2022 12:23 | Son Güncelleme: 14.12.2022 12:31

İranlı siyasetçi Mirselim: İdam cezaları 5-10 gün içerisinde infaz edilsin

İran'da Mahsa Emini gösterileriyle ilgili idam kararlarının aceleyle uygulandığı tartışmaları sürerken, Düzenin Maslahatını Teşhis Konseyi üyesi muhafazakar siyasetçi Mustafa Mirselim idam mahkumlarının cezalarının 5-10 gün içerisinde infaz edilmesi gerektiğini söyledi
İranlı siyasetçi Mirselim: İdam cezaları 5-10 gün içerisinde infaz edilsin

Etemadonline haber sitesine göre, İran Meclisi Tahran Milletvekili Mustafa Mirselim, gösterilerle ilgili ilk 2 idamın kanuni süreç tamamlanmadan uygulandığı yönündeki eleştirilere tepki gösterdi. Mirselim, "Yargı makamlarının son olaylarla ilgili icraatlarını yerinde buluyorum. Hatta bana göre, ülkede huzuru bozanlar hakkında verilen idam kararı, gözaltına alınmalarının ardından 5-10 gün içerisinde uygulanmalı. İran'da yargı mekanizması bu kabiliyete sahip" ifadelerini kullandı.

Göstericilerden 25'i hakkında idam istemi

İran'da genç bir kadının polis nezaretine alındıktan sonra ölümü üzerine başlayan ve yaklaşık 3 aydır devam eden gösterilerle bağlantılı olarak şu ana kadar en az 25 kişinin dava dosyası idam istemiyle mahkemeye gönderildi. Bu kişilerden 11'i hakkında idam kararı verildi. Haklarında idam kararı verilen Muhsin Şikari'nin cezası gözaltına alınmasından 75 gün sonra 8 Aralık'ta, Mecidrıza Rahneverdin'in cezası ise gözaltına alınmasından 23 gün sonra 12 Aralık'ta infaz edildi. Her iki kişinin de avukat seçme hakkından mahrum kalması ve infazların mahkeme kararının temyize gitme süreci sonlanmadan uygulanması eleştirilere yol açtı.

Kaynak: AA