26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 22.08.2022 11:24 | Son Güncelleme: 22.08.2022 12:58

İskoçya'da temizlik işçilerinin 12 günlük grevi: Sokaklar çöp yığınlarıyla doldu

İskoçya'nın başkenti Edinburgh'da çöp toplayıcılarının daha iyi maaş talebiyle başlattığı 12 günlük grev nedeniyle şehrin sokaklarında çöp yığınları oluştu
İskoçya'da temizlik işçilerinin 12 günlük grevi: Sokaklar çöp yığınlarıyla doldu

İskoçya'nın dünyaca ünlü "Edinburgh Fringe Festivali" sırasında alınan grev kararı nedeniyle başkentte çok sayıda sokak ve meydanda çöp bidonlarının dolup taştığı gözlemlendi. İşçi sendikaları GMB ve Unite'ın maaşlarda yüzde 2 ve 3,5 artış teklifini reddetmesinin ardından Edinburgh Konseyi yüzde 5 oranında yeni artış teklifinde bulundu.

Dünyanın dört bir yanından 800'den fazla sanatçının katılımıyla gerçekleşen Edinburgh Festivali 1978'de kurulan Edinburgh Caz ve Blues Festivali tarafından her yıl düzenleniyor 

Sendikaların, dördüncü gününe giren grevde son artış teklifini kabul edip etmeyeceği ise henüz bilinmiyor. Çöp toplayıcılarının başlattığı grevin 30 Ağustos'a kadar süreceği öngörülüyor. Şehrin birçok noktasında biriken çöp yığınları nedeniyle meydan gelebilecek hijyen ve sağlık sorunlarından endişe ediliyor.

Dünyanın en büyük görsel sanat festivali sayılan Edinburgh Fringe nedeniyle başkent çok sayıda yerli ve yabancı ziyaretçinin yanı sıra birçok sanatçıyı ağırlıyor. 

Öte yandan İngiltere'nin en güçlü sendikaları arasında yer alan Demiryolu, Denizcilik ve Taşımacılık Sendikası (RMT) ve Raylı Ağ Sendikası (Network Rail) üyesi yaklaşık 45 bin çalışan 15 Ağustos'ta iş bırakma eylemi başlatmıştı. Demir yolu çalışanlarının, ücretlerin enflasyonla uyumlu şekilde artırılmasını ve emeklilik haklarının iyileştirilmesini talep ederek başlattığı grev ülkede ulaşımın çökmesine neden olmuştu. 

Kaynak: AA